Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Жалов за пещерите и пещернячеството

Алексей Жалов
Снимка: личен архив Алексей Жалов

Над 50 вида пещерни минерали са открити в българските пещери, хиляди от тях крият уникални пещерни образувания. 124 са пещерите, карстови образувания и извори в списъка на националното ни геоложко наследство. Само девет обаче са благоустроени и посрещат хиляди туристи.

В Международната година на пещерите влизаме в тяхната магия. Какво има в пещерите на България и какви са те?

Темата коментира в “Нашият ден“ Алексей Жалов, председател на Балканския спелеоложки съюз.

“Пещерите в България са такива, каквито са и тези извън нея. В съзнанието на много хора те са мрачни и страшни. Любопитството, което е завело хората в пещерите, може да ги накара да открият какво ли не. Като започнем от това, че те са едни неръкотворни творения на природата, населявани от странни, малки, невидими за окото животинки. Те са съкровищници на човешката култура. Защото именно там в пещерите е започнало зараждането на човешката култура. На много места по света в миналото те са били и сакрални.

Те са съкровищници и на останки от животни, които отдавна не населяват планетата. Пещерите са местата, където се формират подземните води, които са и питейни, и се използват за битово и стопанско водоснабдяване.

Пещернякът Алексей Жалов (вдясно) по време на експедиция в Китай, 2013 г.

Да бъдеш пещерняк, да бъдеш изследовател, не е проста работа. Първо трябва да преминеш един процес на обучение. Днес е един паметен ден за мен, защото се навършват 50 години. откакто официално станах пещерняк. Неосъзнатото любопитство, което ме водеше в началото, и стремежът да надграждам себе си като пещерняк, с възрастта мина на по-заден план. В момента основно се опитвам да бъда последователен, систематичен и методичен изследовател. Дотолкова, доколкото ми е възможно, се опитвам да работя за това заниманието ми да привлече и други хора, за да имаме последователи, които да поемат щафетата.“


Рискове в пещерата

“На първо място всичко зависи от самия теб. Над 95% от нещастията в пещери са плод на субективни грешки и едва 5% са неща, които са непредвидими или труднопредвидими. Един от големите рискове, нещо, което не зависи от нас, това са земетресенията. Сблъсках се с този проблем още през 1977 г., когато в рамките на една експедиция в пещерата Орлова чука край Две могили, заедно с участниците в експедицията, изпитахме голямото Вранчанско земетресение. Друг голям риск е свързан с нахлуването на поройни води – много силни валежи или силно снеготопене в пещерите.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34