Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Документални записи в неделния следобед

Диана Гуглина в ролята на Електра
Снимка: operasofia.bg

В двете части на предаването на 28 март ще бъде направена обиколка на няколко зали. Първо със записите от Еврорадио ще имате възможност да чуете три отделни концерта състояли се в различни държави, по различно време. Солист на всички тях е Елизабет Леонская.

На 18 февруари тя имаше концерт в зала „България“ със Софийската филхармония, но тъй като програма „Христо Ботев“ няма запис от това нейно гостуване, ще бъде представена чрез записите от международния музикален обмен.

Елизабет Леонская
Първо запис от Фестивала за музиката и танца в Гранада, на концерт на Националния оркестър на Испания състоял се на 12 юли 2020 г. Там под диригентството на Хосеп Понс Елизабет Леонския изпълнява концерт за пиано и оркестър №20 на Моцарт. След това ще ви отведем във „Виктория хол“ в Женева на концерт от 12 февруари 2020 г. на оркестъра на Романска Швейцария, където Леонская свири концерта за пиано и оркестър №4 на Бетовен под палката на Казуши Оно. И на края на 17 май 2019 г. в Глазгоу Симфоничния оркестър на Би Би Си Шотландия с диригент Томас Даусгард е изпълнил концерта за пиано и оркестър №1 на Брамс със солист Елизабет Леонская. Ще чуете и част от интервюто на пианистката, което тя даде по време на гостуването си в София.

Цветана Бандаловска като Хризотемис в операта „Електра“ на Рихард Щраус
Втората част на предаването е посветена на състоялия се на 12 март в Софийската опера спектакъл на операта „Електра“ на Рихард Щраус. Вижданията за ролите си ще споделят Диана Гуглина – Електра, Гергана Русeкова – Клитемнестра и Цветана Бандаловска – Хризотемис. Свири оркестърът на Софийската опера под диригентството на Евън-Алексис Крист.

Гергана Русикова в ролята на Клитемнестра в операта „Електра“ на Рихард Щраус

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 21.06.21 в 16:05

Запис на концерта „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР

Концертът „Рапсодии“, който радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин изнесоха на сцената на зала „България“ на 18 юни, включва популярни образци, създадени в този жанр от Веселин Стоянов, Клод Дебюси, Ференц Лист, Джордже Енеску и Панчо Владигеров. Солист Кристиян Калоянов, кларинет. Благодарение на Еврорадио, беше излъчен директно не само..

публикувано на 21.06.21 в 15:27
Панчо Владигеров

Радиосимфониците – епизод 2 с „Епизоди“ опус 36 на Владигеров

Във второто издание на рубриката на Марио Ангелов – продуцент на симфоничната музика в БНР, акцентът е върху нови записи на СО на БНР из творчеството на много обичан български класик – Панчо Владигеров. „Фокстрот“ без опус – оригинал за пиано от 1925 г., оркестриран от Милчо Левиев, е първият запис, осъществен от Марк Кадин през 2017 в качеството на..

публикувано на 21.06.21 в 09:15

Шърли Верет: Доброто познаване на гласа – ето тайната на големите в театъра

„Шърли Верет като Кармен – това е самото съвършенство!“, отбелязват в американския печат ден след триумфалния дебют в МЕТ през 1968. Кармен наистина остава едно от най-впечатляващите преобразявания на Шърли Верет в десетилетната ѝ бляскава кариера. Дръзка, горда, изпълнена със страст и решимост да преодолява всякакви препятствия… Тъкмо каквато е..

публикувано на 19.06.21 в 08:15
Надежда Цанова (вляво), Румен Бояджиев-син и Валерия Христова

Румен Бояджиев-син: Чувствам се привилегирован да работя с изпълнители, които разбират музиката ми

Софийската публиката ще може да чуе Първия клавирен концерт на Румен Бояджиев-син в изпълнение на Надежда Цанова, оркестър „Симфониета“ Враца с диригент Христо Павлов на 19 юни от 19 часа. Творбата имаше своята премиера във Враца на 11 юни, но сега предстои да прозвучи на сцената на зала „България“ в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“..

публикувано на 18.06.21 в 14:44