Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 4 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Реформаторската педагогика – 1 част

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концертният албум „Live” на американската певица, авторка и продуцент Ерика Баду.

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Истории на ръба: За предстоящата Алпиниада „Северен Джендем“, която ще се състои в края на февруари тази година в едно от най-суровите места за зимен алпинизъм у нас, за приемствеността и обучението на младите планинските водачи, разговор с Иван Мутафов.
• Маршрути: Велики Преслав – за ритъма на живот в старата столица.
• Пътуване с деца: Една 3Д разходка в Регионалния исторически музей в Кърджали или как с ВиАр очила посетителите ще могат да направят виртуално посещение на археологически обекти и крепости като Моняк, Устра и Патмос край село Боровица в района на Кърджали.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Етно музика от Куба

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Гергина Нейчева, Валери Димчев, Радка Кушлева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Легенда за цветята“, дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Папагалчето и пеперудката“ от Борис Априлов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 140 години от рождението на българския революционер Тодор Александров.
• Истории от кандидат-депутатското минало: ден след окончателното изготвяне на листите за парламентарните избори заедно с политолога Явор Сидеров ще търсим определящите моменти от биографиите на новите законодатели на страната ни в опит да видим и културните им характеристики. Депутатите ще гледаме и през димна завеса заедно с д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.
• Какво ни чака: езиковите неравенства.
• Истории в ефира: Юлия Георгиева и цигарите, останали в “Розовата къща” - среща с разказ за една възможна помощ и за това как по-малко пушачи може да означава по-малко наркозависими.
• Защо децата и юношите ни превръщат глада на душата си в мастна тъкан и можем ли да избегнем емоционалното хранене – разговор с Дафина Йотова, клиничен психолог и специалист по хранителни разстройства в Световния ден за борба със затлъстяването.
• В деня на 105-годишнината от откриването на първата българска теснолинейка (от Радомир до Дупница) – какво е бъдещето на този вид транспорт, свързващ труднодостъпни, но много живописни места с останалата част от страната?
Ще останат ли българските теснолинейки само свидетелство на българския строителен гений и действащ паметник на техниката или имат сериозно планирано и подготвяно бъдеще? От какво зависи то?
• Сигурни всеки ден: постоянна рубрика

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Албумът Developing story за джаз трио и симфоничен оркестър от 2017 г. на новозеландския пианист и композитор, носител на две награди „Грами“ Алън Броудбент.
Изпълнява Лондонският Метрополитен оркестър и джаз триото в състав: Питър Ърскин (барабани), Харви Ес (контрабас) и Алън Броудбент (пиано).

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Иглика Василева за „Дневникът на госпожица Джоун Мартин и други неиздавани разкази“ от Вирджиния Улф
• Любомир Илиев за „Варницата“ от Томас Бернхард
• Надежда Косева за „КИНОКЛАС - София през погледа на нейните млади“
• Чавдар Гюзелев „Свободно прелитащи глави“ в галерия „Ракурси“
• Юлиян Табаков „Портрет на Умиращ Титан“ в галерия „Райко Алексиев“
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Режисьорът Ивайло Рогозинов и свободата на импровизационния театър – разговор със съоснователя на първия професионален импровизационен театър „Ха-ха импро“ за новия им театрален импро сериал , който се излъчва в интернет.
от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Фолклор и композиторско творчество
Вокални миниатюри от Антонин Дворжак и Добри Христов

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Защо приземяването на марсохода „Постоянство“ е толкова важна стъпка и то не само за науката, а и за цялото човечество. Наш водач из марсианските простори е астрофизикът Владимир Божилов, преподавател в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски“.
• Овладяването на космоса днес е различно от космическата надпревара през 80-те. Тогава България беше космическа сила, такава е и сега, а възможностите за образование и астро-предприемачество, които се предлагат, са вълнуващи – както ще ви убеди д-р Божилов.
• За това колко е важно образованието да се променя, да е гъвкаво и по-скоро да предвижда тенденциите, вместо да ги следва, ще говорим с Иван Ненков, един от основателите на СофтУни.
• С д-р Ирина Лазарова тръгваме от на пръв поглед безобидната тема за избора в изобилието от стоки за потребление и стигаме до по-сериозните дилеми, пред които се изправяме, когато избираме партньор и пред съвсем актуалната тема за ваксините.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Солта по пътя на цивилизациите
Бялото злато в най-стария праисторически град на Европа
Знаете ли кое, според традициите на много култури и народи, първо се поставя, когато се подрежда маса?– Не водата! И не хлябът! – Най-напред се слага солта! Още в древността хората осъзнали какво огромно значение имат малките бели кристали за нормалното протичане на жизнените процеси.
В търсене на ценната суровина, племената обикаляли  различни места, докато  открият най-благоприятните условия: вода, храна и сол! Как уседналият начин  и производството на сол водят до появата на първия праисторически град на Стария континент?  И кой е той?
В Провадия археолозите разкриват  невероятно интересни факти за технологиите, използвани от древните  хора при производството на сол. Организирането на процеса, изработването на съоръженията и изграждането на защитни укрепления, многократно изпреварват  начина на мислене, присъщ  за праисторическия човек.
Имало ли е мода в древността? Оказва се, да! Преди хиляди години прическата кок е била не просто любима  - тя е била белег на престиж и ... носена от мъже. Мъже, забогатели от производството на сол...

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Изпълнения на съвременни български певци и инструменталисти, които представят на света красивото лице на страната ни. Сред тях са: сопраното Красимира Стоянова, басът Орлин Анастасов, мецосопранът Веселина Кацарова, цигуларят Светлин Русев, пианистът Евгени Божанов, клавирното дуо Аглика Генова -Любен Димитров и др.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на родопския певец Любомир Петов и Вени Петков - акордеонист и ръководител на оркестър „Видин“.

19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Премиера на „Слугинята господарка“ на Перголези в Русе. Разговор с режисьора Аделаида Якимова
• Татяна Шиварова с майсторски клас в академията на Майските музикални тържества във Флоренция. Специален гост артистичния директор Джани Тангучи.
• Фредерик Шаслен дирижира Софийската филхармония. Диригентът записал дискове с Веселина Кацарова и Соня Йончева за първи път в България.
• Детската опера „Вълшебната гора“ с премиера в Софийската опера. Представя режисьора Юлия Кръстева.
Съвместна инициатива на Софийската филхармония и НМА „Проф. Панчо Владигеров“
• Отражения.
- Запис от първото гостуване на Светлина Стоянова на сцената на Софийската опера.
- Запис от концерта на Янко Маринов с творби за две пиана от Ференц Лист.
- Старозагорската опера е на финала на конкурса „Федора“

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Примката на призрака“ от Хенри Джеймс – 6 част
Премиера

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Предаване с участието на Теодосий Спасов по повод 60-годишния му юбилей – истории от детството и от четирите краища на света, разказани от самия него, и световна радиопремиера на 10 нови музикални произведения в различни жанрове.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Композиции на Тони Уилиамс, Хърби Хенкок, Уолт Фаулър, Куинси Джонс, Стийв Гад бенд, формация „КЕБ“ и трио Питър Ърскин, Джон Тейлър, Пале Даниелсон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10