Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

101 години от рождението на Леда Милева

| обновено на 05.02.21 в 10:19
Леда Милева
Снимка: архив

На днешния ден се навършват 101 години от рождението на Леда Милева. Тя е родена на 5 февруари 1920 г. Дъщеря е на големия поет Гео Милев. Писател, преводач, деятел на културата, общественик и дипломат и заслужил деятел на културата.

Автор е на стихове и пиеси за деца и на преводи от английски, руски, френски. А една от най-известните ѝ творби е стихотворението “Зайченцето бяло“.

Фесбук, страница на издателствотоОт 1970 г. до 1972 г. е зам.-началник на отдел “Печат и културно сътрудничество“ към Министерството на външните работи.

А от 1973 г. до 1978 г. е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО.

От 1979 г. до 1989 г. е председател на Съюза на преводачите в България, създател на списанието за чуждестранна литература “Панорама“ и негов главен редактор в периода 1980 – 1991 г.

Също така Милева е и дългогодишен председател на Българския ПЕН клуб и депутат в Седмото Велико народно събрание.

Книги от Леда Милева

Писателката е и част от историята на Българското национално радио

“Аз се радвам да бъда в Радиото, защото тук съм прекарала цели седем години от своя живот. Мога да кажа, че фактически от тук съм започнала по-сериозното си занимание с детската литература. Защото по онова време нямаше достатъчно произведения, които можеше да четем на децата по радиото. Тогава имаше, за разлика от сега, много детски програми. Три пъти на ден имаше по едни доста голям блок. Ние, които работихме тук, просто трябваше да пишем едва ли не ежедневно, за да храним тази ламя микрофона“, разказва тя през 2008 г. в студиото на “Нощен хоризонт“ на БНР и допълва:

“И така полека-лека се събраха доста листчета с временни, малко по-трайни произведения, които, като прочистих след няколко години, избрах една много малка част от тях, една много, много тънка книжка, защото човек трябва да бъде взискателен към първите си опити.“

Отличия, присъдени на Леда Милева

Леда Милева е автор на повече от тридесет стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици.

Автор е и на множество статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество. Преводач е на съвременна американска, английска и африканска поезия.

През 2008 г. е удостоена със Националната награда “Константин Константинов“ за цялостен принос в детското книгоиздаване.

Отива си от този свят на същата дата – 5 февруари 2013 г.

Тя е и първата жена генерален директор на Българската национална телевизия в периода 1966-1970 г.

1 юни 2012 година. Леда Милева раздава автографи за тържество за Деня на детето.В звуковия файл можете да чуете запис от гостуването на Леда Милева в предаването “Нощен хоризонт“ на БНР през 2008 г., както и запис от 1969 г., като генерален директор на БНТ – Леда Милева говори за фестивала на естрадната песен “Златният Орфей“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Кои са важните "други" в живота ни

"Значимите други в живота на човека" е изследване на д-р Надя Колчева, психолог и преподавател в НБУ, което проследява основните фактори, които влияят на начина, по който взаимодействаме с хората около нас. "Началото на живота на човека наистина е ключово. – казва д-р Надя Колчева – Дори от най-ранните взаимоотношения с новороденото бебе зависят..

публикувано на 26.04.24 в 13:15

Книгите оживяват в изложба в Ларгото в София

Интерактивната изложба "Книгите оживяват" представя 33 големи пана с откъси от едноименния независим дигитален проект за българските детски градини и училища. Той обединява книгите от образователната мултимедийна поредица за деца "Туй-онуй" на художник илюстратора и аниматор Мая Бочева-Уики. Подходът в дигиталните книги-игри е..

публикувано на 26.04.24 в 11:40

"Картички и контрабанда" – изложба по архиви от Агенция "Митници"

На 11.04.2024 г., в ПОСТА и Галерия ХАРТА се откри изложбата "Картички и контрабанда", координирана от Аарон Рот и Никола Стоянов, под кураторството на Христо Калоянов . Тази изложба, продължаваща до 12.05.2024 г., разглежда архив от Агенция "Митници", Дирекция "Борба с наркотрафика", от периода между 1975 и 1985 г. В изкуството на Никола..

обновено на 26.04.24 в 10:48
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17