Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен

Църквата в Нойбранденбург.
Снимка: vznb.de

Лудвиг ван Бетовен„Музик мания“ представя проект на германското радио за култура в Берлин състоял се на 22 март 2020 г. в църквата в Нойбранденбург.

Диригентът и мултиинструменталист Щефан Мальцев смесва темите на композитора с музиката на сродни нему души – от Бах до „Бийтълс“. Заедно с него са Ханес Рихтер – ударни и цигулка, Винфрид Холценкамп – контрабас и укулеле. В разговор с журналиста Щефан Ланг те разкриват някои страни и връзки препращащи музиката на Бетовен към съвременността.

В звуковия файл чуйте как Мальцев подхожда при преработването на творбите на композитор като Бетовен.


В предаването на 15 декември от 17 часа ще прозвучат части от Rondo a capriccio, опус 129, Втора част от Симфония №5, Първа част от Патетичната соната, Първа и трета част от Лунната соната, финалът на Симфония №9 и „На Елиза“ от Бетовен, както и Симфония №94 „Изненада“ на Хайдн, Бадинера от Оркестрова сюита №2 на Бах, Втора част от Симфония №4 на Брамс и една музикална обиколка започваща от адажиетото на Малер, през мечтанието на Шуман, 40 симфония на Моцарт до „Imagine“ на Джон Ленън.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20