Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Максим Бенвенисти: „Никога вече“ и защо не бива да спираме да говорим за Холокоста

Д-р Максим Бенвенисти
Снимка: Василена Мирчева

На 27 януари светът за 16 път отбеляза Международния ден на паметта на жертвите на Холокоста.

Избран е защото на този ден през 1945 г. Червената армия влиза в концентрационния лагер "Аушвиц", където хиляди евреи са намерили смъртта си.

Наистина гоненията срещу тях достигат върха си през годините на Втората световна война, но началото им се крие назад във вековете – от годините на Вавилонското робство, минава през Средновековието, през Кристалната нощ, през концлагерите, а отеква и днес под формата на атентати.

Човечеството, стресирано от пандемията, сякаш забравя за важните неща в живота – уроците на историята. А един от тях е, че, който забравя грешките и не се учи от нея, е осъден да повтори тези грешки. Тях с всичките им ужаси – трябва да помним! И да не спираме да повтаряме и да работим това срамно деяние да не се повтаря „Никога вече!“.

С тези думи завършва всеки разговор за геноцид, за масово изтребление, за Холокост. Но този път с тях и започва разговорът в „Познати и непознати“ с д-р Максим Бенвенисти – директор на Института за съхранение на паметта за Холокоста към ОЕБ "Шалом". “Не само да говорим! Трябва да не спираме и да помним, да говорим колкото може по-високо и да действаме срещу всички, които се опитват да отрекат както Холокоста, така и всички практики на геноцида“ – каза той.

Чуйте останалото в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49