Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Промени ли се обществото ни през 2020 година

Какво се случи и какво не се случи през безпрецедентната 2020-а? Имаме ли ориентири как да се измъкнем от кризата и съумяхме ли да усилим защитната мрежа, която да ни задържи било в личен, било в обществен план.

"Нашият ден" прави опит за обзор на годината с Екатерина Маркова, социолог от Института по философия и социология на БАН, и с Милена Якимова, социолог и преподавател във Философския факултет на Софийския университет.

"Кризата с пандемията не промени обществото. Значителните промени изискват повече време, смята Екатерина Маркова. Тази безпрецедентна криза, като всяка друга, извади на показ всичко, най-доброто и най-лошото. Ще дам пример със семейната криза – когато всички бяхме вкъщи, затварянето ни накара да се сближим, прекарвайки много време заедно. При други семейства обаче затвърди агресията, отчуждаването. 

Едно е сигурно: Няма да се справим поединично, страхът не е работеща стратегия. Нужни са съвместни действия, а противопоставянето е много остро, защото кризата е остра. Има голям дебат дали демократичният моде е показал слабости и ще претърпи промяна", каза Екатерина Маркова. 

"Да, "емпатия" стана ключова дума, но нека говорим и за солидарност – допълва Милена Якимова. Солидарността предполага институции. В българия има дефицит на солидарност.

Дебатите над състоянието на обществената тъкан са отпреди 2020 и единственото съгласие е, че не живеем в почтено общество. На професионален език почтено общество е това, в което институциите пречат на произвола на силния върху слабия. Трябва да възстановим контрола си върху институциите. Имаме да задаваме въпроси: къде са ваксинационните центрове, например."

Пресечна точка в двата разговора е, че не бива да спираме да се питаме: "Какво мога а направя аз? – това ще ни лекува от собствените ни тревожности, може да звучи лексиконно, но е онова, което можем да направим като всекидневни хора."

"Има блага – като свободата, образованието, емпатията, които колкото повече изразходваш, толкова повече увеличаваш" – внася лъч оптимизъм Милена Якимова.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“. Първият въпрос касае разноските в съдебното производство . Той е зададен от Елица Попова от Карлово. Много е важно дали тези разноски са претендирани в самото начало на делото – например в исковата молба, или са разноски, които по..

обновено на 16.04.21 в 14:39
д-р Десислава Каменова, адвокат

Медиацията и невербалната комуникация

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат,  е посветена  на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда.  Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при..

обновено на 16.04.21 в 12:46
инж. Богдан Милчев

Инж. Богдан Милчев: Пътната безопасност не е приоритет на нито една институция

Пътната обстановка в страната –  поглед към изминалата година. Инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира в “Нашият ден“ пътната ситуация в момента. Има ли спад на ПТП “Има почти незначителен спад в ПТП, но в същото време, това което ни показва статистиката, е – нечувано за всички времена на статистиката..

публикувано на 16.04.21 в 11:45
Милен Цветков

Как продължава делото за смъртта на Милен Цветков

С разпит на свидетели продължи делото за смъртта на Милен Цветков – журналистът и телевизионен водещ загина преди една година при тежка катастрофа, предизвикана от 23-годишния Кристиан Николов.  Очевидци на инцидента и близките на Кристиян дадоха показания на 15 април . Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Великова ...

публикувано на 16.04.21 в 09:43
Георги Киряков

Председател на НС с мнозинство от партиите на протеста е голямата новина

Коя беше новината от първото заседание на 45-ото Народно събрание? Как ще изглеждат следващите парламентарни месеци? Какво ни казва Борисов с подадената неприсъствено оставка? Темите коментира в “Нашият ден“ политологът Георги Киряков : “ Новината беше изборът за председател на Народното събрание с мнозинство от партиите на..

публикувано на 16.04.21 в 09:05