Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Еми Бехар. Животът между бели и черни клавиши – I част

на 17 декември 2020 г., четвъртък, от 19.30 часа, в Музикалната вечер на програма „Христо Ботев“

„Шопен в Париж“ – графика на Анна Крамер
Снимка: личен архив на Марио Златев

Може би малцина знаят как в картината „Шопен в Париж” на известната художничка Анна Крамер, между сцените из Шопеновия живот и музиката му, е вграден образът на Еми Бехар. Приведена над пианото, тя свири… Една от най-ярките български шопенисти е Еми Бехар, но и възхитителна интерпретаторка на Моцарт и Бетовен, Йохан Себастиан Бах, на Шуман, Брамс и Шуберт, Мусоргски, Чайковски, Прокофиев, Дебюси. 

Еми БехарПреди няколко месеца – на 17 септември 2020г., тя тихо си отиде от света тук. На 89 години почина във Виена, където живееше.

Животът на Еми Бехар – между бели и черни клавиши - разслояваме със свидетелствата на нейния син, тонрежисьорът Марио Златев. 

Специално за това предаване той предостави част от последните студийни записи на пианистката, които е направил във Виена през 1993 г., както и документални записи от концертния ѝ гастрол в Панама през 1977 г.

Еми Бехар – детето-чудо, което първо научава нотите, а след това буквите. Музикално дарование, обагрено с фина чувствителност и подреден математически ум. И тайна, неосъществена мечта … да стане архитект. Точно тези компоненти съставляват удивителната ѝ „звукопостройка” на изящни клавирни миниатюри, на големи циклични форми. На дълбоките смисли и красота в изпълнителското ѝ изкуство. 

Още много пластове от житието на пианистката разкрива Марио Златев – артистичното семейство на Анна Крамер и д-р Максим Бехар, в което тя се ражда. Учението в Парижката консерватория при проф. Лазар Леви. Клавирните състезания – Еми Бехар е лауреат на конкурсите „Сметана” в Прага (1948, I награда) и „Маргарита Лонг-Жак Тибо” в Париж  (1953). Допусната е на 3 тур на конкурса „Фредерик Шопен” във Варшава (1955) – първият голям успех на български изпълнител! Тегобите на държавния артист в социалистическа България. Емиграцията през 1992 г. в Израел, после в Австрия.

Еми Бехар - солистичният характер на една крехка физически натура със силно изразена потребност от духовна храна. С непоколебима самовзискателност в творческите изяви. Музикант с витална интелектуална и артистична мощ, за когото паметта трябва да остане жива!

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 7 март 2021 година

1 март 3.00 часа – Густав Малер(1860-1911), Симфония № 3 в ре минор. Изпълняват Даниела Сидра (сопран), хор на Ла Скала, детски хор на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.41часа – Райнхолд Глиер (1975-1956), Прелюд, Гавот, Берсьоз, Интермецо и Скерцо из Осем пиеси за цигулка и чело, оп. 39. Изпълняват Бюнчан Лий (цигулка) и Камерън Крозман (чело). 4.54..

публикувано на 27.02.21 в 17:45

„Фауст“ на Гуно – избрано от архива на Метрополитън опера

Спектакълът от декември 2011 г. е забележителен по много причини. На преден план в повечето публикации е коментирана режисурата: мрачна, с недоразвити идеи, несъответно „клинична“, но с интересни попадения. Дело на известния на Бродуей, носител на две награди Тони, филмов и театрален режисьор Дезмънд Маканъф. Критикувана и в същото време харесвана..

публикувано на 27.02.21 в 09:10
Пресконференция преди премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“

Операта „Сватбата на Фигаро“ се завръща на сцената в Русе

Премиерата на обичаната Моцартова опера е на 28 февруари, неделя, от 19 часа, в Доходното здание . След „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев това е второто голямо оперно заглавие, което Пламен Бейков поставя в Русе. Доверил се е на младия диригент Димитър Косев, който е виенски възпитаник и на художника Радослав Радославов. Ангажирани са само..

публикувано на 26.02.21 в 09:15

„Лястовичката“, опера в три действия от Джакомо Пучини

Либрето: Джузепе Адами. Основата на либретото е текст на австрийските либретисти Алфред Вилнер и Хайнц Райхерт. Световна премиера: 27 март, 1917 г. В операта в Монте Карло. В Италия е представена на 2 юни 1917 г. в Театър Комунале, Болоня. Действащи лица: • Магда, сопран • Руджеро, тенор • Лизет, сопран • Прюние, тенор • Рамбалдо, баритон –..

публикувано на 26.02.21 в 08:40
Момент от репетицията на операта „Двамата свенливци“ от Нино Рота

За първи път в България операта „Двамата свенливци“ на Нино Рота

Операта е написана от известния филмов композитор в една поредица на Италианското радио за създаване на радиоопери. Под диригентството на Франко Ферара премиерата е на 15.11.1950 г. Либретото е по текст на Сузо Чекки Д'Амико. Постановката в Стара Загора ще бъде копродукция с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и е във връзка със сто..

публикувано на 25.02.21 в 18:25