Фитнес за мозъка

Снимка: БГНЕС

Брзото ченете е мтедоика аз уксонеро взърипемане ан ифноамрицята. Току-що прочетохте изречение, в което местата на буквите във всяка дума (без първата и последната) бяха разменени.

Това е само един пример за начините, по които възприеме информацията, която даден текст съдържа.

Спомнете си Бързоходеца от „Приключенията на барон Мюнхаузен“, който носеше големи тежести на краката си, за да може да ходи в крачка с останалите, а когато ги свалеше, съумяваше да измине огромни разстояния за кратко време. Част от упражненията за бързо четене включват подобни упражнения, при които завъртате книгата на 45 градуса или я обръщате с главата надолу и се опитвате да четете, а когато я върнете в изходно положение, забелязвате колко по-бързо възприемате написаното.

„Ако възрастен човек засече колко думи прочита на минута, те не се различават съществено от броя думи, които дете в първи-втори клас може да прочете. Четенето е умение и като всяко умение може да се усъвършенства и надгражда“ – казва Стелина Спасова, сертифициран преподавател по бързо четене.

Методиката на бързото четене използва различни техники, които улесняват връзките между двете мозъчни полукълба, развиват периферното зрение, подобряват паметта и концентрацията, изострят вниманието към детайлите.

А най-хубавото е, че никога не е късно да се започне с упражнения, които неусетно надграждат уменията ви.

Разбира се, ефектът няма да се постигне, ако започнете с тренировките два дни преди държавен изпит. Ако опитате плавно и постепенно да ускорите скоростта на възприемане на информация, започнете с книга, която харесвате.

Чуйте какво споделя от опита си като преподавател Стелина Спасова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
LOFAR-BG ще е първата станция в Югоизточна Европа

Камен Козарев за радиовълните и космическия патрул

Физиката и астрономията са сред най-трудните за преподаване дисциплини в училище. Мнозина се разколебават бързо и ги приемат за мъчителни и тежки. А има начин да се представят атрактивно и любопитно и дори да се „съпреживеят“. Такава идеята зад първата мобилна видеоигра „Космически патрул“/Space Patrol, за учене чрез преживяване и развитие на критично..

публикувано на 10.04.21 в 08:05

#саватачете или любовта ражда любов

Как децата ни да заобичат четенето, книгите, знанието е огромна грижа на родителите и учителите. Никой не може да се похвали, че е открил универсална и безотказна рецепта, а навярно и няма такава. Има обаче път, който със сигурност води в добрата посока, стига ние, възрастните, да поемем по него без хитруване и високомерие. Ясен знак, че сме го..

публикувано на 09.04.21 в 14:23

До Луната и отвъд в Нощта на Юри

Свързваме 12 април с повратни моменти в историята на изследването на Космоса. През 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, летял в Космоса, а 20 години по-късно през 1981 НАСА неслучайно избира датата 12 април за изстрелването на първата си совалка „Колумбия“. През 2001 група ентусиасти отбелязват 40-ата годишнина от изстрелването на „Восток“ с..

публикувано на 08.04.21 в 17:02

Не подценявайте шута: Смехотворец, волнодумец, паразит, юродив

Виждали сме го в картини, илюстрации, театрални представления, настолни игри, карти. Интернет също изобилства от изображения и истории на прочути кралски шутове… Всичко е ясно, толкова ясно, че започваш да се питаш откъде всъщност знаем какво е шут, каква е била позицията му, кои са били хората, изпълнявали тази роля, съществували ли са..

публикувано на 08.04.21 в 10:16
Френска жена е наказана с публично бръснене на главата, 1944 г.

Мразенето е като войната и мира – няма край

В Деня на световното здраве гостите в предаването припомнят, че д-р Йозеф Менгеле също е бил доктор. Правел си експерименти с деца на „ундерменши“, които „така и така ще умрат“... Не бил садист, давал шоколадчета, после много от децата не издържали експериментите. Менгеле издържал – имал дълъг живот в Южна Америка. Но и след Втората световна война..

публикувано на 07.04.21 в 18:15