Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Ана-Мария Кръстева: Ако усетим любовта, ще дойде и вярата

Вярата не се учи в училище, тя трябва да бъде почувствана със сърцето

Д-р Ана-Мария Кръстева в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата. Главен герой в "Нашият ден" е Ана-Мария Кръстева, д-р по богословие и автор и водещ на предаването "Благовестие" по програма „Христо Ботев“. Взаимоотношенията между Църква и радио започват още преди да се появят първите радиоапарати в България? А до 1944 година Църквата е използвала радиото като инструмент на своята проповед, докато след това държавата го превръща в инструмент на антирелигиозна пропаганда. Радиопътят на Ана-Мария Кръстева е обусловен от това, което учи.

"Реших да уча богословие през 1990 г. Тогавашният патриарх на Българската православна църква съобщи по телевизията, че започва и приемът на момичета в Духовната академия. Моят баща е семинарист, но в началото беше против. Но той ме подготви. После беше много горд. 

Аз не съм търсила своя път към вярата, аз съм от тези, на които им беше даден този път. Тъй като съм израсла в християнско семейство и никога не съм се притеснявала от това, че съм християнка. Не съм се срамувала, нито съм се криела. Завърших Богословския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски". Там се учат основите на вярата. Имах възможността да ги науча от едни много добри преподаватели. Основите на вярата и това какво изповядват и другите вери. Защото ти не можеш да отстояваш своята вяра, ако не познаваш и другите вери. Християнството не религия, а вяра, защото християнството е живот и се основава на свободата и любовта, и разбира се, върху благодатта.

Нашата свобода е възможността да изберем своя път. И християнството е избор, християнството в никакъв случай не е заповед. 

Вярата не се учи в училище, тя трябва да бъде почувствана със сърцето. През 90-те години бях сигурна, че предметът "религия" трябва да бъде задължителен и т.н. С годините разбирам, че всъщност, ако той е в общообразователната система, трябва да бъде от първи клас. Децата трябва не да бъдат научени на вяра. Предметът "религия" трябва да дава основите на тези деца за това що е християнство, както и защо са другите религии, за да могат те да живеят нормален живот в толерантност към другите. Трябва да се помисли добре как точно да се преподава религия.

Попаднах в радиото, когато чух обява за новинари. Това беше през 1997 година. Явих се на конкурс за новинари. Тогава на събеседването директорката на програма "Христо Ботев" Ада Чалъкова каза: "Преставаш с това участие в този конкурс и идваш в "Ботев", имам религиозно предаване, искам да го поемеш ти". Предаването се казваше "На църква в неделя". Около година и нещо работих в това предаване. После имах лични служебни драми в радиото и напуснах. Върнах се в 2000 година вече с авторско предаване. 

Моето предаване ("Благовестие") в никакъв не се опитва да вменява нещо. Моето предаване се опитва да разяснява истините на вярата по един достъпен за всеки човек начин. В същия момент таргет групата не са единствено и само православните християни. Искам чрез своето предаване да дам възможност на всеки да се докосне до истините на вярата, а дали ще избере християнството или не – е въпрос на неговата свободна воля. Църквата е лечебница на нашите грехове и страдания, но не е психиатрична болница. Ние трябва да знаем при кого отиваме. Християнството е живот."

Според Ана-Мария Кръстева, "ако се вгледаме в обществото – няма любов между нас. Всеки е готов да нападне другия, всеки проявява своя егоизъм... Това, което ни липсва, е любовта. И вярата ни липсва, но ако усетим любовта, тя ще дойде и вярата."

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За алтернативата, но не като алтернатива

Някой би казал, че 2020 г. не е най-удачното време за започване на бизнес, но Вероника Костадинова и Марин Янков са примери тъкмо за обратното. Независимо един от друг, Вероника и Марин замислят и осъществяват две сходни бизнес начинания. И двамата предлагат на потребителите стоки в наливно и насипно състояние. Целта им е да променят нагласите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:30

Български теснолинейки – минало, бъдеще и настояще

На 4 март преди 105 години е откриването на първата българска теснолинейка, от Радомир до Дупница.  Какво е бъдещето на този вид транспорт, свързващ труднодостъпни, но много живописни места с останалата част от страната? Ще останат ли българските теснолинейки само свидетелство на българския строителен гений, или имат сериозно планирано и..

публикувано на 04.03.21 в 15:21

Защо все повече младежи превръщат емоционалния глад в мастна тъкан

Храната продължава да е огромен проблем за хората, но по друг начин.  4 март е Световен ден за борба със затлъстяването, което и в България се превръща в сериозно изпитание за здравето.  Все повече деца и юноши са засегнати от него, а причините за това са комплексни. За преодоляването на проблема се грижат не само специалисти по соматична..

публикувано на 04.03.21 в 13:57

Как по-малко пушачи може да означава по-малко наркозависими

Как по-малко пушачи може да означава по-малко наркозависими?  Това може да се разбере с инициативата “Спираме цигарите за “Розовата къща“. Доброволци, отказващи се временно от цигарите в полза на “Розовата къща“, единственото безплатно място в България, което помага на хората със зависимости да оцелеят. Юлия Георгиева от “Розовата къща“..

публикувано на 04.03.21 в 12:29

Езиково обучение и социални неравенства

Всички знаем, че CV без обявени езикови умения към настоящия момент не би свършило работа никому. Освен гарант за нашата добра кариерна перспектива езиковите умения се оказват крайъгълен камък за много други неща. Езиковото образование е и култура – и то задълбочена, хуманитарна култура, свързана с познаването на другия. Дали..

публикувано на 04.03.21 в 11:37