Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Еми Бехар в българското музикално пространство

на 18 декември 2020 г., петък, от 19.30 часа

Еми Бехар
Снимка: личен архив на Марио Златев

Камерно трио: Еми Бехар (пиано), Петър Арнаудов (цигулка) и Владимир Дойчинов (виолончело)Във втората част на предаването „Еми Бехар. Животът между бели и черни клавиши“, колеги-музиканти и приятели на голямата пианистка: Малинка Киселова и проф. Огнян Станчев – дългогодишни артист-виолисти в Софийска филхармония, Михайлина Павлова – журналист в БНР и музикологът Нели Кулаксъзова ще ни доверят спомените си за нея.

Еми Бехар и Българското национално радио е тема, която дава простор за специално изследване. Само на 14 години тя изнася рецитал „на живо“ в студиото на Радио София, на 18 – е солист на Камерния радиооркестър под диригентството на Васил Стефанов в  програма с три концерта от Бах, Моцарт и Бетовен. И в следващите години продължава да концертира, вече със Симфоничния оркестър на БНР.

Студийните ѝ записи, съхранявани в Златния фонд и Фонотеката на радиото, са запечатали нейни интерпретации между 1955 и 1955 г.. На творби от Шопен, Шуман, Скрябин, В.А.Моцарт и Бетовен, Лист, Чайковски, Цезар Франк, Шуберт, Сен-Санс, Брамс, Менделсон и Онегер. Концертиното на Артур Онегер е с първа регистрация на запис в България.

Редом с великолепните си солистични изяви, Еми Бехар е  и прекрасен партньор в камерната музика. Свири в дуо с изтъкнатия цигулар Петър Арнаудов, а през 1954 г. заедно с виолончелиста Павел Дойчинов, те сформират „Българско клавирно трио“. Впоследствие мястото на виолончелист в състава заема Владимир Дойчинов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Явор и Калоян Куманови

Още двама талантливи творци станаха „жертва“ на радио блицинтервю – Калоян и Явор Куманови

Родени в Добрич с разлика от около пет години. Историята им с изкуството започва с музиката и любовта към акордеона. Завършват музикална паралелка на средно училище „Климент Охридски“ в родния си град, със специалност „акордеон“. В Пловдив и двамата завършват АМТИИ със специалност музикална педагогика. След завършване на Академията..

публикувано на 05.03.21 в 18:55

Детски спектакъл-фентъзи „Вълшебната гора“

Имало едно време... Така започва всяка приказка. Ето и тази. „В гората малката Гъбка тъгува – иска да опознае света, да играе, да открива приятели, но е неподвижна. И ето, че Вълшебникът ще и помогне да се движи, но и ще ѝ даде ценен съвет: „В гората има и добри и лоши неща и тя трябва да ги опознае, но и да се пази…“ И наистина ще срещне..

публикувано на 05.03.21 в 12:15

Фредерик Шаслен: Един оркестър, това е най-красивият инструмент

„Последният път, когато дирижирах симфония № 3 на Малер, бях впечатлен, докато гледах и слушах соло тромбона от първа част. Мислех си: „Уау, това е може би голямото соло, което всички тромбонисти учат и свирят, и със сигурност най-дългото и най-известно соло в оркестровата литература. И така, защо да не го развием в по-дълго парче?“ Така се раждат..

обновено на 05.03.21 в 09:11
Марин Големинов, Панчо Владигеров и Любомир Пипков

Вечната българска класика: Опус първи – опус последен

В предаването „Музикални вечери“ на 5 март от 19.30 часа ще звучат творби от тримата големи български композитори: Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов . То е своеобразен, символичен поглед върху творчески евюлюции, които показват как още в първите опуси е заложена формулата на цялостното творческо разгръщане на тримата автори. •..

публикувано на 05.03.21 в 09:05
Хърби Хенкок

Приказка за лека нощ

В срещата в „Джаз клуб“ звучи композицията на пианиста Хърби Хенкок „Джесика“, посветена на неговата дъщеря. Записът е от 1977 година с изпълнение на знаменития квинтет „ V.S.O.P.“: Хърби Хенкок – пиано, Фреди Хъбърд – тромпет, Уейн Шортър – саксофон, Рон Картър – контрабас, Тони Уилиамс – барабани. Оригиналната, първа версия на „Джесика“ можем да се..

публикувано на 04.03.21 в 12:35