Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Съдържание на:

„Дон Санчо“, едноактна опера от Ференц Лист

Либрето от Теолон (Мари-Еманюел Гийом Маргьорит Теолон дьо Ламбер) и Дьо Рансе (Арман Жан дьо Бутийе дьо Рансе) по историата на Жан-Батист Кларис Флориан.
Премиера на 17 октомври 1825 в Парижката опера.

Действащи лица:
• Дон Санчо, рицар – тенор
• Елзира, принцеса – сопран или мецосопран
• Алидор, магьорник – баритон
• Паж – сопран
• Зелиза, придворна на Елзира – сопран или мецосопран
• Дама – сопран
• Кавалер – тенор
Хор на Унгарското радио и телевизия, оркестър на Унгарската държавна опера, диригент Тамаш Пал


Първа част
Нощ е и пълната луна огрява прекрасен готически замък – Замъкът на любовта. Чува се нежна песен възхваляваща любовта. Пристига рицарят дон Санчо и иска да влезе, но е спрян от един паж, който му обяснява, че може да бъде в замъка само с любимата си. Дон Санчо е отчаян. Той не може да се присъедини към щастливите жители на двореца, защото тази, която обича – красивата принцеса Елзира не отвръща на любовта му. Идва господарят на замъка Алидор. Той е издигнал тази красива постройка в чест на любовта. Освен това Алидор е вълшебник и вижда бъдещето на принцесата. Тя ще се омъжи за кралски син. В момента Елзира пътува за Навара, но магът обещава на Дон Санчо да върне любимата му. Ето вълшебството се случва. Елзира и свитата ѝ се отправят към замъка. Алидор предизвиква силна лятна буря и те са принудени да се подслонят в замъка. Пажът спира и тях, и им обяснява правилата. Елзира и Зелиза са възмутени, но нищо не могат да направят. Пажът предлага разрешение. Нека принцесата влезе в замъка с влюбения в нея Дон Санчо. Но Елзира не желае да чуе за подобно предложение и заедно с хората си се скрива в близката гора. На упреците на приятелката си, че била много студена тя отговаря, че пътува за Навара, за да се срещне с този, който е определен да ѝ бъде съпруг и затова отблъсква любовта на Дон Санчо. Самият рицар идва да изрази чувството си, но красавицата е непреклонна. От терасата на замъка Алидор се смилява над влюбените и с едно махване на вълшебната си пръчка сътворява меко легло от листа. Изморената принцеса се настанява върху леглото и се унася в сладък сън под приспивната песен на Дон Санчо, който мечтае най-сетне любовният му блян да се сбъдне.

Втора част
Бавно изгрява слънцето. От замъка на любовта се чува весела песен на щастливи влюбени. С настъпването на зората пред замъка пристига рицарят Ромуалд, който от много време преследва принцеса Елзира. Сега той настоятелно иска ръката ѝ и дори я заплашва. Дон Санчо не може да понесе подобно грубо отношение към дамата на сърцето му и двамата рицари кръстосват шпаги. Виждайки чистата любов на Дон Санчо принцесата усеща пробуждащата се любов. Тя отправя гореща молба към Любовта да ѝ помогне, но уви, късно е. Дон Санчо е тежко ранен по време на дуела. Последното му желание е да се прости с любимата си. Изплашена да не загуби човека, когото вече така силно обича Елзира се спуска към замъка, за да измоли от господаря живота на Дон Санчо. Нека в замяна вземе нейния. Прозвучава рог и на кулата излиза Алидор. Оказва се, че той се е предрешил като рицаря Ромуалд, а дуелът и раняването не са били нищо друго освен изпитание за чувствата на принцесата. Щастливата двойка се заклева във вечна вярност и заедно с всички влюбени запяват химн за чистата и всепобеждаваща любов.
По всички правила в операта има няколко ярки арии – първата е на Дон Санчо, още в началото на първи действие – „Aimer, aimer voilà tout mon bonheure“, има и няколко хубави хорови сцени.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зигфрид Юнг и неговата любов към тубата

Една от най-популярните творби за инструмента туба ще звучи на сцената на зала "България". Като част от програмата на 53-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на 2 юни Софийската филхармония посреща един от най-уважаваните тубисти Зигфрид Юнг. Под палката на Томас Рьоснер той ще представи Концерт за туба и оркестър от..

публикувано на 27.05.22 в 18:05

Нови записи от Първо студио на БНР

В ефир ще прозвучи студийният вариант на Соната да тромбон и пиано от германския композитор Херман Амброзиус, в изпълнение на Атанас Карафезлиев и Анелия Господинова. От звукозаписните сеанси на пианистката Ваня Пешева екипът на предаването "Метроном" на 26 май от 19.30 часа е избрал Соната за пиано №3 от Фредерик Шопен. Очаквайте и музика от..

публикувано на 26.05.22 в 09:15
Тави Келе

Тави Келе (Crosspolar) – специален гост на Sofia Дrone Day

Crosspolar е самостоятелен проект на родения в Естония, но живеещ във Великобритания музикант и композитор Тави Келе. Неговата музика е атмосферична, често лишена от перкусионни инструменти и ритъм и трудна за причисляване само към един жанр. В нея, разбира се, усещаме влияния от жанрове като ембиънт , ню ейдж , шугейз и британска..

публикувано на 25.05.22 в 09:08

Влади Симеонов: Музиката, моя съдба

Влади Симеонов – цигулар, диригент, педагог и общественик – български музикант, който с пълно основание може да бъде причислен към будителите на нашето време. Творец, който оставя името си в новата ни музикална история като един от създателите и съзидателите на българското симфонично дело. Tой е основател на цели седем български оркестрови..

публикувано на 24.05.22 в 11:30

Фестивалът "Солинария" и тяхната цел да помагат на млади таланти

За втора поредна година Младежкият артфестивал "Солинария" ще включва майсторски класове и концерти на ярки музиканти. Основната му мисия, още от неговото създаване е да подкрепя млади артисти в дългия път на творческо им израстване. За предаването "Метроном" по програма "Христо Ботев" на БНР пианистката Гергана Несторова, артистичен директор на..

публикувано на 23.05.22 в 08:28