Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Учител или учен… или и двете

Снимка: Pixabay

Затъване в рутина, безкрайно повтаряне, опростяване на сложните материи, укротяване на буйни подрастващи… навярно учителската професия може да изглежда така. Може обаче и да е точно обратното – творчество, развитие, радост, стимулиращо предизвикателство. Зависи от много неща, но най-вече от човека, избрал или случайно попаднал в учителското поприще.

Едва ли има точна информация колко от важните за човечеството изобретения, открития, ценни идеи и постижения са дело на учители. Изобретателят на телефона Александър Греъм Бел е бил учител. На учителя по физическо възпитание Джеймс Нейсмит дължим така популярния баскетбол. Футболът става известен в България благодарение на швейцарския учител по физкултура Жорж дьо Режибюс и колегата му Шарл Шампо. 

Дали обаче учителските изобретения са минало? Може ли в съвременната изключително напреднала наука и технологии човек да съчетава преподаването в училище с пълноценна научна кариера. Не просто е възможно, но е и факт за д-р Петя Петрова, гл. ас. в Института по катализ на БАН, учителка по химия в 91 Немска езикова гимназия, методистка в Първа английска езикова гимназия в София.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

SOS Детски селища България с проект в „Global Giving“

От 10 години насам 2000 деца всяка година биват изоставяни в институции. Тази тенденция се засилва и става още по-тревожна на фона на Covid пандемията и кризата, в която изпада дребният семеен бизнес. Оказа се, че средствата, отпуснати от държавата, са крайно недостатъчни, макар и да са оптималното, което тя може да си позволи.  В помощ на семействата..

публикувано на 13.04.21 в 17:03

Отворена наука и споделено знание – как се справя България

Какво е отворена наука и споделеното знание? В определението за “отворена наука“ се казва, че е обобщаващо понятие за движението, което цели научните достижения и резултати да бъдат достъпни за всички любознателни хора и професионалисти.  Обхваща публикуването на отворени научни изследвания, борбата за свободен онлайн достъп, окуражаването на..

публикувано на 13.04.21 в 15:30

Еврика! Успешни българи: Виктор Гичев

За себе си Виктор Гичев казва, че обича да върши работата на 100%, а когато се налага – и на повече. Известен е с любовта и успехите си в ски спорта, но заедно с това е и един от най-новите и успешни млади фермери – животновъди. Заедно с брат си Светозар построяват ферма в планинското село Боерица, община Ихтиман, която приема първите животни през..

публикувано на 12.04.21 в 17:05
доц. д-р Камен Козарев

От обсерваторията в Хасково до Кеймбридж – пътят на един български астрофизик

Доц. д-р Камен Козарев е български астрофизик. Той получава бакалавърска степен по астрофизика през 2005 г. от университета Уилямс Колидж в Масачузетс, САЩ. Получава магистърска степен през 2009 г. и докторантска през 2013 г. по астрономия от Бостънския университет в Бостън, Масачузетс, САЩ. Специализира 6 години в Центъра по астрофизика..

публикувано на 12.04.21 в 12:13
Храни на борда на космическата совалка, сервирани на поднос

Космическо меню – технология и съдържание

Освен с двамата си космонавти – Георги Иванов и Александър Александров – и многото научни изследвания, България се включва в изследването на Космоса и с разработката на космически храни. Ние сме третата страна в света след САЩ и Русия, която е започнала да ги произвежда. С какво са по-различни те от храните, които ядем? Все още ли..

публикувано на 12.04.21 в 11:30