Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български теснолинейки – минало, бъдеще и настояще

На 4 март преди 105 години е откриването на първата българска теснолинейка, от Радомир до Дупница. Какво е бъдещето на този вид транспорт, свързващ труднодостъпни, но много живописни места с останалата част от страната?

Ще останат ли българските теснолинейки само свидетелство на българския строителен гений, или имат сериозно планирано и подготвяно бъдеще?

Инж. Иван Гогев от Националната компания по железопътна инфраструктура коментира темата в “Нашият ден“:

“Нашата железница се разделя с междурелсието 600 мм преди доста време и остава да действа единствената теснолинейна железница в нашата мрежа Септември – Добринище. “

Кочериново – Рилски манастир

“На 31 март 1960 г. тръгва последният влак от гара “Рилски манастир“ към “Кочериново“, украсен с черни знамена. Населението по цялото Рилско корито е излязло покрай линията, за да изпрати последния влак. Вихрещият се атеизъм в онези години, 50-те, поставя под въпрос поклонничеството към Рилската света обител, което е било възможно само чрез тази теснолинейна железница. И под предлог за икономическа неефективност се стига до решението за премахване на линията през 1960 г.“

“В моите представи е възможно да се възстанови един малък участък, примерно 5 км, от теснолинейката Кочериново – Рилски манастир. От бившата гара “Рилски манастир“ надолу по склона на планината.“

Септември – Добринище

“Без съмнение линията Септември – Добринище е перла в короната на нашата железопътна мрежа. Там има изключително интересни, дори изумителни технически решения. В учебниците по световните политехники като пример за интересно проектно решение се приема трасето на линията.“


Кристиян Ваклинов, председател на гражданско сдружение “За теснолинейката“, коментира темата в “Нашият ден“. Това е сдружението, на което се дължи в голяма степен спасяването на линията Септември – Добринище.

“Ефектът от съществуването ѝ трябва да се изпита, той не би могъл да се обясни достойно с думи.“

Кочериново – Рилски манастир

При все, че Рилския манастир привлича хиляди туристи от целия свят е голям минус за онзи регион, че тя е унищожена и то много отдавна и за нея се знае малко.“


Константин Планински, експерт по модерен жп транспорт, разказа за международните практики при теснолинейките в “Нашият ден“, базирайки се на примери от Швейцария и Германия.

Повече за употребата на теснолинейната железница в планински райони по света можете да чуете от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клишета и публичност

Как духът на съвременника се изразява в публичния език?  Перифраза по заглавието на една от популярните книги на проф. дфн Добрин Тодоров, който гостува в „Мрежата“, за да говори за тази, наглед обикновена форма на общуване между хората, езикът.  Според проф. Добрин Тодоров проблемът с употребата му засяга нормалното функциониране на духа, а..

публикувано на 18.04.21 в 18:15

Жената, светостта, постът и молитвата в Църквата

Неделното евангелско четиво за Петата неделя от Великия пост на пръв поглед няма нищо общо с честваната на този ден светица – преподобна Мария Египетска. Ако се вгледате обаче по-обстойно, ще намерите един общ елемент. И в текста от св. евангелист Марко, и в житието на светицата са разкрити човешките слабости.  Как чрез вярата си да преодоляваме своите..

публикувано на 18.04.21 в 09:15
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“. Първият въпрос касае разноските в съдебното производство . Той е зададен от Елица Попова от Карлово. Много е важно дали тези разноски са претендирани в самото начало на делото – например в исковата молба, или са разноски, които по..

обновено на 16.04.21 в 14:39
д-р Десислава Каменова, адвокат

Медиацията и невербалната комуникация

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат,  е посветена  на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда.  Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при..

обновено на 16.04.21 в 12:46
инж. Богдан Милчев

Инж. Богдан Милчев: Пътната безопасност не е приоритет на нито една институция

Пътната обстановка в страната –  поглед към изминалата година. Инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира в “Нашият ден“ пътната ситуация в момента. Има ли спад на ПТП “Има почти незначителен спад в ПТП, но в същото време, това което ни показва статистиката, е – нечувано за всички времена на статистиката..

публикувано на 16.04.21 в 11:45