Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Осем

Снимка: личен архив

В епизод 407 „Трамвай по желание“ представя на своята публика актрисата Таня Шахова, изявяваща се понастоящем и като писател и драматург.

Таня Шахова е позната на публиката още от ученическите си години, когато прави паметна главна роля в знаменития филм на Георги Дюлгеров „Трампа“ от 1978 г. Оттогава насам тя има десетки участия във филми и театрални постановки. В същата продукция си партнира с поетесата Петя Дубарова. Последната филмова роля на звездата е от 2019 г. в лентата „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, носител на „Кристален глобус“ от Карлови Вари.

Сред белетристиката на актрисата блести романът „Германката“, предстои да се появи „Бретонката“.

В драматургично отношения най-новата тема на Таня Шахова е свързана с името на загиналия по време на Втората световна война в България британски офицер Франк Томпсън. Любопитното е, че пиесата се казва „Седем“. Предишните заглавия на авторката носят мистериозните заглавия „Две“, „Три“, „Четири“, „Пет“ и „Шест“.

Сега в „Трамвай по желание“ Таня Шахова прави експериментален сюжет от своята собствена биография, озаглавен „Осем“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложби. Галерии. Пандемия. Как посрещат в Белгия предизвикателството

В три големи групови изложби в Белгия, всяка от които с продължителност до септември, участва българската художничка и преподавателка Александра Чаушова.  В края на март се откриха „ BXL UNIVERSEL II: multipli.city “ в Брюкселската галерия за съвременно изкуство La CENTRALE и „ Bye Bye His–Story “ в Центъра за гравюра и печатни изображения на Валония...

публикувано на 10.04.21 в 10:55
Автор на визията: Аглика Терзиева

Радиопиесата „Болен“ – слушайте я на сайта на БНР по повод 10-годишнината ѝ

„Нашата цел е високохуманна и дори – естетическа. Ние приемаме с отворени обятия всички, без дискриминация,   основана на пол, вероизповедание, раса, сексуална ориентация, възраст или образование. Ние сме готови да превърнем всяко човешко същество в наш подопечен. Болен значи човек. Болен значи равен. Хоспитализацията успокоява и възвръща..

публикувано на 10.04.21 в 10:49

Подарявам ти лика си

Проектът „Подарявам ти лика си“ ни връща към една забравена традиция да си подаряваме снимки с послания. В днешния дигитализиран свят тези скъпи спомени, които хората някога са носели в портфейла си, се оказват ненужни. Проектът включва 24 портрета, които Тихомир Стоянов избира измежду стотици подобни снимки, намерени на битака. Направени между 1930 г...

публикувано на 10.04.21 в 10:11

„В чест на разнообразието“ – Файн актс с артистични намеси по социални теми

„В чест на разнообразието“ – така би се превело заглавието на мащабния абстрактен стенопис на графити-художника Николай Петров - GLOW „Celebrating Diversity“. Цветната стена на ул. "Бачо Киро" №38 в София е една от трите артистични намеси, които ще се появят този месец из столицата като част от голямата кампания срещу нетолерантността „Love Speech“...

публикувано на 10.04.21 в 08:45

Мълчаливото удоволствие да пътуваш

Летището от птичи поглед, с неговите ръкави, маркировки и паркирани самолети. Зелената тропическа река, по която между тръстиките се плъзгат лодки, средиземноморското рибарско градче, гарата като приказен дворец, ритъмът на дърветата покрай магистралата – все гледки, които имаме нужда да поглъщаме мълчаливо, докато пътуваме… Новата книга без думи..

публикувано на 09.04.21 в 18:18