Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как алгоритмите управляват живота ни

| обновено на 15.03.21 в 08:51

Как алгоритъмът избира какво да избираме? Как се използват личните ни данни в дигитална среда? Как алгоритмите променят живота ни? Как алгоритмите могат да ни помагат? Как алгоритмите ни пристрастяват? Какви са механизмите ни за превъзмогване на негативните ефекти от използването на социални мрежи и електронни устройства? Кои са потенциалните позитивни трансформации в живота ни, които чакаме от алгоритмите?

Дали алгоритъмът е съвременният “Deus ex Machina”, който идва в театъра на живота ни, за да ни спаси от трудната ситуация с липсата на общуване или пък идва за да ни управлява?

За всичко това ще намерите конкретни отговори в изданието на дискусионното предаване “Гласът на времето” по програма Христо Ботев посветено на думата “АЛГОРИТЪМ”.

Ангел Тодоров, проф. Десислава Бошнакова, Даниел Ненчев (от ляво надясно)

Водещият Даниел Ненчев беседва в студиото с проф. Десислава Бошнакова и с журналиста Ангел Петров. В предаването участват още психоложката Лия Панайотова, футуроложката д-р Мариана Тодорова и писателят Георги Тенев.

“Всички технологични гиганти, които са трансформирали ежедневието ни – се крепят на идеализма на основателите си, но сега ги виждаме по-скоро като част от сделката на Фауст с дявола – чудесата, които те ни носят, имат цена – нашето внимание, правото ни на личен живот, загубата на доброто ни възпитание. И сега треперим от страх пред тяхната мощ” – това пише Стивън Ливи в книгата “Facebook. Пълната история на Фейсбук, идеализъм или сделка с дявола”.

Това е отправната точка за тази интересна дискусия, която обсъжда още:

– образователните модели и идеите на сър Кен Робинсън;

– системата за социален кредит и контрол в съвременен Китай;

– възхода на пристрастяващите технологии и бизнеса, който ни държи в техен плен – по книгата “Неустоими” на Адам Алтър;

– пералнята на статистиката на Ханс Рослинг;

– тезите на философа Бернар Стиглер;

– идеи от романа “Механично пиано” на Кърт Вонегът;

– как да си направим теста на Тюринг в домашния условия и т.н.

Чуйте “Гласът на времето” по темата “Алгоритъм” в звуковия файл.

Предаването “Гласът на времето” можете да слушате на живо всяка неделя от 9.30 до 11.00 часа по програма “Христо Ботев” на БНР. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ханох Левин

Литературна екскурзия по местата на Ханох Левин в Тел Авив

Стилът в пиесите му е сравняван с този на абсурдистите Бекет и Пинтър. Веднага се сещаме и за Снежина Петрова в пиесата му „Старицата от Калкута“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ под режисурата на Явор Гърдев...  Ханох Левин е най-разпознаваемият израелски съвременен драматург. Неговите пиеси се поставят в целия свят, включително и в България.  Затова е..

публикувано на 21.10.21 в 17:00

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Столична библиотека стана на 93 години

По повод празника най-новата поредица от събития е „Книжен дизайнер на месеца“, а първата открита вече изложба на илюстратор е на художничката Капка Кънева под заглавие „Прорези“. Идеята е софиянци и гости на града да се запознаят със съвременните художници, посветили се на изкуството на книгата. Изложбата включва произведения на Капка Кънева от..

публикувано на 21.10.21 в 16:23

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев откри самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно обобщение на темата и възможност за зрителите да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки..

обновено на 21.10.21 в 09:01
„Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“

Паник бутон театър

„Паник бутон театър“ е независима театрална компания, основана в София, България през 2014 г., следствие от срещата и общата визия за изкуството и живота на българския режисьор Василена Радева и американския артист Нейтън Купър. Мисията на „Паник бутон театър“ е да допринася за повишаването на емпатията и толерантността у човека и обществото..

публикувано на 20.10.21 в 15:23