Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Автопортрети в женски род“ – изкуството да опознаеш себе си

Снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

Галерия „Стубел“ представя новата си изложба със заглавие „Автопортрети в женски род“, кураторски проект на Юлиана Текова и самата тя участничка в него.

12 художнички от различни поколения и с различен творчески натюрел са изборът на куратора, между които такива имена като Мими Добрева, Алла Георгиева, Мариана Маринова, Анжела Терзиева, Трендафила Трендафилова, Елена Калудова до най-младата Хариета Асумани.

По времето на Ренесанса, когато велики художници са оставили свои Автопортрети, по обясними причини жените художнички не са много. В по-ново време известни са портретите на Фрида Кало и Джени Савил, на българките Елисавета Консулова-Вазова, Вера Недкова, Елена Карамихайлова.

В „Артефир“ изложбата „Автопортрети в женски род“ представи кураторът Юлиана Текова, самата тя участничка в експозицията с няколко творби, сред които „Автопортрет с куче“. За своите картини – автопортрети разказват също Алла Георгиева, която има две платна и  Петя Денева, с една композиция от 12 автопортрета. 

Изложбата може да бъде видяна до 12 март 2021 г.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петра Добревска: Рисувайки, запазих душата си

Абстрактни визии, обозрими и нереални пейзажи, картини със светлинни ефекти, богат релеф и пластика, експресии от цвят и светлина... Всичко това е видимо в новата самостоятелна изложба на визуалния артист Петра Добревска, наречена „Будни светове“, в къщата-музей „Борис Христов“, София. Ето какво сподели тя в "Артефир": Заглавието "Будни светове"..

обновено на 22.04.21 в 12:28

„До последен зъб“ – сценарий по-страховит от днешния ден

„ Никой в София не вярваше във вируса, поне до третия локдаун и появата на чудовищата…“. Така ни въвежда в реалността си „До последен зъб“ – онлайн литературен сериал, който в крайна сметка излезе и на хартия. Автор е сценаристът Тео Чепилов, а илюстрациите са на Стефан Стоев. В „До последен зъб“ апокалипсисът е настъпил, София е пострадала от..

публикувано на 22.04.21 в 10:10

Гласове под наем

„Гласове под наем“ е театрална пиеса на любими актьори от дублажа – едно представление на Театър "Криле" под режисурата на Христо Ботев. Дублажът на филми в същността си е много трудно изкуство. Занаят, който изисква да му се отдадеш и да прекараш дълги часове, тренирайки издръжливостта, рефлексите си и познанията за родния си език! Специфична работа, за..

публикувано на 22.04.21 в 10:05

„Песента на ветровете“ и музиката като цялостен свят

Мултимедийният спектакъл „Песента на ветровете“ с музика от композитора Петър Дундаков и визии на аниматора Иван Богданов ще се състои на 28 април в Театър „Азарян“. Първата версия на спектакъла имаше своята премиера през 2019 г. Тогава „Песента на ветровете“ получи Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на музиката. В..

публикувано на 22.04.21 в 08:05

Особености на кенсъл културата

Кенсъл култура най-общо означава отричане на дадена личност и нейните постижения с порой от нападки и обиди в социалните мрежи. Това се случва след изказване на някакво непопулярно мнение, което не съвпада с обичайните линии на поведение, признати за валидни от дадена общност. Често проявите на кенсъл културата обаче водят до разрушаване на репутации,..

публикувано на 21.04.21 в 17:45