Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Башкирова: С много по-голяма радост се връщам да свиря тук

Елена Башкирова
Снимка: sofiaphilharmonic.com

„Толкова съм щастлива, че съм тук и ще имам концерт пред публика“ – каза Елена Башкирова в зала „България“. Последният ѝ концерт с оркестър е бил през октомври миналата година. След това е имала няколко камерни изяви, но само стриймвани. Дори разказа, че когато приятелите ѝ разбрали, че идва в България, казали. „Но как, защо в България? Ето и Кисин, и Майски свириха там! Защо всички ходят в България?“ Защото им харесва, казах аз. Тук има добро отношение към музиката. Уверена съм в това. Много от известните музиканти всичко са видели и доста пари да спечелили. Никой не идва тук, за да печели. Идват, защото усещат, че тук се е запазила старата европейска публика, която не е останала на много места“.  

На 18 март под диригентството на Йоханес Вилднер със Софийската филхармония тя изпълни концерт за пиано и оркестър в ла минор от Роберт Шуман.

Елена Башкирова е дъщеря на прочутия клавирен педагог Дмитрий Башкиров, при когото са учили Марина Капацинская, Пламена Мангова, Веселин Станев, Виктория Василенко и др. български пианисти. Омъжена е за диригента Даниел Баренбойм. Има двама сина. Големият е продуцент на рап, хип-хоп музика „Той прави клипове, песни, твори с други хора. Аз ги гледам, интересувам се, но не мога да кажа, че разбирам“. По-малкият е цигулар и двамата често свирят заедно. Гостуваха и на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе. „Ние сме много добри колеги и често ми се струва, че и той, и аз забравяме, че сме роднини“. Казва, че няколко пъти е свирила със съпруга си и то отдавна като клавирно дуо, но само толкова. Но когато на сцената са Баренбойм баща и Баренбойм син как се чувства? „О, тогава ме заливат емоции. Много се вълнувам“.

Преди двадесет и три години основава фестивал за камерна музика в Йерусалим. „Там почувствах глад за подобен фестивал... Всичките ми колеги с удоволствие идват да свирят, дори с нетърпение очакват да се съберем. Не получаваме никакво заплащане, всичко е на доброволно, дори бих казала на любовно начало. Отиваме там за удоволствие, за да сме заедно и да свирим заедно“.

Разтревожена е от непрекъснатото блокиране на културни събития по света и най-вече в Европа. „Повече ме боли, че музикалната култура я поставиха в графата ирелевантни професии, стана неважна. Това е огромна грешка, защото всяка велика цивилизация е основана на културата. Никой не пита за разни машини или оръжия. Какво остава след нас? Културните ценности. И сега точно към тези културни ценности отношението е никакво... Най-знаменитите музиканти могат да крещят колкото си искат, никой не ги чува. И тук с болка ще кажа, че политическите елити навсякъде в Европа са съставени от некултурни хора, хора, за които това не е важно. Това е най-страшното. Отиде си старото поколение политици. За тях културата беше важна. Това бях хора, които ходех непрекъснато на концерти, музеи. Те знаеха. Сега политическият елит, с малки изключения няма никакво понятие от култура. Тя не им е интересна, не е важна за тях. И тогава защо да се грижат за нея. Те не знаят кои са тези хора, които им говорят. Кои сме ние без култура. Никой“.

В звуковия файл чуйте какво още каза Елена Башкирова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20