Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-истинска и звучна Коледа

Снимка: Юлия Гатдерова

Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“ – гр. София през настоящата година чества своя 30-годишен юбилей.

По този повод и във връзка с наближаващите коледни празници дружество „Родолюбец“ и програма „Христо Ботев“ на БНР дадоха начало на инициатива под надслов: „Тебе пеем, Бога славим“.

Целта е да бъдат издирени, записани и изпратени до нас в България Коледарски песни от районите, населени компактно с българи в днешните държави Молдова, Украйна, Русия, Казахстан и др. Инициативата е обърната към всички наши сънародници от историко-културните области Бесарабия, Таврия, Крим, Приднестровието, от селищата около градовете Одеса, Николаев, Кировоград и пр., които се интересуват и поддържат жива връзката с родния си фолклор и традиции.

Издирените, записаните на подходящ звуконосител (аудиофайл до 10MB, видео, качено в youtube) и изпратени до нас песни ще бъдат съхранени във фонда на БНР, а освен това ще бъдат излъчвани в различни предавания, както и в програмата на интернет радио Бинар.

Дружество „Родолюбец“ пък ще поощри всички, които се включат в инициативата със своите издания!


Нашата основна цел не е само да съхраним за фонда на БНР автентични песенни образци от фолклора на българите зад граница, но и да изградим своеобразен песенен мост между хората от диаспората и майка България!

Крайният срок за изпращането на записите на коледните песни е 7 януари 2021 г., когато сънародниците ни от посочените райони отбелязват Коледа по стар стил.

Записите можете да качвате с форма в сайта на дружество „Родолюбец“ или да изпратите на следните адреси: rodolubets@abv.bg, narodapesenbnr@gmail.com, както и на адрес: бул. „Драган Цанков“ №4 за редакция „Народна музика“ на програма „Христо Ботев“.

Видео файлове може да качвате на YouTube (като изберете опция unlisted) или друга платформа и изпратите линка пак с формата от сайта или по email.

В интервюто с Галин Георгиев, съпредседател на дружество „Родолюбец“ ще можете да чуете и още интересна информация за фолклора и историята на бесарабските българи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25