Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Лолова – един човек, който винаги беше чакан

Снимка: Ани Петрова

Отиде си Татяна Лолова и зейна една празнота. Тя беше щедра в обичта си. Нейните дневници бяха нейните срещи. И това е щрих от характера на големия човек, на голямата личност. 

Журналистът Георги Тошев, под чиято редакция излезе последната книга на Татяна Лолова "Делници и празници", коментира загубата:

"Мъката е лична. За всеки е различно. Най-болезнено е за най-близките. Аз искам по-скоро да говорим за Таня с едно радостно чувство за един човек, който винаги беше чакан. Татяна Лолова е чакан човек. Не всеки артист, не всяка публична личност е чакана. Някои направо ни са се натрапвали в живота. На 27 март – Деня на театъра – ние трябваше да сме в Казанлък. Таня беше поканена на Чудомировите празници да представим заедно нейната книга. Където и да ходехме, тя винаги беше чакана и посрещана с любов. Аз не съм виждал толкова много любов у един човек, колкото около Татяна Лолова – това беше една с години заработвана любов. Само човек, който е дал много на другите, може да им липсва

В книгата "Делници и празници" актрисата пожела не толкова да занимава хората със собствения си живот, а го разказваше през срещите. В живота Татяна Лолова минаваше за въздържан човек. Казваше: "Аз нямам много приятели. Обичам колегите си – особено талантливите. Някак си така се случи в живота, че Славето, моето семейство, моят син и неговото семейство ми бяха достатъчни". И действително, в живота си Татяна Лолова беше един много земен, обикновен и скромен човек. Много контрастна на тоя фойерверк, който беше на сцената – това duende, което носеше и неслучайно играеше повече от 20 години моноспектакъл с това име

Татяна Лолова успяваше да създава уют и на най-неуютните места – лошо отоплявани театрални зали или непригодени за участия места... У нея нямаше претенцията на примадона. Разбира се, като професионалист, тя имаше изисквания."

Драматургът на Сатиричния театър Богдана Костуркова също се включи в "Артефир" с думи на обич и печал за голямата загуба:

"Отиде си една от най-харесваните български актриси, обичана от поколения българи, чието име е достатъчно, за да напълни и днес най-голямата театрална зала. Неповторимата Таня Лолова. Актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение, тя няма прототип в българския театър и е от малкото актриси, за които има специално създадени пиеси и роли. Татяна Лолова изигра няколко роли, които стоят между мечтата ѝ за драматизъм и очакваното от публиката комично амплоа. Не мога да говоря в минало време – дори сега, когато вече не е между нас. Защото изгасна една слънчева усмивка, една ведра и борбена до последно душа. Животът ѝ премина благословен с голям актьорски талант, белязан с любовта на няколко поколения зрители и всички хора, които са имали щастието лично да се докоснат до нея. Лолова е проявявала изключителен характер. Тя е актриса, която е имала шеметна кариера – в телевизията, в киното, в естрадата... Но под театралния прожектор е непоколебимата в отстояването на художественото превъплъщение и винаги печели симпатията на хората, в какъвто и жанр да е нейната героиня. Има неповторими хора – Таня Лолова е от тях."

В звуковия файл можете да чуете разговора на Димитрина Кюркчиева с  журналиста Георги Тошев и с драматурга Богдана Костуркова, разговора на Емил Янев с Татяна Лолова от Златния фонд на БНР, песента "Кутийка за спомени" (музика – Момчил Колев, текст – Мария Касимова-Моасе), както и последната песен на актрисата, заедно с Орлин Горанов – "Любовта" – музика – Доно Цветков, текст – Станислав Пенев, тонрежисьор – Живко Даскалов, продуцент – Игор Марковски, който любезно предостави двете песни специално за "Артефир".

Снимки – Ани Петрова

В петък предаването на програма "Христо Ботев" "Какво се случва" ще бъде изцяло посветено на паметта на голямата българска актриса.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

In Memoriam: Татяна Лолова

„Много е хубаво да те обичат. Има и такива, които не ме обичат, но аз тях не ги познавам, те не ми се обаждат и така остават анонимни. Тези, които ме обичат, ги познавам по лицата. Те стават красиви. Независимо какви черти им е дала природата, те стават..

публикувано на 23.03.21 в 13:34
Татяна Лолова

Отиде си голямата Татяна Лолова

На 87-годишна възраст си отиде голямата българска театрална, филмова и телевизионна актриса Татяна Лолова – едно от най-ярките присъствия на сцената, в ефира и в живота.  "Аз не съм звезда, аз съм слънце", казваше дяволито и на шега актрисата.  Сцената..

публикувано на 23.03.21 в 09:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване –..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на..

публикувано на 26.07.24 в 19:10