Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Твоят избор има значение

Лидия Шулева: Да извадим успешните родни компании от анонимност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Познаваме ли добре българските стоки и услуги, които се налагат по света?

В “Нашият ден“ Лидия Шулева, член на Асоциацията на индустриалния капитал в България, разказва за успешни български практики, наложили се на световни пазари.

“Асоциацията на индустриалния капитал в България се включи в кампанията “Твоят избор има значение“ с желание да обърне внимание на обществеността върху успешните български компании. Да извадим успехът от анонимност според Асоциацията е част от тази кампания.

В България за успешните родни компании се говори изключително малко. Те са преди всичко анонимни. Хората не знаят, че компании, които произвеждат изключително качествени стоки, продаващи се не само на българския, но и на световните пазари, са български.

В момент, в който доходите на населението имат изключително голямо значение, тъй като всички знаем, че България е на последно място в Европа по размер на доходите, трябва да си даваме сметка, че когато купуваме българска стока, от всеки два лева, които даваме, един отива за заплата или за пенсии. Това е сериозен стимул за закупуване на български стоки.“

Във всички сектори е необходима подкрепа на българското. "Разбира се, в хранително-вкусовата промишленост това е изключително важно. Тъй като оборотите в този сектор спаднаха заради пандемията и отражението ѝ върху туризма, който беше основен потребител на тази промишленост. Знаем, че кризата в най-голяма степен удари туристическия сектор. Търговията на дребно също беше доста сериозна засегната.“

“Водещо производство, за което в момента се сещам, например, е фабрика във Велико Търново за сладкарски изделия, което се е наложило и на световните пазари.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скритата пандемия – изолация и домашно насилие

Каква е истината за насилието, скрито зад домашните стени на пандемията? Как да окажем подкрепа на жертвите на домашно насилие и защо често процесите не са едностранни? Темите коментира в “Нашият ден“ адв. Геновева Тишева от Български център за джендър изследвания и член на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените:..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

15 години от кончината на откривателя на шестия сърдечен тон – проф. Иван Митев

Иван Иванов Митев е български професор, педиатър-кардиоревматолог и откривател на шестия сърдечен тон. Шестият сърдечен тон е известен в медицината още като „тон на Митев“. Откритието е обявено за българското научно постижение на XX век . Първият и вторият сърдечен тон могат да бъдат чути с просто ухо. Третият и четвъртият са „достъпни“..

обновено на 15.04.21 в 09:31

45-ото Народно събрание с първо заседание

С тържествено заседание бе открито новоизбраното 45-ото Народно събрание. То се провежда в старата сграда на парламента с надписа "Съединението прави силата".  Първото заседание бе открито от доайена на Народното събрание – Мика Зайкова, избрана от името на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Тя е позната като дългогодишен..

публикувано на 15.04.21 в 09:05

Георги Димов: Дипломация във времената на “Диван гейт“

Дипломацията като път за мир, наследство и благоденствие в свят, обхванат от кризи, войни и пандемия. Темата коментира Георги Димов , дипломат от кариерата и бивш консул в Одрин.  Той е главен герой в “Нашият ден“ “Не мога да си представя обратното на пътя на дипломацията, не мога и не искам да си представям. За съжаление нещата, които..

публикувано на 14.04.21 в 15:55
Българските полярници преди да излетят от о-в Кинг Джордж

29-ата Българска антарктическа експедиция приключи успешно

Шестимата ни полярници – Йордан Тодоров, Петър Сапунджиев, Емил Иванов, Николай Николов, Камен Недков и лекарят д-р Атанас Пелтеков, след около месец закъснение, на 14 април са напуснали района на Антарктика и вече са в Чили. С уругвайски военен самолет антарктиците ни са пристигнали в най-южния чилийски град Пунта Аренас. Този самолет е извършил..

публикувано на 14.04.21 в 15:48