Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Твоят избор има значение

Лидия Шулева: Да извадим успешните родни компании от анонимност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Познаваме ли добре българските стоки и услуги, които се налагат по света?

В “Нашият ден“ Лидия Шулева, член на Асоциацията на индустриалния капитал в България, разказва за успешни български практики, наложили се на световни пазари.

“Асоциацията на индустриалния капитал в България се включи в кампанията “Твоят избор има значение“ с желание да обърне внимание на обществеността върху успешните български компании. Да извадим успехът от анонимност според Асоциацията е част от тази кампания.

В България за успешните родни компании се говори изключително малко. Те са преди всичко анонимни. Хората не знаят, че компании, които произвеждат изключително качествени стоки, продаващи се не само на българския, но и на световните пазари, са български.

В момент, в който доходите на населението имат изключително голямо значение, тъй като всички знаем, че България е на последно място в Европа по размер на доходите, трябва да си даваме сметка, че когато купуваме българска стока, от всеки два лева, които даваме, един отива за заплата или за пенсии. Това е сериозен стимул за закупуване на български стоки.“

Във всички сектори е необходима подкрепа на българското. "Разбира се, в хранително-вкусовата промишленост това е изключително важно. Тъй като оборотите в този сектор спаднаха заради пандемията и отражението ѝ върху туризма, който беше основен потребител на тази промишленост. Знаем, че кризата в най-голяма степен удари туристическия сектор. Търговията на дребно също беше доста сериозна засегната.“

“Водещо производство, за което в момента се сещам, например, е фабрика във Велико Търново за сладкарски изделия, което се е наложило и на световните пазари.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57
Най-малко двама души са били убити при руски ракетен удар по цивилна града в Кривой Рог.

Втора поредна нощ на руски удари с дронове и ракети в Украйна: Нови атаки по критична инфраструктура

За втора поредна нощ руската армия осъществява масирана атака срещу Украйна с ракети и дронове. Вчерашният ден бе белязан от удари по енергийни съоръжения и критична инфраструктура в най-малко 10 региона на страната. Ракетен удар в град Кривой Рог доведе до смъртта на двама души. Съединените щати осъдиха действията на Русия, като президентът Джо Байдън..

обновено на 27.08.24 в 09:48
Захарно сорго

Как се прави маджун от захарно сорго?

Как се прави маджун или петмез от захарно сорго? Фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство – разказва в "Нашият ден" учредителят  Апостол Апостолов .   Маджунът изчезва в нашето съвремие, тъй като малко българи отглеждат захарно сорго и познават технологията за обработката му. В миналото в много села е имало маджунарни,..

публикувано на 27.08.24 в 08:55
Снимка: naukamon.eu

Българският минен сектор пред предизвикателствата на Зелената сделка

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гостува доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара. След професионалния празник на работещите в минната и добивната индустрия той представя равносметка на случилото се през изминалата година и обсъжда предизвикателствата, които Зелената сделка и Европейският..

обновено на 26.08.24 в 11:13