Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Трябваше да взривим проклетите врати“ чупи всички очаквания

Книгата на Майкъл Кейн „Трябваше да взривим проклетите врати“ може да се чете както като автобиография на големия актьор, така и като наръчник и самоучител за публични професии. Кейн комбинира своите мемоари с ценни уроци за по-младите от него читатели.

Холивудската легенда споделя мъдрост, забавни истории и куриозни случки по време на кариерата си. Книгата съдържа изключителна ведрост и младежки дух, макар авторът ѝ в момента да е на 87 години.

Историите за това как един британец от работническата класа успява да намери своето място в киноиндустрията, отказът му от филмовото изкуство и последвалото завръщане към този занаят, са разказани в нея.

“Най-хубавото на тази книга е, че тя не влиза в никакви графи, защото чупи всякакви очаквания. Може да се чете както като автобиографична, така също и като самоучител по актьорско майсторство, наръчник за хора, които имат публична професия, които трябва да застават пред камера, пред микрофон, да говорят пред много хора. Кейн разказва целия път, през който е минал. Как се е научил да бъде това, което е“, казва Кремена Димитрова от издателство “Колибри.

Майкъл Кейн участва в над 150 филма, сред които се открояват британските класики “Алфи" и "Италианската афера“, ролята на Алфред в трилогията за Черния рицар на Кристофър Нолън, както и отличените му с „Оскар“ роли в “Хана и нейните сестри“ на Уди Алън и “Правилата на дома“. Кейн е в стихията си в напълно различни роли, демонстрирайки талант, който прави актьорската игра да изглежда като най-лесното нещо на света.

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложби. Галерии. Пандемия. Как посрещат в Белгия предизвикателството

В три големи групови изложби в Белгия, всяка от които с продължителност до септември, участва българската художничка и преподавателка Александра Чаушова.  В края на март се откриха „ BXL UNIVERSEL II: multipli.city “ в Брюкселската галерия за съвременно изкуство La CENTRALE и „ Bye Bye His–Story “ в Центъра за гравюра и печатни изображения на Валония...

публикувано на 10.04.21 в 10:55
Автор на визията: Аглика Терзиева

Радиопиесата „Болен“ – слушайте я на сайта на БНР по повод 10-годишнината ѝ

„Нашата цел е високохуманна и дори – естетическа. Ние приемаме с отворени обятия всички, без дискриминация,   основана на пол, вероизповедание, раса, сексуална ориентация, възраст или образование. Ние сме готови да превърнем всяко човешко същество в наш подопечен. Болен значи човек. Болен значи равен. Хоспитализацията успокоява и възвръща..

публикувано на 10.04.21 в 10:49

Подарявам ти лика си

Проектът „Подарявам ти лика си“ ни връща към една забравена традиция да си подаряваме снимки с послания. В днешния дигитализиран свят тези скъпи спомени, които хората някога са носели в портфейла си, се оказват ненужни. Проектът включва 24 портрета, които Тихомир Стоянов избира измежду стотици подобни снимки, намерени на битака. Направени между 1930 г...

публикувано на 10.04.21 в 10:11

„В чест на разнообразието“ – Файн актс с артистични намеси по социални теми

„В чест на разнообразието“ – така би се превело заглавието на мащабния абстрактен стенопис на графити-художника Николай Петров - GLOW „Celebrating Diversity“. Цветната стена на ул. "Бачо Киро" №38 в София е една от трите артистични намеси, които ще се появят този месец из столицата като част от голямата кампания срещу нетолерантността „Love Speech“...

публикувано на 10.04.21 в 08:45

Мълчаливото удоволствие да пътуваш

Летището от птичи поглед, с неговите ръкави, маркировки и паркирани самолети. Зелената тропическа река, по която между тръстиките се плъзгат лодки, средиземноморското рибарско градче, гарата като приказен дворец, ритъмът на дърветата покрай магистралата – все гледки, които имаме нужда да поглъщаме мълчаливо, докато пътуваме… Новата книга без думи..

публикувано на 09.04.21 в 18:18