Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Игор Христов: Спящите спят, мечтаят само мечтателите

Снимка: КИЦ на РСМ

Културно-информационният център на Република Северна Македония, в чието пространство често се виждат интересни и значими колекции и проекти, представя фотографската изложба на Игор Христов. Нейното заглавие е „Спящите спят, мечтаят само мечтателите“. 

Това е документална фотоизложба от 20 произведения, създадени от автора по време на пътуванията му в Тайланд, Перу и Еквадор. Темата, която проследява и представя живописно и интересно, има социален характер, показва хора, които спят в публичното пространство на своя град или село, по улиците, пазарите, парковете и спирките.

Малко повече от биографията на Игор Христов, защото тя е свързана с България. Роден в Скопие, през 2003 година следва нашата Национална академия за филмово изкуство, специалност Филмова и телевизионна режисура. Още като студент заснема 3 кратки филма, които участват във филмови фестивали. През 2010 година завършва магистратура на тема „Естетика на Магическия реализъм в киното“. Има награди за късометражните си филми в Япония, Китай, Чехия, Испания и др. Това е неговата първа самостоятелна фотоизложба.

Игор Христов отправя специална благодарност към Културно-информационния център на Северна Македония за тази възможност да покаже изкуството си в София, особено в лицето на неговия организационен директор Иво Пецов, самият той художник, артист, също свързан с нашата страна. Наскоро той показа своята изложба „Метафизични картини“, свързани със земята, природата, човека.

Ето какво споделя в "Артефир" Игор Христов за своята изложба – чуйте в звуковия файл.

Снимки - КИЦ на РСМ


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андре дьо Ришо – за първи път на български

Както пише на корицата, „Болката“ заема специално място в творчеството на Андре дьо Ришо (1907 – 1968) не само защото бележи сензационната поява на автора си на литературната сцена, а най-вече защото концентрирано и впечатляващо зряло за дебют обединява характерните черти на писателския му почерк“.  Френският писател, поет и драматург не е превеждан..

публикувано на 16.04.21 в 14:45

Стенопис на благодарността за медиците на първа линия

“ПОдЛЕЗНО“ стартира през 2013 г. като инициатива на неформална група младежи, запознали се в рамките на форума "Идеите – това сме ние 2" и обединени в стремежа си да допринесат за една по-удобна и по-красива градска среда. Стартира поради осъзнатата важност на различните части от градската среда и виждането на голям потенциал в тях за..

публикувано на 16.04.21 в 13:00

Дора Бонева с ретроспективна изложба в галерия "Райко Алексиев"

Дора Бонева е съвременен български творец, утвърден майстор на портрета и пейзажа. Галерия "Райко Алексиев" СБХ представя нейна изложба, която можете да видите от 15 април до 10 май 2021 г. На 11 април Дора Бонева навърши 85 години. Настоящата ѝ изложба в по-голямата си част е ретроспективна, но художничката представя и нови картини, рисувани в..

обновено на 15.04.21 в 18:56

Секундите на душата

В едно интервю на Димитрина Тончева по повод новоизлязлата ѝ двуезична книга „33 секунди любов“ тя разказва за написването на стихотворенията в нея:  „Писала съм ги горе-долу за 33 секунди навярно, в движение, насред проблеми и задачки, по път... в момент, който си е чист духовен оргазъм – когато съм преодоляла някаква болка. Та, къде ти време за..

публикувано на 15.04.21 в 17:15

Ново издание на обичан исторически роман

Сър Уолтър Скот е писател със световна известност, а историческите му романи са влияли на редица автори от английската и европейската литературна традиция. Син на юрист, самият той завършва право, работи като адвокат, но скоро става популярен с поезията си. Истинската слава и признание обаче му донасят романите „Уейвърли“, „Айвънхоу“, „Кенилуърт“. В тях..

публикувано на 15.04.21 в 15:01