Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Популярни личности в кампания за ограничаване на еднократната пластмаса

| обновено на 16.12.20 в 11:29
Илияна Лазарова
Снимка: Иван Дончев

В пробите на известни българи бяха открити следи от 17 вида фталати и феноли, а количествата на моноетил фталат и метилпарабен се оказаха с най-високи стойности сред проби в пет европейски държави.

Инициативата „Пластмаса в тялото“ изследва наличието на опасни химикали, свързани с употребата на пластмасови опаковки за храни и напитки. Проектът се осъществи в 5 европейски държави от Европейската мрежа за нулеви отпадъци и включи над 50 популярни личности от Белгия, България, Испания, Латвия и Словения.

Пробите им бяха изпратени в лаборатория на Норвежкия институт за обществено здраве и показаха остатъчни вещества от пластмасовите опаковки в човешкия организъм.

Проектът е подкрепен от д-р Miquel Porta, професор по превантивна медицина и обществено здраве, анализатор в IMIM – Hospital del Mar – Институт за медицински изследвания, координатор на отдел „Изследвания“ в Клиника за молекулярна епидемиология на рака, професор по епидемиология в университети в Европа и Америка, автор на стотици научни статии.

От България проби дадоха Деси Бакърджиева, Илияна Лазарова, Христо Мутафчиев, Веси Бонева и Маги Джанаварова; спортистките Магдалена Малеева и Невяна Владинова, шеф Дани Спартак, както и двама медицински специалисти: гинекологът д-р Добринка Петрова и дерматологът д-р Снежана Атанасова.

През последните години и най-вече от началото на пандемията от Covid-19 се увеличи драстично използването на пластмасови изделия за еднократна употреба.

Пластмасите в опаковките и посудата съдържат над 20опасни вещества, които преминават в храната и така проникват в телата ни. Според учени част от тези вещества се натрупват в човешкия организъм и могат да доведат до различни заболявания като диабет, хормонални смущения, хипотиреоидизъм, безплодие и други.

Пластмасовите опаковки, влизащи в контакт с храни съдържат няколко хиляди химикала, много от които не са адекватно тествани за токсичност. Тези умишлено добавени химикали, както и между 30 000 и 100 000 непреднамерено добавени, могат да преминат от опаковките в храните.

Спешно се нуждаем от промяна в хранителните навици и опаковането, както от адекватен контрол и забрана за използването на най-опасните вещества в опаковките за храни. Опаковките за многократна употреба от безопасни материали предлагат решение на световния проблем с пластмасовото замърсяване и елиминират здравните рискове.

Илияна Лазарова (снимка: Тихомира Методиева)
Актрисата Илияна Лазарова споделя:

„В тялото ми бяха открити фталати, което ме учуди много, защото аз съм ограничила максимално употребата на пластмаси в последните години, но е възможно този резултат да отбелязва наличието на пластмаси от преди години или да е свързан с настоящата минимална консумация на пластмасови изделия.

От 2 години имам вкъщи контейнер, който е разделен на 3 части – за пластмаса, стъкло и хартия, имам и отделна кофа за общия боклук.

Винаги рециклирам отпадъците, научила съм и децата си да го правят – те са на 3 и 13 години и вече ги хвърлят разделно. Майка ми, която живее в Пазарджик се оплаква, че в провинцията има недостиг на контейнери за разделно събиране на отпадъци и това затруднява хората.

Непрекъснато споря с мои познати, които събират и изхвърлят боклука си на едно място и им обяснявам защо рециклирането е важно.

Разказвам им какво съм видяла с очите си на сметищата и на депата за разделяне и рециклиране на отпадъци.

Хората често не се замислят за пътя на отпадъците и не искат да си създават дискомфорт с рециклиране, но незнанието не е оправдание, непримирима съм по този въпрос. Все отнякъде трябва да се започне.

Хората трябва да си дадат сметка не само за рециклирането, но и за това колко пластмаса употребяват и да ползват предимно многократни опаковки.

Аз купувам кисели и пресни млека само в стъклени опаковки и почти не купувам продукти в пластмасови и метални опаковки.“

Илияна преболедува тежко Covid-19 в края на октомври заедно с почти цялото си семейство. Тя е на 40 г. няма хронични заболявания, спортува редовно, не пуши, не пие, но е била с двустранна пневмония и висока температура. Месец и половина по-късно Илияна все още има задух.

"Хората не трябва да подценяват вируса, а да се пазят и да ограничават контактите си. Този локдаун в момента е неизбежен и необходим. Здравето и животът трябва да са на първо място", споделя Илияна Лазарова.

Редовното пиене на сок от нар и чеснова вода са били ежедневие за Илияна по време на заболяването.

Може да гледате Илияна Лазарова в нов спектакъл на „Театро“ в края на януари – комедията „Перфектната сватба“ с участието и на Филип Аврамов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези..

публикувано на 14.05.21 в 12:29
Националната астрономическа обсерватория “Рожен“

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до..

публикувано на 14.05.21 в 11:12

Израело-палестинският конфликт: Поредна ескалация на напрежението

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една страна, с ракетните нападения от Ивицата Газа, от друга, с размириците в израелските градове.  Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката “Хамас“ и обмислят провеждането на сухопътна операция...

публикувано на 14.05.21 в 10:09

Служебният кабинет – заявка за експертно управление

Отново имаме седмица, наситена със значими политически събития и рокади? Какво илюстрира служебният кабинет? Каква заявка дава селекцията на експертите в него? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Татяна Буруджиева , политолог и преподавател. "Ако съдим от състава на служебното правителство, опитът е да се сложат на постове хора,..

публикувано на 14.05.21 в 08:58