Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 30 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Пчеларството – 5 тема

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Джаз гласове – концертът е част от програмата на London Jazz Festiva и се е състоял в Лондон на 13 ноември 2020 г.

от 2.00 до 3.00 часа
Изгрев
Екипът на предаването остава в София и попада в споделената работилница, която Георги Комсалов, Борис Калайджиев, Ясен Недялков и Ралица Шайкова отварят в края на миналата година. Прохождащото начинание е с мисия – да даде възможност на всеки с интересен проект и ръце, жадни за създаване, да го осъществи на машините в работилницата и с помощта на екипа й. А тези машини са много и всякакви – от  циркуляр, фреза и грънчарско колело до специализирани машини за 3D принтиране и CNC изрязване. Създателите на работилницата са убедени, че работата в екип, обмислените решения и подходи към нещата, формите и тяхното съдържание, както и творчеството и работата с ръце, са от изключително значение за всеки отделен човек и за общността като цяло. Освен машините, всеки гост-творец може да ползва и оборудването, и пространството на работилницата – от занаятчии, през архитекти или мебелисти до хора с нестандартни проекти, или просто такива, които искат да точат грънци или да плетат бижута. Защо не…

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате музика от Ирландия – любима на много от вас. Участват: „Шон Тейлъф“, Джеймс Голуей с пианиста Фил Кълтър, група „Глоуминг“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Арестуваните каменни статуи“, по японска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Трите предачки“, по бретонска приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 30 март е крайният срок за кандидатстване за втория випуск на програмата за професионално развитие „Училища за пример“ на фондация „Заедно в час“. Какво представлява програмата, какви са резултатите от първото и издание, какви училища и откъде проявяват интерес към нея  и кое е най-важното, за да стане едно училище „за пример“? – разговор с Нели Колева, директор „Стратегически партньорства“ на „Заедно в час“.
• След Световната седмица на парите и по повод една инициатива на Асоциацията на българските застрахователи – образователната игра „Твоето застрахователно IQ“ – каква е нашата финансова култура и грамотност, какви са нашите умения да управляваме личните си финанси, кой и как ни учи на тези толкова важни за финансовото благосъстояние на всеки човек умения?
Как приетата наскоро Национална стратегия за финансова грамотност
ще направи знанията от света на финансите по-достъпни за икономически активните лица, уязвимите групи от населението, учениците, студентите, обучителите и др? – разговор с Нина Колчакова – генерален секретар на Асоц. на българските застрахователи и с доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ.
• Главен герой: проф. Весела Цакова от Института по физикохимия към БАН – учен от класацията на Станфордския университет за най-добри учени в света.
• Минути на редактора: Логически турнири – новата инициатива на StudyHub, която обединява студенти с интерес към логическите задачи. Разговор с Йоана Люцканова, която е инициатор на състезанията.
• „Методът Монтесори и приобщаващата образователна среда“ – жестовият език и необходимостта от него.
- За потребността от вътрешна трансформация, която да кореспондира с желанието за промяна у децата.
- Образователната система през погледа на играта и какви биха били ползите от нея.
- За дистанционното преподаване и дистанционното усвояване по време на пандемия.
- За бъдещите педагози, които ще завършат зад маски – очаквания и потребности.
Събеседници: проф. Неда Балканска, преподавател по Специална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“ и Севделина Джонгарска, директор на Специално училище за ученици с увреден слух „Проф. Дечо Дечев“

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Тихо наследство“ – документалната българска копродукция на HBO Европа разказва историята на жестомимичния преводач Таня Димитрова и е част от програмата на 25-ия София филм фест. Разговор с режисьорката на филма Петя Накова и главната героиня в него.
• Жаклин Даскалова, младата актриса от класа на проф. Ивайло Христов, която участва в представлението му, получило номинация за „Златен кукерикон“ – „Суматоха“, с нова песен.
• Сценаристката и режисьорка Деляна Манева представя дебютния си роман „Шестият пръст“
• Романът на Уолтър Тевис, вдъхновил най-гледания лимитиран сериал на Netflix – „Дамски гамбит“, излезе на български език – разговор с преводача Борислав Стефанов.
• Драмата „Оцелелите“ на шведския автор Алекс Шулман вече е преведена на български език – за книгата разказва преводачката ѝ Стефка Кожухарова.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Ще се запази ли „Източната могила“ с. Караново от иманярските набези?
Събеседници: археолозите Веселин Игнатов и Калоян Праматаров

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Радио, любов моя!“ – тънкостите на занаята как се правят музикални записи разкрива звукорежисьорът Мирослав Данев (I част)

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Густав Вайганд за българския език и македонската етнография
Големият немски езиковед романист посвещава изследванията си на румънския език и диалектите му. В хода на работата си разбира, че, за да обхване процесите в румънския, задължително трябва да познава албанския и българския – двата езика от балканския езиков съюз, които силно влияят върху оформянето му. Така Вайганд се среща с езика ни и добросъвестно и компетентно го изучава, опознава и обиква, за да стане един от искрените поддръжници на българската кауза в катастрофалното за държавата ни време. Нещо повече, навлизайки в дълбочина в диалектите, той проучва и етнографията на местното население и така установява българската принадлежност на жителите на областта Македония, към която Сърбия и Гърция проявяват претенции. Разговор с доц. Мая Александрова от СУ.
• Езикови справки по радиото
• Игрословица
• Всичко за образованието: промяна на изпитните формати – не последна, а първа необходимост за реформа на образованието – изследване на сдружение „Образование България 2030“ – разговор със Златка Димитрова от сдружението.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Светът на подправките: Вкус и целебна сила – подправките в българската народна медицина
Мъдростта на хората още от древността да прибавят към храната си по малко ароматни листа, цветове, семена и корени, лук, чесън, пипер, е всъщност натрупан опит за тяхното благотворно въздействие върху човешкия организъм. Как иначе народният лечител Петър Димков би спасил войниците си от холера с помощта на чесън. Подправките за него и за  неговия внук сега са билки, „които правят чудеса“.
Пак от много старо време се вярва, че подправките са и афродизиаци – нищо чудно, след като те ни дават повече енергия и желание за живот. За подправките-билки в българската народна медицина разказват внукът на Лечителя – доктор Петър Димков, Десислава Димитрова от БАН, кулинарите Румен Тодоров и Пеньо Иванов.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Припомняне на песните, участващи в класацията за месец март

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
90 години от рождението на Дина Шнайдерман.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Примката на призрака“ от Хенри Джеймс – 24 част
(Премиера)

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Програмата „Български младежки делегати към ООН“ – елемент от политиката за овластяване на младите хора и участието им в процеса на вземане на решения в системата на ООН.
Програмата се координира от Дружеството за ООН в България с подкрепата на Министерството на външните работи.
Ралица Диканска – предишен младежки делегат към ООН и настоящ координатор ще ни разкаже подробности за програмата и кой и как може да кандидатства до 15 април за български младежки делегат на ООН за следващия мандат.
Ще ви срещнем и с Кристиана Стоянова и Тодор Рогошев – настоящите български младежки делегати към ООН, чийто мандат продължава до края на годината. Освен за отговорностите им да запознават младежи с глобалните процеси и възможностите за младежко участие на национално и регионално ниво, с тях ще говорим и за призива им за  спешни мерки за достъп до необходимите технологии с цел възстановяване от пандемията COVID-19, като по този начин се решат предизвикателствата за равенство в образованието.
Тази година за първи път български младежки делегати към ООН“ участваха в Регионалния форум за устойчиво развитие, организиран от Икономическата комисия за Европа на ООН.
• Актуално в „Аларма“: „Грийнпийс“ – България отправи 3 въпроса за състоянието и опазването на водите в страната към шест партии, които участват на изборите за следващия парламент – „Как ще опазите водата?“ – пита Миглена Антонова от „Грийнпийс“ - България.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Между барока и рока
Австрийска музикална школа: произведения на бароковия майстор Хайнрих Франц Бибер, Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704); авторски изпълнения и импровизации на Джозеф Завинул, Josef Erich Zawinul (1932-2007).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 25 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Хоум офис" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Янко Желязков, Нели..

публикувано на 24.08.24 в 08:25

Събота, 24 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми – Steven Wilson разказва за самотата, апатията и незаинтересоваността в съвременния живот в четвъртия си..

публикувано на 23.08.24 в 16:45

Петък, 23 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 35 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикалален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Флийтууд Мак". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00..

публикувано на 22.08.24 в 08:35

Четвъртък, 22 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 34 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Рейнбоу" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците на "Музиката, която обичам" са по-разнородни и..

публикувано на 21.08.24 в 08:25

Сряда, 21 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 33 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – Лед Зепелин от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Различни фасети на филмов джаз - от суинга във филмите на..

публикувано на 20.08.24 в 17:56