Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пижамата – дреха на 2020

Снимка: архив

Какви са последните модни тенденции зима – пролет 2021 година. В центъра на вниманието и като писък на модата са пижамите или т.нар. "дискретни нощни облекла", на които им е време дори да излязат от вкъщи. Какво още за новата пижамена тенденция в модата – разказва модната дизайнерка Рeвитал Надив, собственичка и на фабрика за модна конфекция, пред Феня и Искра Декало.

Пижамата навлиза в западния гардероб от Индия и означава дреха, която закрива краката. Всъщност, само бебешките ританки закриват изцяло краката. Преди да има пижами, се е спяло с нощници, шапчици и други аксесоари за нощта. Интересно е, че едновременно с мисъл за нощта пижамата има аналог с чувството за отнета свобода. Неслучайно на райета, както и пижамите, са затворническите дрехи. Когато в средата на миналия век светът беше завладян от хипи движението, пижамите получиха по-весели и предизвикателни цветове и раираните дрехи на затворниците бяха заменени с оранжеви.

Модата отразява всички важни исторически събития. Например през 20-те години на миналия век след войната облеклата на хората са били в тъмни и неутрални цветове. След Втората световна война идва модата на дрехи тип армейска униформа. Преди десетина години дискусии в обществото породиха облеклата унисекс. Днес не знаем колко време ще продължат периодите на изолация и да си облечеш официалните дрехи или изобщо дрехите, за да изхвърлиш боклука, или да отидеш до магазина или аптеката, се превръща в нещо натоварващо и дори... претенциозно. Все повече срещаме хора, излезли набързо, както са по пижама и наметнали яке или палто.

Но дрехите показват и социален статус, та били и домашни. Обикновено дизайнерите разработват новите си колекции година и половина преди дефилето. И докато учените работеха по ваксините, стилистите разработваха модните линии на... пижамите за 2021 година. Става въпрос за платове и кройки, които са по-различни от досегашните, но и удобни.

В цял свят са познати т.нар. "пижамени партита". Често и децата канят свои приятелчета на гости с нощувка. Според традицията се носят спални чували, но и... красиви пижами. Трябва да бъдат и удобни за боя с възглавници, скачането по леглата и всичко съпътстващо.

За пижамената мода влияе и "Биг Брадър", както и различни инфлуенсъри в социалните мрежи.

Заради ограниченията днес не се търсят официални дрехи. Сватбите са в камерен състав, а голяма част от културния живот е онлайн – официалните костюми и дългите рокли с гол гръб останаха сякаш в миналото. И затова можем да допуснем, че най-очакваният новогодишен подарък дори и за най-претенциозните и елегантните е... официалната пижама от новите модни колекции зима – пролет 2021 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Захаров

Андрей Захаров: Кадиров винаги е бил специалният човек за мръсните неща на Путин

Тази седмица, на 7 октомври, се навършиха 18 години от убийството на Анна Политковская. Защо бе убита руската журналистка? "Струва ли си да дадеш живота си за журналистиката?“ (заглавие на неин репортаж) Как се промени Русия за тези 18 години коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски разследващ журналист, обявен за..

публикувано на 11.10.24 в 18:05
Тетяна Филевска

Тетяна Филевска: По време на война музите не мълчат

Колко е важно изкуството и културата да продължават да се развиват въпреки войната в Украйна, какви теми засягат в произведенията си украинските поети, режисьори и артисти, които воюват през последните две години, на какви езици се превеждат украинските книги, защо тъкмо сега, по време на война, украинското изкуство е толкова желано от гражданите..

публикувано на 11.10.24 в 16:50
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд

В рубриката на юридическото предаване "Съвети на адвоката" адвокат Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, основен консултант на  "Законът и Темида", отговаря в ефир на слушателски въпроси. Темата е по запитване на много слушатели. Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд. Съдебна..

публикувано на 11.10.24 в 14:50

Защо архитектурното наследство на Северна България има нужда от спешно внимание?

Северна България често е свързвана с бедност и сивота, но според Белла Антова, движещата сила зад платформата "Sтетика", тази част на страната крие архитектурни съкровища, които тепърва предстои да бъдат разкрити и оценени. Чрез своя проект "Скритите архитектурни съкровища на Северна България“, Антова и нейният екип целят да покажат красотата и..

обновено на 11.10.24 в 14:07
Лидия Загорова (вдясно) и Анелия Торошанова

Романтичните измами – съвременните онлайн предизвикателства пред малки и големи

Какви са съвременните онлайн предизвикателства пред малки и големи? Проблемът с романтичните измами, който е в световен мащаб, засяга и България. Поводът е 3 октомври – Световният ден за превенция на романтичните измами, учреден в САЩ миналата година. Гост на "Законът и Темида" е Лидия Загорова – психолог, експерт по романтични измами, директор на..

публикувано на 11.10.24 в 12:40