Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

| обновено на 04.07.24 в 10:49
Фабриката "Фагус" (1910 – 1911)
Снимка: Уикипедия

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него, ден преди годишнината от неговата кончина на 5 юли.

Роден на 18 май 1883 г. в Берлин, Гропиус следва архитектура в Мюнхен и Берлин. През 1910 г. основава частна практика с Адолф Майер и проектира фабриката "Фагус", която става важен пример за модернизма. След Първата световна война, през 1919 г., той става директор на училището за изкуства и занаяти във Ваймар, което трансформира в прочутата "Школа Баухаус". Баухаус бързо се превръща в синоним на новаторски и функционален дизайн, който обединява изкуствата и занаятите.

През 1934 г. Гропиус напуска нацистка Германия и се установява във Великобритания, а по-късно и в САЩ. В Америка той преподава в Харвард и основава архитектурната фирма "The Architects' Collaborative" (TAC). Сред известните му проекти са Багдадският университет и небостъргачът "МетЛайф" в Ню Йорк.

Валтер Гропиус умира през 1969 г. на 86-годишна възраст, оставяйки значимо наследство в модерната архитектура. Неговите идеи и проекти продължават да вдъхновяват поколения архитекти и дизайнери.

В едно изказване в ефира на предаването, изкуствоведката Кристина Тужарова, по повод 100-годишнината от основаването на Баухаус през 2018 г., сподели следното:

"Стил Баухаус, особено този, който познаваме в архитектурата, се развива след закриването на школата през 1933 г. Национал-социалистите закриват "Баухаус" и тогава тези много добре подготвени студенти и млади майстори-преподаватели се пръсват по целия свят и създават един стил, който освен Баухаус се нарича и интернационален. Това е стилът, който познаваме от архитектурата на Ню Йорк и Чикаго. Наследник на този стил са и нашите жилищни комплекси, изградени през 60-те години в Берлин - както в Западен, така и в Източен, а по-късно и при нас. Влиянието на школата е огромно и това се вижда не само в архитектурата.

Философията на Баухаус е била да разпространяват добър дизайн за хора, които нямат големи финансови възможности. Те са създавали всичко с идеята да бъде лесно вкарано в производство, лесно изпълнено с евтини материали и с модули, които се повтарят. Целта им е била да предложат добър дизайн за голяма общност.“

Наследството на Валтер Гропиус и Баухаус продължава да живее и днес, доказвайки силата на добрия дизайн и неговото значение за обществото.

Чуйте коментара на Василена Мирчева в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

публикувано на 04.07.24 в 11:50

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40

Безплатни консултации в кабинета по репродуктивно здраве на "Майчин дом"

В това издание на Lege Artis говорим за репродуктивното здраве. Доц. д-р Мария Юнакова , акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишна практика, запознава слушателите на предаването с кабинета за репродуктивно здраве на СБАЛАГ "Майчин дом", който отвори врати за безплатни консултации на пациенти с репродуктивни..

публикувано на 03.07.24 в 13:27

Нов дом, нов живот: Трудностите при адаптацията в България

Разговорът е посветен на хората, които решават да променят света си и напълно да променят живота си, премествайки се в друга страна или в рамките на собствената държава. Разглеждаме всички аспекти, които едно преместване изисква – от битови, административни до социални предизвикателства. Гости на рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" са Ивета Иванова..

обновено на 03.07.24 в 12:34