Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сънища и спомени на Силвия Плат

Снимка: Издателство „Лист“ / ФС

„Джони Паник и библията на сънищата“ събира разкази от различни периоди, откъси от дневници и журналистически текстове на американската писателка и поетеса Силвия Плат. Предговорът към изданието е на британския поет Тед Хюз, голямата любов на Силвия Плат.

„В съвместния им живот Тед Хюз винаги се преживява като неин ментор – казва преводачката Надежда Радулова – макар да ѝ помага в амбицията за писане, в едни години, в които не е лесно да си писателка през 50-те – всъщност е един тежък, нарцистичен англичанин, гледа собственото си творчество и често я мачка“.

Силвия Плат пише активно не повече от десетилетие, през това време живее в различни държави, ражда две деца, преживява изневерите на съпруга си и много депресии. В книгата се включени и много ранни нейни спомени, още от студентските ѝ години в Кеймбридж, детството през военните години, създава се пълнокръвна картина на Америка и Англия от 50-те. Още подробности за изданието чуйте от Надежда Радулова, преводач, в „Артефир“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Столична библиотека

Годишните награди на Столична библиотека

За седми път Столична библиотека връчи своите годишни награди за писател и читател. Те се присъждат за най-четени съвременни автори на българска литература и за най-активни читатели –  Писател на годината & Читател на годината . Изборът за най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека..

публикувано на 19.01.22 в 17:26
Пътуваща фотоизложба „Малки истории за хората и комините на Девня“

Гражданските мобилизации, околната среда и добивните индустрии

Три последователни разговора в предаването "Аларма" са посветени на гражданските мобилизации и движенията за опазване в международния контекст. Можете да чуете за опита и съвременните предизвикателства пред гражданска инициатива със стогодишна история, а в третия разговор да се запознаете със социални проблеми, свързани с постиндустриалното наследство в..

публикувано на 19.01.22 в 15:50

„Олеанна” и тоталният отказ от комуникация

„Олеанна” е най-новият спектакъл в репертоара на театър „Любомир Кабакчиев” в Казанлък. Пиесата е на американския драматург Дейвид Мамет, а постановката – на Надя Панчева. Основният конфликт в „Олеанна” е между студентка и нейния преподавател. „Мисля, че пиесата е подходяща за дебют, тъй като темата все още ми е прясна, тъй като аз току-що..

публикувано на 19.01.22 в 14:58

Кръгът на лунната светлина – фентъзи сборник

„Кръгът на лунната светлина“ е сборник с десет фентъзи разказа, издържани в най-добрите традиции на жанра. Отделните истории са ситуирани във вълшебния свят, добре познат на изкушения читател от романа „Изпитанието на Розара“. Със своя ненатрапчив, но толкова по-вълнуващ стил, те му придават допълнителна завършеност и плътност: героите, които го..

публикувано на 19.01.22 в 14:35
Последните стихове на Петя Дубарова, намерени на пишещата ѝ машина, 4 декември 1979 г.

„Петя на моята Петя“ тръгва по екраните на страната

Тази седмица е гала премиерата на новия български филм, посветен на рано отишлата си изключително талантлива Петя Дубарова, оставила неповторима следа в българската лирика. След премиерата в родния град на митологичната поетеса – Бургас, филмът ще бъде представен в София и в страната.  Премиерата в Пловдив е на 19 януари. В столицата предстои..

публикувано на 19.01.22 в 12:28
Подкасти от БНР