Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фитнес за мозъка

Снимка: БГНЕС

Брзото ченете е мтедоика аз уксонеро взърипемане ан ифноамрицята. Току-що прочетохте изречение, в което местата на буквите във всяка дума (без първата и последната) бяха разменени.

Това е само един пример за начините, по които възприеме информацията, която даден текст съдържа.

Спомнете си Бързоходеца от „Приключенията на барон Мюнхаузен“, който носеше големи тежести на краката си, за да може да ходи в крачка с останалите, а когато ги свалеше, съумяваше да измине огромни разстояния за кратко време. Част от упражненията за бързо четене включват подобни упражнения, при които завъртате книгата на 45 градуса или я обръщате с главата надолу и се опитвате да четете, а когато я върнете в изходно положение, забелязвате колко по-бързо възприемате написаното.

„Ако възрастен човек засече колко думи прочита на минута, те не се различават съществено от броя думи, които дете в първи-втори клас може да прочете. Четенето е умение и като всяко умение може да се усъвършенства и надгражда“ – казва Стелина Спасова, сертифициран преподавател по бързо четене.

Методиката на бързото четене използва различни техники, които улесняват връзките между двете мозъчни полукълба, развиват периферното зрение, подобряват паметта и концентрацията, изострят вниманието към детайлите.

А най-хубавото е, че никога не е късно да се започне с упражнения, които неусетно надграждат уменията ви.

Разбира се, ефектът няма да се постигне, ако започнете с тренировките два дни преди държавен изпит. Ако опитате плавно и постепенно да ускорите скоростта на възприемане на информация, започнете с книга, която харесвате.

Чуйте какво споделя от опита си като преподавател Стелина Спасова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Михас, където няма други таксита освен магарета

Нямаше да знам, че градчето Михас пуебло изобщо съществува, ако нашият гид в Испания не беше настоял непременно да го видим. Не стана нужда да ме убеждава. И без това бях омагьосана от белите "букети", които избухваха внезапно на фона на зелените андалусийски планини Кордилерас Бeтикас, докато пътувахме.  Разказаха ни, че в тези труднодостъпни..

публикувано на 17.07.24 в 16:20
доц. Еленко Попов

В България успешно и щадящо лекуват рака на простатата

Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" с ръководител акад. д-р Чавдар Славов, е "Клиничен екип на годината". Уникалното звено, което обединява лекари от 5 специалности, беше отличено по време на Деветото издание на Balkan Medical Awards. Т.нар. "Медицински Оскари" обединяват..

публикувано на 16.07.24 в 17:45

Създадена е първата ваксина за пчели

Първата ваксина за насекоми вече е факт. Учени в САЩ откриха средство срещу така наречения "американски гнилец" – характерно заболяване за  пчелите в Северна Америка. За интересното откритие във "Време за наука" разказва Никола Кереков . Американският гнилец е заразна болест , причинена от изключително устойчива спорообразуваща бактерия...

публикувано на 16.07.24 в 12:46
Балъклъ гьол е емблематично място за града

Легенди и истории от турския град Шанлъурфа

Турският град Шанлъурфа се намира близо до границата със Сирия, наблизо са градовете Кахраманмараш и Газиентеп, на североизток се намира Диарбекир, на югоизток – Мардин. Това е районът, който беше изключително силно засегнат от земетресенията през 2023 г., но за щастие, днес в града трудно могат да се видят следи от опустошителното земетресение,..

публикувано на 15.07.24 в 17:25

Религия в средното училище – дали и как?

В последните дни в публичното пространство се засилиха гласове, които сме чували и преди, в полза на задължителното въвеждане на религия в масовото средно училище. Те изглежда принадлежат на определени кръгове, които категорично настояват за това и имаха повод да изложат отново публично аргументите си. По въпроса обаче има различни мнения и гледни..

публикувано на 15.07.24 в 14:05