Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Прехвърляне на дружествения дял от един съдружник на друг

Снимка: Кирчо Стоичков

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието.

“Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив.

“Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е безвъзмездната форма. Ако разширим въпроса, ако няма разваляне на договора за дарение по съдебен път, изрично упоменатите в Закона за задълженията и договорите, хипотези за разваляне на отношенията между дарителя и дарения, то нотариалният акт съществува. Той е, въпросният човек, е собственик на имота, и спокойно може да се разпореди с него, както прецени. Ако не е развален нотариалният акт, той може да се разпореди с него. Особеността тук е, ако има запазено право на ползване от дарителя, тогава то трябва да се вземе предвид при последващата сделка.“

Знам, че дружественият дял може да се прехвърли и наследява – как може да се осъществи прехвърлянето на дружествения дял от един съдружник на друг“ – пита г-жа Ружа Велкова от София.

“Свободно се прехвърля между съдружници дружествен дял, без да се свиква решение в протокола на Общото събрание. За разлика от прехвърлянето на дял на трето лице, когато се иска решение с протокол на съдружниците и с изменението от преди няколко години на 137чл., протоколът трябва да бъде с нотариална заверка на подписа и съдържанието, освен ако в устава на дружеството не е предвидена обикновена писмена форма.“

При смяна на управител на фирма трябва ли нотариална заверка на протокола на дружеството?“ – въпрос на Катерина Спасова от Вълчедръм.

“Стига да не е упоменато изрично, че смяната на управителя ще бъде с обикновената писмена форма, би трябвало да бъде с решение на Общото събрание, което да бъде с едновременно нотариално удостоверяване на подписа и на съдържанието“.

Отговорът на нотариус Каменов на въпросите: какви документи са необходими при продажба на имот, как да се снабдите с удостоверение за тежести с десетгодишен срок, имат ли срок пълномощните и случаи, в които може да се прекрати брачен договор и други, можете да чуете от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клишета и публичност

Как духът на съвременника се изразява в публичния език?  Перифраза по заглавието на една от популярните книги на проф. дфн Добрин Тодоров, който гостува в „Мрежата“, за да говори за тази, наглед обикновена форма на общуване между хората, езикът.  Според проф. Добрин Тодоров проблемът с употребата му засяга нормалното функциониране на духа, а..

публикувано на 18.04.21 в 18:15

Жената, светостта, постът и молитвата в Църквата

Неделното евангелско четиво за Петата неделя от Великия пост на пръв поглед няма нищо общо с честваната на този ден светица – преподобна Мария Египетска. Ако се вгледате обаче по-обстойно, ще намерите един общ елемент. И в текста от св. евангелист Марко, и в житието на светицата са разкрити човешките слабости.  Как чрез вярата си да преодоляваме своите..

публикувано на 18.04.21 в 09:15
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“. Първият въпрос касае разноските в съдебното производство . Той е зададен от Елица Попова от Карлово. Много е важно дали тези разноски са претендирани в самото начало на делото – например в исковата молба, или са разноски, които по..

обновено на 16.04.21 в 14:39
д-р Десислава Каменова, адвокат

Медиацията и невербалната комуникация

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат,  е посветена  на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда.  Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при..

обновено на 16.04.21 в 12:46
инж. Богдан Милчев

Инж. Богдан Милчев: Пътната безопасност не е приоритет на нито една институция

Пътната обстановка в страната –  поглед към изминалата година. Инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира в “Нашият ден“ пътната ситуация в момента. Има ли спад на ПТП “Има почти незначителен спад в ПТП, но в същото време, това което ни показва статистиката, е – нечувано за всички времена на статистиката..

публикувано на 16.04.21 в 11:45