Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преходът през очите на милионерски син

Дизайн на корицата: Тодор Манолов.
Снимка: Издателство „Книгомания“

На книжния пазар вече е дебютният роман на Иван Георгиев – известен пиар специалист, журналист, и бивш главен букер на една от най-големите модни агенции от близкото минало. Той е и създател на онлайн кампанията „Модерно е да се чете“, която от 2019 г. продължава да набира хиляди последователи в социалните мрежи.

Литературният си псевдоним Комита Иван избира заради пра-пра дядо си – революционера Иван Хасъмски - Комитата – съратник на Левски и Ботев, член на Манастирския революционен комитет в Троянския манастир, участник в Априлското въстание и Руско-Турската война.

Иван КомитаСлед критичен момент в живота си авторът претърпява личностна трансформация и започва да практикува йога и шотокан карате-до. Така идва и вдъхновението за първия му роман „Хранилка“.

Романът показва България от времето на прехода през очите на милионерски син, живеещ в света на богатите и известните, на модата и на престъпността.

Главният герой, роден през 1986 г., става жертва на похитители, по-късно и жертва на любовта, когато научава шокираща тайна за жената, която обича.

Бунтувайки се срещу баща си – крупен олигарх, той поема по нов път в живота си в търсене на независимост и щастие. За свои спътници избира италианската мафия и славата.

Луксът и сексът стават негови приоритети, а дрогата и алкохолът – отдушници. Луксозни автомобили, предателства, пране на пари, търговия с наркотици и елитна проституция... Ще успее ли да се измъкне от омагьосания кръг?

Може ли духовно учение от Изтока да го спаси и да предотврати неизбежния му крах?

Дали ще оцелее…

„Хранилка“ е пъзел, който читателят трябва да подреди.

Рецензентът на „Хранилка“ Георги Тошев пише: „Елит и ъндърграунд. Светлина и сенки. Динамично повествование, остър сюжет, герои, които (не)познаваме. В тази книга се оглеждат няколко десетилетия, които трябваше да ни променят. Успяха ли? Как? „Хранилка“ е разказ за времето. История отвъд литературата. Размисъл за (не)състоялия се преход.“

А журналистът Галина Чолакова, която е светски консултант на романа, споделя: „Светът на богатите е твърде беден, за да може да съществува без хранилка.“

Консултант на „Хранилка“ и един от първите ѝ читатели е д-р Пламен Попов, психиатър, бивш директор на Националния център по наркомании. Неговата оценка е:

„Капанът на дрогата е еднакво коварен за всяка класа на обществото. Този капан има много входове. „Хранилка“ е ярък пример за един от тях. Изходът от него е ужасяващо тежък, но не и невъзможен. Романът разкрива и една от малкото възможности за това.“

Редактор на „Хранилка“ е писателката Ина Вълчанова, която споделя, че е респектирана от всеотдайността на Иван по време на общата им работа.

Икономически консултант на романа е проф. Боян Славенков.

„Заглавието „Хранилка“ олицетворява живота на децата на богатите, те получават всичко наготово и това унищожава психиката им, съсипва бъдещето им. В романа дрогата заема важно място, има описани сцени с вземане на кокаин, защото често много от богатите и известните са пристрастени към него. Посвещението в романа е: „В памет на момчетата, на които дрогата отне живота“, много мои приятели и познати се пристрастиха към дрогата и загубиха или съсипаха живота си. В „Хранилка“ е показан и възможният изход от капана на дрогата – чрез личностното развитие с помощта на източни практики, които балансират ума. Мисля че романът е богат на съдържание, надявам се да е интересен на повече хора.“

За Иван Комита името на пра-прадядо му Иван Хасъмски - Комитата е задължаващо и вече мисли да напише книга, в която да опише живота и делото на революционера.

Мислен с години, Иван Комита завършва романа си „Хранилка“ след усъвършенстване на писателските си умения в академията за творческо писане „Заешка дупка“. Негови ментори там са писателите Здравка Евтимова, Владимир Зарев, доц. Дарин Тенев.

„За мен Иван е едно доказателство, че когато си отдаден на това, което искаш и положиш много грижи за постигането на мечтата си, тя може да се случи. Ако ти не положиш усилия, дори да работиш с най-добрите писатели и те да ти наливат знания и опит в главата, няма как да издадеш книга, ако не си задвижван от своя вътрешен двигател. За мен „Хранилка“ е един нужен роман заради зададения човешки код на търсене на себе си.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28