Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

457 години от рождението на Галилео Галилей

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 15 февруари преди 457 г. е роден Галилео Галилей – италиански физик, астроном и философ. Той е смятан, заедно със Франсис Бейкън, за основоположник на съвременния научен метод.

Доц. д-р Евгени Овчаров (ръководител на катедра „Астрономия“ в СУ "Св. Кл. Охридски") разказва за приноса на Галилей към съвременната наука в “Нашият ден“.

“Галилей е изключителен учен не само за своето време, но и за цялата история на човечеството по ред причини. Понякога малко се преувеличават неговите приноси, като например се твърди, че той е изобретил телескопа и микроскопа, неща които не са съвсем верни. Той е усъвършенствал двата прибора. Едно от най-важните постижения е, че той пръв използва телескоп за астрономически наблюдения и успява да открие някои много интересни неща, които имат своите последствия в науката и въобще знанието за човечеството.“

На тази страница Галилей за първи път отбелязва наблюдението на спътниците на Юпитер

“Няколко открития от него можем да посочи, които са най-ярките. Фактът, че той пръв съобщава за големите спътници на Юпитер, които сега са с общото наименование “Галилееви спътници“, които обаче за първи път не са наблюдавани от него, а от един германски астроном – Симон Мариус, малко преди Галилей, но той просто не съобщава за тях навреме. Галилей забелязва, че те се въртят около Юпитер. Успява да докаже и че Венера се върти около слънцето, а не около Земята, както е смятано дотогава.“

“Един от най-големите успехи на Галилей е, че през целия си живот той публично защитава хелиоцентричния модел на Слънчевата система. Това, че Слънцето е в центъра, а не Земята. Заради това има доста проблеми с църквата.“

Повече можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Джина Дундова - Панчева

Д-р Джина Дундова - Панчева: Главоболието може да е болест, но може и да е симптом

"Главоболието може да бъде както самостоятелна нозологична единица т.е. самостоятелна болест, така много често може да бъде симптом, който придружава редица други заболявания или състояния. Много голяма е тази тема и трябва да се направят редица изследвания, за да се диагностицира даден пациент. Често това състояние може да е в резултат на..

публикувано на 12.08.24 в 11:27

Пикът на метеорния поток Персеиди настъпва днес

Едно от най-ефектните астрономически събития – метеорният поток Персеиди – ще бележи своя пик в нощта на 12 август. Какво представлява това космическо явление, откъде идва името му и кога и къде можем да му се насладим, разказва астрономът Пенчо Маркишки , автор на "Гид на любителя астроном". По думите на Маркишки метеорен поток в..

публикувано на 12.08.24 в 09:51
Мария Маца, директор на Италианския културен институт

"Висящото кафе" е дошло у нас от Неапол

Когато попитах директора на Италианския културен институт Мария Маца за коя част от родната ѝ страна би искала да говорим, тя мигновено отсече – Кампания. Но преди да започнем разходката с нея из тази италианска област,   помолих г-жа Маца да се представи с няколко думи. Оказа се, че по образование тя е оперна певица, но преди да започне..

публикувано на 11.08.24 в 08:35

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 4 - Кризи и употреби

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 10.08.24 в 12:05

44 отбора от 33 държави участват в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

От 9 до 15 август България посреща над 200 ученици и младежи от цял свят, които ще се включат в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, създадена от българи. Бургас е домакин на форума и на 14 август ще станат известни победителите. В организацията, съставянето на задачите и журито участват водещи учени от световни университети...

публикувано на 10.08.24 в 10:00