Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анна Александрова: Няма значение колко пъти е променян законът, стига да е както трябва

Качественото законодателство – гаранция за успешна политика

| обновено на 26.02.21 в 12:17
Анна Александрова – председател на парламентарната комисия по правни въпроси
Снимка: БГНЕС

За законодателната политика на България и качеството на законодателството? За съдебната реформа и доверието в съдебната система. Какво трябва да се направи, за да се повиши доверието на гражданите в правосъдието? Анна Александрова – председател на парламентарната комисия по правни въпроси гостува в "Законът и Темида" и разяснява приоритетите на комисията по правни въпроси:

Кои са законопроектите с фокус, насочен към гражданите, по време на 44-тото НС?

"Част от тях изпълнихме. Приехме нов Закон за борба с корупцията по високите етажи на властта; изменения на Наказателния и процесуален кодекс; Законопроект за изменение и допълнение на НК по отношение на домашното насилие; Законопроект за изменение на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за борба с трафика на хора; Законопроект за изменение и допълнение на Гражданско-процесуалния кодекс – електронното връчване; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел; Законопроект за изменение и допълнение на Семейния кодекс; Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс; Законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс; Законопроект за изменение и допълнение на АПК; Законопроект за Европейската заповед за разследване. Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество; Законопроект за мерките и.  действията по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за административните нарушения и наказания

Не постигнахме мнозинство за приемането на нова Конституция."

Честите промени в законодателството водят ли до по-голяма ефективност на правораздаването?

"Когато е необходимо и е в полза на гражданите, най-вече, и на хората, които работят конкретната материя, няма никакво значение колко пъти е променен законът, стига да е променян както трябва. Мисля, че в 44-тото НС свършихме огромна работа в комисията по правни въпроси. На първо място мога да цитирам изменението на Наказателно-процесуалния кодекс, в началото на мандата още, с което въведохме мерки за ускоряване на наказателния съдебен процес – за ефективно правораздаване при корупционни престъпления по високите етажи на властта. 

Как оценявате качеството на законотворчеството?

"Не мога да дам оценка. По-скоро хората, които се занимават с тази материя в преподавателски план могат да дадат обективна оценка. Смятам, че добре се справихме. Винаги сме се съобразявали с гледните точки и със заинтересованите страни – в полза на обществото."

Закона за изменение и допълнение на НК по отношение на домашното насилие

"През 2018 г. приехме изключително важни промени в НК, с които предоставихме всеобхватна защита от всякакви актове на насилие, вкл. домашно насилие. Допълнихме квалифицираните състави на убийството и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето. Криминализирахме системното упражняване на физическото насилие, както инкриминирахме всички форми на системно преследване. Неоспорим факт е обаче, че от последната статистика, и с оглед на пандемията, личи, че убийствата от домашно насилие се увеличиха. Имах последната седмица разговор с омбудсмана на Р България, че следва да предприемем някакви промени. Например да премахнем системността. Но не остана време в 44-тото НС."

Цялото интервю на Анелия Торошанова с Анна Александрова можете да чуете в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“. Първият въпрос касае разноските в съдебното производство . Той е зададен от Елица Попова от Карлово. Много е важно дали тези разноски са претендирани в самото начало на делото – например в исковата молба, или са разноски, които по..

обновено на 16.04.21 в 14:39
д-р Десислава Каменова, адвокат

Медиацията и невербалната комуникация

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат,  е посветена  на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда.  Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при..

обновено на 16.04.21 в 12:46
инж. Богдан Милчев

Инж. Богдан Милчев: Пътната безопасност не е приоритет на нито една институция

Пътната обстановка в страната –  поглед към изминалата година. Инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира в “Нашият ден“ пътната ситуация в момента. Има ли спад на ПТП “Има почти незначителен спад в ПТП, но в същото време, това което ни показва статистиката, е – нечувано за всички времена на статистиката..

публикувано на 16.04.21 в 11:45
Милен Цветков

Как продължава делото за смъртта на Милен Цветков

С разпит на свидетели продължи делото за смъртта на Милен Цветков – журналистът и телевизионен водещ загина преди една година при тежка катастрофа, предизвикана от 23-годишния Кристиан Николов.  Очевидци на инцидента и близките на Кристиян дадоха показания на 15 април . Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Великова ...

публикувано на 16.04.21 в 09:43
Георги Киряков

Председател на НС с мнозинство от партиите на протеста е голямата новина

Коя беше новината от първото заседание на 45-ото Народно събрание? Как ще изглеждат следващите парламентарни месеци? Какво ни казва Борисов с подадената неприсъствено оставка? Темите коментира в “Нашият ден“ политологът Георги Киряков : “ Новината беше изборът за председател на Народното събрание с мнозинство от партиите на..

публикувано на 16.04.21 в 09:05