Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 3 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Берлинската стена – 1 част

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Изпълнения на камерни ансамбли – Светлана Донева и Квартет Фрош.

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Патриотични песни в чест националният празник на България

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Софийски духов оркестър, Русенската народна група, братя Виденови и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Хитър Петър и Настрадин Ходжа“, по българска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Разковниче“, по мотиви от българска народна приказка „Цар и разковниче“, разказана от Лозинка Йорданова.

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• 3 март – Денят! – коментар на водещата и включване на Александър Райчев от храм-паметника „Свети Александър Невски“.
• Храм-паметникът „Рождество Христово“ в село Шипка и костницата – директно включване на Мая Миланова, експерт в Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.
• Архивите са живи – опълченците на Шипка със записи от Златния фонд на БНР.
• 3 март в учебниците и българското училище – директно включване на Александър Райчев от паметника на Иван Вазов в София и разговор с учител по български език и литература.
• 3 март – от Монреал до село Селановци - репортажи на Ива Беличка от Канада и на Валери Леков от площада в селото.
• 3 март – пред гробницата на Александър Батенберг в София – директно включване на Александър Райчев и разговор с историк.
• 3 март и властта в демократична България след 1989 година – коментар на журналистката Копринка Червенкова.
• Архивите са живи – къде е гробът на Юлия Вревская – репортаж от град Бяла, Русенско, на Грациела Ингелска.
• Минути преди празничната церемония в София – директно включване на Александър Райчев от паметника на Незнайния воин.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Ваня Монева – основател и диригент на хор „Ваня Монева“ - разказва за международното признание, получено през годините от световни музиканти, които се обръщат към българските гласове за съвместни проекти, сред тях и участие в записи на музика към хитови филмови продукции;
• Живко Василев – изпълнител на кавал и автор на музика, познат от редица формации – представя дебютния си самостоятелен албум „Places“.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Защо 3-ти март е избран за националния празник на България? Любопитни и малко известни факти около подписването на Сан Стефанския мирен договор. Как се е отбелязвала тази дата преди 9-ти септември 1944 г.? – разговор с проф. Николай Поппетров от института по история към БАН.
• Защо датата 3-ти март е знакова за Велики Преслав. Разговор с председателя на клуб „Традиция“ в града, Мирослав Сланев.
• Защо „Строители на съвременна България“ на Симеон Радев е винаги актуално четиво? – коментар на Тони Николов, философ и културолог.
• Книги: „Григор Начович Велзевула“ и „Драган Цанков – русофоб и русофил“ – представя ги издателят Любен Козарев.
• 100 години ДТ Варна: актьорът Свилен Стоянов.
• София на световната карта на хартиеното изкуство. „София хартиен артфест“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Как се пише пиеса на тема „Свободата“? – конкурсът на НБУ за нова пиеса
Събеседници: проф. Виолета Дечева и победителят в конкурса

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Жените композиторки: Добринка Табакова, България.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Премълчаната история
Премълчаната история на Ильо войвода
Кога за пръв път 3 март е обявен за празник – официален, а сетне и национален, какво реално се е случило на тази дата? В пъвата част на празничното издание търсим отговорите на тези въпроси и говорим за митологемите от Сан Стефано. Останалата половина на предаването е посветено на Илия Марков Попгеоргиев, по-известен като Ильо войвода. „Последният хайдутин“ участва в Първата легия на Раковски, сетне участва в Сръбско-турската война, в която губи две ребра и дясната си ръка, ала това не му пречи на 73 лазарника да се отзове на поканата на Щаба на руската армия дружината му да се включи в отряда на ген. Гурко. По-късно този необикновен българин, макар вече да е навършил 80 години, става доброволец в Сръбско-българската война. Българските редници гледали на него като божество.
Той е носител на три ордена за храброст – сръбски, руски и български, за участието си в три поредни войни. Илия Марков Попгеоргиев  умира на 93 годишна възраст на 17 април 1898-та в Кюстендил, но две години преди да се спомине Народното събрание намалява поборническата му пенсия на 100 лв.
В предаването участват проф. Петко Ст. Петков, историкът Янко Гочев и Валентин Дебочички, директор на Регионалния исторически музей в Кюстендил.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Зелена архитектура: Архитектура и природна среда
За постепенното откъсване на човешкото жилище и селище от естествените условия на конкретния климат, територия и местна строителна традиция. За дързостта и утопиите на модернизма и „отрезвяването“ в днешния ден. За бъдещето на архитектура – високи технологии или преосмислено връщане към естественото - разговор с архитектите Лило Попов, Анна Добринова, Ива Делова и Николай Маринов.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Изпълнения на български оперни певци – Веселина Кацарова, Красимира Стоянова, Дарина Такова, Надя Кръстева, Александрона Пендачанска, Владимир Стоянова, Орлин Анастасов.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
На 3-ти март, празничното издание на предаването ви предлага авторски фолклор от република Северна Македония – избрано от сцената на престижния фолклорен фестивал във Валандово. Китното градче, разположено на десетина километра от река Вардар, ежегодно среща публиката с талантливи композитори, аранжори и изпълнители на нови „македонски авторски песни на народностна основа“, каквото е изискването по регламент, непроменен през 35-те години досега. Фестивалът е първият на Балканите от такъв тип, и оказва влияние и в съседните страни, включително тук, в България. Ще чуете част от отличените песни с участието на: Благица Калева, Благоя Груевски, Ирена Спасовска, Зоре Мицевска, Кирил Митоски, Ленче Кукич, и три прекрасни дуета – Марияна и Росана, Андрияна и Ирена, Войо Стояновски и Анета Наковска.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
„Свободата, Санчо...“ – три разговора за свободата и нейните измерения:
• с композитора Михаил Големинов...
• с художника Юлиан Табаков...
• и с интелектуалеца, доцент по теория на литературата д-р Димитър Камбуров.
• музика от Михаил Големинов, Хенри Пърсел и „Уедър рипорт“.

от 21.20 до 23.00 часа
Аларма
Отворени телефони за слушателите.
Непознатото освобождение – кои са неизвестните и малко познати факти (събития и участници) от Руско-турската война, Освобождението на България и Санстефанския мирен договор, кои са играчите, които останаха в сянката на дипломацията – събеседник на живо – гл. ас. д-р Светослав Живков от катедра „История на България“ във факултета по История в СУ „Св. Климент Охридски“.
По-неизвестният поход в памет на четата на позабравения войвода – председателят на Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие“ д-р Анатоли Кънев за Таньо Войвода и ежегодния национален поход „По стъпките на Таньо войвода“ – с него ще говорим и за националния ученически конкурс за мултимедийни проекти, есета, стихотворения и рисунки, предхождащ похода.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
В последния час на днешния Национален празник ще се върнем със звуков спомен към тържественото честване на 140-годишнината от освобождението на България в столицата на 4 март 2018 година.
В концерта участваха: Смесен хор при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, Хор на Софийските момчета, Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния“, Софийски свещенически хор, Смесен хор на БНР, Московски синодален хор и Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10