Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

“Спираме цигарите за “Розовата къща““

Как по-малко пушачи може да означава по-малко наркозависими

Снимка: Фейсбук, личен профил

Как по-малко пушачи може да означава по-малко наркозависими? Това може да се разбере с инициативата “Спираме цигарите за “Розовата къща“. Доброволци, отказващи се временно от цигарите в полза на “Розовата къща“, единственото безплатно място в България, което помага на хората със зависимости да оцелеят.

Юлия Георгиева от “Розовата къща“ разказва в “Нашият ден“ за инициативата.

“Голямата цел не е ние да спрем цигарите, а голямата цел е едни хора да се опитат да спрат цигарите, за да се поставят поне за малко в обувките на хората, които употребяват наркотици. Защото изключително често чуваме репликата – “да вземат да спрат“. Все едно, че това е най-лесното нещо на света. Зависимостта е болест, тя е заболяване и има нужда от лечение.“


“Розовата къща“ е единственият нископрагов център за хора, които употребяват наркотици в страната. Ние започваме с покриването на базовите им нужди – храна, възможност да се изперат. Такива съвсем човешки неща, които за другите хора са даденост. Но не си даваме сметка колко много хора са напълно лишени от тях. В огромната си част посетителите на “Розовата къща“ са бездомни и безкрайно бедни. И това, че могат да получат порция храна на обяд и кроасан на закуска, за тях е изключително. Започвайки от това, можем да работи за цялостното им подобрение.“

“Човек, когато е гладен и няма къде да спи, той няма как да се самоусъвършенства. Няма как да започне работа. Никой не го иска като работник, а и наркотиците не се спират толкова лесно. Започваме с най-базовите неща, за да може да продължим с изваждане на лични документи, търсене на работа, когато хората вече са по-стабилни. А после и евентуално насочване към терапия на тези от тях, които са готови да спрат.“

Какво отговориха, поканените да спрат цигарите в полза на “Розовата къща“, можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клишета и публичност

Как духът на съвременника се изразява в публичния език?  Перифраза по заглавието на една от популярните книги на проф. дфн Добрин Тодоров, който гостува в „Мрежата“, за да говори за тази, наглед обикновена форма на общуване между хората, езикът.  Според проф. Добрин Тодоров проблемът с употребата му засяга нормалното функциониране на духа, а..

публикувано на 18.04.21 в 18:15

Жената, светостта, постът и молитвата в Църквата

Неделното евангелско четиво за Петата неделя от Великия пост на пръв поглед няма нищо общо с честваната на този ден светица – преподобна Мария Египетска. Ако се вгледате обаче по-обстойно, ще намерите един общ елемент. И в текста от св. евангелист Марко, и в житието на светицата са разкрити човешките слабости.  Как чрез вярата си да преодоляваме своите..

публикувано на 18.04.21 в 09:15
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“. Първият въпрос касае разноските в съдебното производство . Той е зададен от Елица Попова от Карлово. Много е важно дали тези разноски са претендирани в самото начало на делото – например в исковата молба, или са разноски, които по..

обновено на 16.04.21 в 14:39
д-р Десислава Каменова, адвокат

Медиацията и невербалната комуникация

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат,  е посветена  на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда.  Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при..

обновено на 16.04.21 в 12:46
инж. Богдан Милчев

Инж. Богдан Милчев: Пътната безопасност не е приоритет на нито една институция

Пътната обстановка в страната –  поглед към изминалата година. Инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира в “Нашият ден“ пътната ситуация в момента. Има ли спад на ПТП “Има почти незначителен спад в ПТП, но в същото време, това което ни показва статистиката, е – нечувано за всички времена на статистиката..

публикувано на 16.04.21 в 11:45