Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдържание на:

„Дон Санчо“, едноактна опера от Ференц Лист

Либрето от Теолон (Мари-Еманюел Гийом Маргьорит Теолон дьо Ламбер) и Дьо Рансе (Арман Жан дьо Бутийе дьо Рансе) по историата на Жан-Батист Кларис Флориан.
Премиера на 17 октомври 1825 в Парижката опера.

Действащи лица:
• Дон Санчо, рицар – тенор
• Елзира, принцеса – сопран или мецосопран
• Алидор, магьорник – баритон
• Паж – сопран
• Зелиза, придворна на Елзира – сопран или мецосопран
• Дама – сопран
• Кавалер – тенор
Хор на Унгарското радио и телевизия, оркестър на Унгарската държавна опера, диригент Тамаш Пал


Първа част
Нощ е и пълната луна огрява прекрасен готически замък – Замъкът на любовта. Чува се нежна песен възхваляваща любовта. Пристига рицарят дон Санчо и иска да влезе, но е спрян от един паж, който му обяснява, че може да бъде в замъка само с любимата си. Дон Санчо е отчаян. Той не може да се присъедини към щастливите жители на двореца, защото тази, която обича – красивата принцеса Елзира не отвръща на любовта му. Идва господарят на замъка Алидор. Той е издигнал тази красива постройка в чест на любовта. Освен това Алидор е вълшебник и вижда бъдещето на принцесата. Тя ще се омъжи за кралски син. В момента Елзира пътува за Навара, но магът обещава на Дон Санчо да върне любимата му. Ето вълшебството се случва. Елзира и свитата ѝ се отправят към замъка. Алидор предизвиква силна лятна буря и те са принудени да се подслонят в замъка. Пажът спира и тях, и им обяснява правилата. Елзира и Зелиза са възмутени, но нищо не могат да направят. Пажът предлага разрешение. Нека принцесата влезе в замъка с влюбения в нея Дон Санчо. Но Елзира не желае да чуе за подобно предложение и заедно с хората си се скрива в близката гора. На упреците на приятелката си, че била много студена тя отговаря, че пътува за Навара, за да се срещне с този, който е определен да ѝ бъде съпруг и затова отблъсква любовта на Дон Санчо. Самият рицар идва да изрази чувството си, но красавицата е непреклонна. От терасата на замъка Алидор се смилява над влюбените и с едно махване на вълшебната си пръчка сътворява меко легло от листа. Изморената принцеса се настанява върху леглото и се унася в сладък сън под приспивната песен на Дон Санчо, който мечтае най-сетне любовният му блян да се сбъдне.

Втора част
Бавно изгрява слънцето. От замъка на любовта се чува весела песен на щастливи влюбени. С настъпването на зората пред замъка пристига рицарят Ромуалд, който от много време преследва принцеса Елзира. Сега той настоятелно иска ръката ѝ и дори я заплашва. Дон Санчо не може да понесе подобно грубо отношение към дамата на сърцето му и двамата рицари кръстосват шпаги. Виждайки чистата любов на Дон Санчо принцесата усеща пробуждащата се любов. Тя отправя гореща молба към Любовта да ѝ помогне, но уви, късно е. Дон Санчо е тежко ранен по време на дуела. Последното му желание е да се прости с любимата си. Изплашена да не загуби човека, когото вече така силно обича Елзира се спуска към замъка, за да измоли от господаря живота на Дон Санчо. Нека в замяна вземе нейния. Прозвучава рог и на кулата излиза Алидор. Оказва се, че той се е предрешил като рицаря Ромуалд, а дуелът и раняването не са били нищо друго освен изпитание за чувствата на принцесата. Щастливата двойка се заклева във вечна вярност и заедно с всички влюбени запяват химн за чистата и всепобеждаваща любов.
По всички правила в операта има няколко ярки арии – първата е на Дон Санчо, още в началото на първи действие – „Aimer, aimer voilà tout mon bonheure“, има и няколко хубави хорови сцени.

ВИЖТЕ ОЩЕ

КласикАрт представят „Музиката на Франция“

Музикантите от „КласикАрт квартет“ – заедно с арфистката Весела Тричкова и френския флейтист Алекси Косенко – ще поднесат на своята публиката изцяло френска програма на 21 април от 19 часа в камерна зала „България“. „Този концерт трябваше да се случи миналата година като част от проект на Софийската филхармония озаглавен „Дипломация и музика”. Много..

публикувано на 20.04.21 в 09:00

90 години от рождението на проф. Здравко Йорданов

Виолончелистът, проф. Здравко Йорданов, е от поколението на онези български музиканти, за които времето и обстоятелствата отредиха да живеят и работят в родината си. Особено за него, брат на забележителния цигулар Любен Йорданов, който след успехите си през 50-те години на два конкурса „Кралица Елизабет“ става концертмайстор на Оркестъра на Монте Карло и..

публикувано на 20.04.21 в 07:55

Фолклорен блиц представя Димана и Боян Боянови

Една голяма любов, скрепена с много музика и търпение. Димана е най-добрата шопска певица сред химиците и най-добрия химик сред шопските певици. Боян е тамбурист, овладял изкуството на баса до съвършенство. В ансамбъл „Пирин“ се случва тяхната йонообмена реакция и оттогава те са неразделни. Каква е формулата на тяхното спокойно и щастливо..

публикувано на 19.04.21 в 10:46
Джеймс Ливайн с Бостънския симфоничен оркестър по време на концерт.

Джеймс Ливайн – диригентът, за когото музиката беше като дишането

Той беше истинска легенда още приживе. Роден на 23 юни 1943 г. в Синсинати, в семейството на баща – цигулар, майка – актриса и дядо – кантор в синагогата, Джеймс Ливайн никога не е имал съмнения относно това, в каква посока трябва да поеме животът му. „За мен музиката е като дишането – казва в едно свое интервю музикантът. – Ако ги нямаше нотите и..

публикувано на 17.04.21 в 07:50

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, април 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.04.21 в 09:45