Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Terra Култура

Пейо Яворов и българският национален идеал

Трябва да развенчаем мита, че Яворов е убиец на Лора

| обновено на 18.01.21 в 15:31
Снимка: БГНЕС

Все по-трудно става да се привлече и задържи вниманието на хората върху важността на културното наследство и на това какво черпим от личности като Яворов. Пейо Яворов – само споменаването на това име внася различна енергия... Рубриката "Terra Култура" разказва за културното наследство на Пейо К. Яворов. Иво Милтенов, изследовател и дългогодишен уредник на къщата-музей „Пейо К. Яворов“ в София, коментира в "Нашият ден":

"Ние имаме богатство от големи личности – поети, писатели, революционери, хора на духа и мисълта. Има национално и личностно отдалечаване от нашата идентичност. Ние загубваме интерес към историята и към корените си. Затова и мисията на радиото, на средствата за масова информация е да се стремят да поднасят не само темите, но и да насочват ума на хората към тези корени, към тази идентичност.

Яворов е един изключителен представител на България, който носи България в сърцето си – това е една дълбока негова вътрешна същност, това е превърнато в мисия на живота му

Той е от хората, които създават българския национален идеал. Хора с висок дух, висок ум, който води до големи щения и въжделение за високото, небесното, философията и Бога."

Иво Милтенов отправя покана за посещение на къщата-музей "Пейо Яворов". "Това е единствен негов семеен дом. Къщата е жива, домът на поета е жив и отворен. От есента на 2019 г. Общината откупи къщата и сега пред нея има едно солидно бъдеще и дълголетните опасения за дома на Яворов ги отвя добрият вятър... Вътре е пълно с драматични експонати. Яворов не е архивиран от времето – той е актуален и посещаван от млади хора."

Чуйте повече в звуковия файл.

Ето какво разказва Явора Стоилова – родственица на поета, в "Нашият ден".

"Времето е важно. Защото постепенно човек отсява голямото от незначителното в живота. Аз пазя културната памет на два велики рода – рода на художника класик Васил Стоилов и рода на великия Яворов, на когото моята майка е племенница. Това е и бреме, и щастие да се докоснеш до вечността.

Ситуацията е такава, че всичко в България е омърсено. Затова трябва да запазваме чисти поне поетите си. Ако нещо е чисто, това е изкуството."

Явора Стоилова е категорична: "Трябва да развенчаем мита, че Яворов е убиец на Лора." – и разказва повече за трите разпъвания на Яворов. 

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За алтернативата, но не като алтернатива

Някой би казал, че 2020 г. не е най-удачното време за започване на бизнес, но Вероника Костадинова и Марин Янков са примери тъкмо за обратното. Независимо един от друг, Вероника и Марин замислят и осъществяват две сходни бизнес начинания. И двамата предлагат на потребителите стоки в наливно и насипно състояние. Целта им е да променят нагласите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:30

Български теснолинейки – минало, бъдеще и настояще

На 4 март преди 105 години е откриването на първата българска теснолинейка, от Радомир до Дупница.  Какво е бъдещето на този вид транспорт, свързващ труднодостъпни, но много живописни места с останалата част от страната? Ще останат ли българските теснолинейки само свидетелство на българския строителен гений, или имат сериозно планирано и..

публикувано на 04.03.21 в 15:21

Защо все повече младежи превръщат емоционалния глад в мастна тъкан

Храната продължава да е огромен проблем за хората, но по друг начин.  4 март е Световен ден за борба със затлъстяването, което и в България се превръща в сериозно изпитание за здравето.  Все повече деца и юноши са засегнати от него, а причините за това са комплексни. За преодоляването на проблема се грижат не само специалисти по соматична..

публикувано на 04.03.21 в 13:57

Как по-малко пушачи може да означава по-малко наркозависими

Как по-малко пушачи може да означава по-малко наркозависими?  Това може да се разбере с инициативата “Спираме цигарите за “Розовата къща“. Доброволци, отказващи се временно от цигарите в полза на “Розовата къща“, единственото безплатно място в България, което помага на хората със зависимости да оцелеят. Юлия Георгиева от “Розовата къща“..

публикувано на 04.03.21 в 12:29

Езиково обучение и социални неравенства

Всички знаем, че CV без обявени езикови умения към настоящия момент не би свършило работа никому. Освен гарант за нашата добра кариерна перспектива езиковите умения се оказват крайъгълен камък за много други неща. Езиковото образование е и култура – и то задълбочена, хуманитарна култура, свързана с познаването на другия. Дали..

публикувано на 04.03.21 в 11:37