Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Ева Тепавичарова: Вярвам в доброто у човека

Ева Тепавичарова
Снимка: Иван Русланов, БНР

Тя е огнена, тя е красива, тя е с червени къдрици, със сини очи, тя е сексапилна и има изключително излъчване.

Тя е актрисата Ева Тепавичарова, родена в София, завършва средното си образование в 7-о СОУ, учи Българска филология в СУ “Св. Климент Охридски“, през 2000-2001 учи актьорско майсторство за куклен театър, а през 2005 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян.

Ева Тепавичарова е главен герой в “Нашият ден“.

“Винаги се събуждам бодра, защото утрото е най-важната част от деня за мен. 

Възпитаник съм на 7-а гимназия имах прекрасни преподаватели, най-големите учители, които съм срещала са от 7-о училище. Минала съм през доста опити в образованието си, три пъти съм била първи курс, докато намеря своето място.“

По-изострени ли са проблемите от пандемията в България

“Ние просто по природа сме по-темпераментни хора. И това е прекрасно, аз смятам, че българинът е изключителен в това отношение и неговия рефлекс е много жив. Много сме емоционални, което е чудесно.“

Декември месец за театрите

“Моята реакция с изказването “Аз оставам!“ също беше емоционална, защото мисля, че не бива да позволяваме страхът да обзема душите ни и да ни ръководи. Разбирам и всички колеги, които тогава реагираха и казаха “трябва да спрем“. Не се съгласих с тях, струва ми се, че нашето място е да стоим там, където има нужда от нас, без това да бъде риск за някого. Няма как да продължи живота ми, ако не се занимавам с това, което обичам.“

Ева Тепавичарова и Валентин Ганев в сцена от спектакъла

С какво не се съгласява

“Не се съгласявам с това да не седим по местата си, с това да абдикираме и да даваме воля на страха. Не мисля, че човек трябва да се поддава на тази паника, която разбираемо обзема хората, защото здравето на всички наши близки е много важно, но то не е единствено и само физическото здраве, има много други аспекти, за които човек трябва да се погрижи.

Човечеството е минало през такива грамадни катаклизми и продължава да съществува, значи това е просто един момент, който ще премине.

Струва ми се, че се изказват много хора, които не са компетентни, и дават мнения, а в случая хората, които трябва да слушаме, са само експертите по темата. 

Аз съм много активен и деен човек, човек който опонира, когато нещо му се случи, такъв е моят рефлекс. В този случай просто взех решение за себе си, когато разбрах, че и аз съм пострадала от това. Казах си “добре, аз сега просто ще изчакам и ще наблюдавам, за да видя какво ще се случи. Пуснах да мине през мен този проблем. Имаше критична ситуация, в която се бях притеснила за себе си и близките си, но човек е добре от време на време да наблюдава нещата и да ги допусне.“

Последната година

“Винаги съм вярвала, че българинът е изключително състрадателен човек въпреки нашите грубости в характера. Това може да се усети дори по погледа на хората, които срещаш на улицата. Вярвам в доброто в човека, вярвам в това, че има хора, които с молитвата си могат да направят много за теб, само с добрата си мисъл.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вълните на морето са жени" – филм, който не се очаква от турски режисьор

"Вълните на морето са жени" в случая не е стихотворението на Евтим Евтимов, а българското заглавие на филмовата история на Аслъхан Юналдъ. Нейният пълнометражен игрален дебют е изпълнен с напрежение трилър, чието основно действие се развива на яхта върху лазурните вълни на Егейско море. Зрителите проследяват историята на млада жена, която се завръща в..

публикувано на 28.03.24 в 16:59

Опиянението на чувствата във "Вино от глухарчета"

Спектакълът "Вино от глухарчета" на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" се опитва да дефинира битката между живота и смъртта, между светлината и мрака, между младите и старите. Надяваме се спектакълът да насърчи децата и семействата да говорят повече помежду си, да отнесат видяното със себе си у дома, да искат да открият "машината на времето"..

публикувано на 28.03.24 в 15:35
Рене Карабаш, Мари Врина, Захари Карабашлиев (от ляво надясно)

Българска литературна инвазия във Франция

Българските книги звучат на френски език и присъстват в литературния живот на Франция. Париж, Страсбург, Лион – това е пътят на литературния тур, който в момента осъществява преводачът Мари Врина заедно с писателите Захари Карабашлиев, Рене Карабаш и Ангел Игов по инициатива на Българския културен институт в Париж. В тура участва и преведеното на..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Поредицата "Земното минало" и екранизацията като превод

Научнофантастична трилогия, която пренася читателя от Културната революция в Китай до невъобразимо далечното бъдеще – това е поредицата "Земното минало" на Лиу Цъсин. Всеки, който вече е чел трилогията, се е сблъскал с въображаеми, но дълбоки научни теории и с големи въпроси за човечеството и хуманността. В "Нашият ден" гост е преводачът от..

публикувано на 28.03.24 в 11:25

Уважаеми зрители, Тодор Чапкънов!

Ако погледнем филмографията на Тодор Чапкънов, ще видим редом до името му да стоят над 20 филма и сериала, като сред тях е и един от най-големите нидерландски екшъни през последните години – " Черният лотос " . Могат да бъдат прибавени и още близо 50 продукции, в които участва като първи асистент или секънд юнит, тук са включени филми като "..

публикувано на 28.03.24 в 11:11