Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът София Менар 2021 поднася киното на изтока в домовете ни

Снимка: menarfest.com

С начален час 19 часа на 15 януари започва тазгодишното издание на фестивала за филми от Близкия изток, Средна Азия и Северна Африка „София Менар“. Макар и без прожекции в киносалоните, 30 пълнометражни и 12 късометражни филми от широките региони, където се изповядва ислямът, ще бъдат достъпни за зрителите чрез една от големите български стриймийнг платформи.

13-ото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще се проведе от 15 януари до 31 януари онлайн на NeterraTV+. 

Фестивалът предлага 30 пълнометражни и 12 късометражни филма, като специалният фокус e върху киното на Турция. 

Сред акцентите в секцията с турски продукции е „Цигански романс” на режисьора Огузхан Йълдъз, отличен с наградата за най-добър филм на фестивалите в Истанбул и Антакия. Най-награждаваният филм в селекцията е „Омар и ние” на режисьорите Марина Горбач и Мохамет Бахадър. С над 20 отличия от международни фестивали, сред които най-добър филм от МФФ Арлингтън, най-добър филм от МФФ Истанбул, най-добър филм и награда за режисура от МФФ Кайсери, награда за режисура и награда за най-добър актьор (Джем Бендер) от МФФ Казан, награда на журито и награда за сценарий от МФФ Малатия, награда за най-добър актьор (Джем Бендер) от МФФ Антакия... 

Сред останалите предложения от турското кино е красивият и съзерцателен филм на Мурат Чери „Сън сънувах” за 8-годишния Тарък, който заминава да живее на село при своите баба и дядо. Своята премиера в рамките на 13-я Sofia MENAR има и дебютът на Елиф Акарсу Полат и Чигдем Бозали „Писма на съдбата”. Сред документалните предложения на фестивала е мащабният проект „Лица и стъпки” на Салих Йоздерия, заснет в свещените градове Мека и Медина, с изключителни кадри на милиони вярващи, тръгнали на тържествено поклонение.

MENAR Film Festival се организира от “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Фестивалът е основан през 2009 година.

Как понася киното ударите на пандемията, кои страни са акценти на фестивала тази година и как се прави фестивал във виртуалното пространство – чуйте от Здравко Григоров, един от организаторите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53