Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рожденият ден на Сина Божий

| обновено на 25.12.20 в 11:26
Снимка: БГНЕС

„Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение.“

Това ангелско славословие огласило Рождественската нощ, като че ли най-добре разкрива същността на Христовото явяване в света. Няма нищо по-светло на небето от това да се слави Бог за всичките му благодеяния към човешкия род. Нима има нещо по-желано от мира на земята, който е начало на всяко благополучие, а щастието на човеците идва от добрата воля и добрите отношения помежду им. Духовна радост и славословие блика от всяко вярващо сърце, защото Бог изпрати Своя Единороден Син, за да донесе небесно благоволение и мир, както и да помири човеците с Бога и един с друг. Той дойде между нас, за да премахне враждата и ни научи на любов, дал ни пример, пренесъл Себе Си в изкупителна жертва за нашето спасение. Дошъл да ни научи на истина и да прогони мрака на лъжата и заблудата от нашата душа, Христос ни спаси от греха и ни дарува истинската свобода. Синът Божи стана Син човечески, за да можем ние да станем синове Божи. Това е Божи Промисъл не по-малко велик от сътворението. Бог изпълни обещанието дадено още на Адам и Ева, после и на Авраам, за човечеството. Сбъдват се Месианските пророчества. Рождението на Христос огрява света със светлината на познанието. Това Слънце на правдата, младото отроче на Предвечния Бог идва на земята като пратеник на мира, за да възвести „милост искам, а не жертва“ и да положи живота Си за примиряването на човеците с Бога и помежду им.

На Рождество Христово ще ви направим съпричастни на радостта от явяването на сина Божии в плът заедно с проф. Георги Каприев, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, с католическия епархиен епископ и председател на Епископската конференция Христо Пройков, пастор Евгени Найденов, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм „Св. София“ и духовен надзорник на Софийска света митрополия, свещеник Кръстин Апостолов от българската църковна община „Св. Кирил и Методии“ в Хамбург, протойерей Добромир Димитров от Българската църковна община в Кент, Великобритания, и преподавател по църковно право в Православния богословски факултет на Великотърновския университет, и свещеник Николай Андонов от Чехословашката православна църква. Защо Рождество е станало тогава? Рождество Христово и неговото значение за вярващите. Религиозна или битова традиция в България и по света е Рождението на Спасителя. Кой, как и защо приема рождественската нощ.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Солен таратор и 330 мл бира могат да ни помогнат в жегите

Как да си помогнем чрез хранене и подходящи течности в жегите? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Теодора Хаджиева – Дърленска от Медицинския университет в София. “Важно е наистина да си помогнем, защото жегите са големи и храната, като ключов фактор за здравето, може да помогне.  В случая е важно да се поемат течности. Има една..

публикувано на 02.08.21 в 11:11

Отбелязваме Илинден по стар стил, пазете се от морето!

Днес отбелязваме Илинден, но по стар стил. Почитаме един от най-големите пророци – Илия. Може би всички са чували едно от най-разпространените вярвания за целия ден, че морето взима жертви, затова трябва да сме много внимателни, ако сме там и влизаме във водата. Традицията повелява да не се работи, защото така ще разсърдим пророка..

публикувано на 02.08.21 в 09:51

Даниел Янев: Медийният плурализъм в България е под въпрос

Платформата за проверка на фактите "Лъжеш ли" излезе с обобщение за невярната информация в медиите по време на кампанията за предсрочните избори на 11 юли тази година. Даниел Янев, един от създателите на "Лъжеш ли", коментира данните от проучването в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“. „Има неверни твърдения, за които може да..

публикувано на 02.08.21 в 09:15
проф. Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Определена клика е успяла да си присвои държавата

Защо са подслушвани граждани, журналисти и политици и за какво говори, когато една държава изпо лз ва такива методи за контрол, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ проф. Димитър Вацов, главен редактор на списание „Критика и хуманизъм“ и професор по философия в НБУ. Кога една държава подслушва гражданите си „ Във всяка..

обновено на 31.07.21 в 20:40
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Кой ще гарантира, че мръсните пари ще бъдат извадени

За комуникационните грешки в новия парламент и какво се счупи или винаги е било счупено в опита за преговори между „Има такъв народ“ (ИТН), „Демократична България“ (ДБ) и останалите политически партии, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Весислава Танчева, специалистът по комуникации. Конфликтът между ИТН и „Демократична..

обновено на 31.07.21 в 14:09