Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Устройства за отпадъци пускат храна на уличните кучета и котки в Истанбул

Превърнатата в джамия „Света „София“ си има мяукащи талисмани

В миналото издание на „Покана за пътуване“ ви отведох на гурме-пътешествие в Истанбул. Днес ще ви запозная с най-глезените обитатели на турския мегаполис. Това са… котките! Те сякаш са навсякъде – по тротоарите и дворовете, разхождат се като собственици между масите на ресторантите,  наобикалят сергиите, гледат очаквателно рибарите край Босфора, галеници са в джамиите.


Котката е свещено животно за мюсюлманите. Тя, според религиозните поверия, спасила пророка Мохамед от отровна змия в пустинята и в знак на благодарност той благословилнея и потомците й. Затова се смята, че ако убиеш котка, трябва да построиш джамия, за да изкупиш греха си.  Полегнали на тази слава мъркащите са обсебили дори превърнатата от музей в ислямски храм "Света София". Любопитното е, че в продължение на 17 години талисман там била котката Глии.

Симпатяга с тигрова окраска, която привлякла вниманието на Мишел Обама при посещението й в Истанбул. Снимките на съпругата на американския президент, приклекнала да погали котето, обиколили света и отвсякъде заприиждали желаещи да се снимат с новата звезда. На Глии славата й дошла в повечко и изчезнала за повече от месец. Противниците на превръщането на музея в джамия смятат за показателен фактът, че животинката е починала две седмици след декрета на Ердоган. 


Онова, което на мен ми направи впечатление в Истанбул са специалните устройства в централните квартали, които имат състрадателна едновременно към животните и природата функция. Когато си изпиеш кенчето с разхладителна напитка или пластмасовата бутилка с минерална вода хвърляш в машината, а тя пуска в чинийка шепа суха храна за уличните котки или кучета.

Но не мислете, че след като Аллах не е ласкав към лаещите, те са парии презрени. Никъде не съм виждала по-охранени  безпризорни от Истанбул. Всяко от тях има марка за кастрация на ухото и е заприходено я към пекарна за симид, я към улична закусвалня, я към лъскав ресторант. И също като котките нямат никакво чувство на страх от хората и дори автомобилите.

За финал на животинската тема ще добавя, че спазвайки стриктно санитарните разпоредби по време на Covid-19 в някои ресторанти ограничават сядането на повече от двама до трима души на една маса като поставят на столовете за социална дистанция благи разноцветни мечоци. Създават страхотно настроение!


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Татяна Иванова: Мечтая да съм първата българка в Космоса

Татяна Иванова е първата българка, тренирана от НАСА за астронавт. Тя е ученичка последна година в Добрич, обича музиката, поезията и танците. Мечтае да е първата българка, излетяла в Космоса. Участвала е в два лагера на НАСА – в Измир, Турция, и в Алабама, САЩ. Татяна Иванова е главен герой в “Нашият ден“. “ Имаме двама..

публикувано на 08.03.21 в 12:28

Осмомартенско шествие – жените винаги на първа линия

Шествие за правата на жените винаги на първа линия организира днес неформалният колектив “Феминистки мобилизации“. Това е колектив, който се бори за социалното, икономическото и политическото равенство на половете. За пета поредна година те канят всички желаещи да се присъединят към тях на 8 март. Какво не сме отвоювали още? Темата..

публикувано на 08.03.21 в 11:50
Илюстративна снимка

Жени бежанки излизат от анонимност в обща изложба

Бежанки от Афганистан, Сирия, Ирак, Тунис, Иран и Мароко, намерили подслон в България, излизат от анонимност, показвайки лицата си и разказвайки личните си истории, в изложба, която ще бъде открита до края на месеца. С подкрепата на Фондация “Мисия криле“ те се обединяват и подготвят честване на Международния ден на жената.  Диана..

публикувано на 08.03.21 в 10:48

20 избрани инициативи отбелязват 8 март в различни градове

20 инициативи бяха селектирани измежду 112 проектни идея от Български фонд за жените, за да отбележат 8 март в цялата страна. С какво тези проекти са по-интересни и по-значими от останалите? Темата коментира в “Нашият ден“ Рада Еленкова програмен директор на Фонда. “Ние получихме 112 проектни идеи от над 46 населени места. Като в..

публикувано на 08.03.21 в 09:57

Предопределена ли е цената на доверието

Семантичната технология, според експертите, е по-близо до живота, защото светът е изграден не от данни, а от огромно количество и разнообразие на структурирани единици, които са включени една в друга и си взаимодействат по хиляди начини. Дотук със семантичните технологии. Д-р Никола Тулечки е преподавател по Семантични технологии в СУ и НБУ и..

публикувано на 08.03.21 в 08:30