Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ароматерапия от Шри Ланка с масла от шкафа у дома

Преди да посегнете към хапчетата, използвайте етерични масла, съветва лекар по аюрведична медицина от Когала

алое вера
Снимка: Маги Гигова

Преди да посегнете към хапчетата, разровете маслата си за ароматерапия или бурканите с подправките. Природният лек за „всекидневните“ болежки е там. И не само – понякога там ще откриете и извора на красотата. Това каза Суранджит Бандара, лекар по аюрведична медицина от Когала в Шри Ланка.

Маслото от канела е универсален боец.

Ако ви тресе, капнете мъничко върху стъпалата си, зад ушите и на сгъвката на лакътя и разтрийте. При зъбобол втрийте във венеца от маслото 4 пъти дневно. Жабуркайте се с вода, в която за разтворени няколко капки. Болките в ушите се облекчават като върху памуче капнете малко канелено масло, напъхайте го докъдето ще е лесно да го извадите, дръжте докато усетите облекчение.

Отново памуче, но върху мазоли, ще ви избави от неприятните образувания.

В комбинация с масла от кардамон и карамфил, канелата е цяр против мигрена. С получения от смесването на равни части балсам се намазва болезненото място. Ефикасно е срещу главоболие, световъртеж, синузит, настинки.

алое вера

Не по-малко универсално е растението алое вера.

Сок от него и от краставица е най-добрият лосион против слънчево изгаряне, който помага на кожата да получи безболезнен загар. Освен това салатата от алое вера и лек против астрит, а маслото от това растение в комбинация с шафран лекува болки в корема и мори бактериите. Когато се смеси с витамин Е пък заглажда бръчките под и около очите.

Маслото от карамфил, съчетано с олио или пудра от бамбук потушава болките при растеж на бебешки зъбки и премахва афтите в устата. Още по-ефективна за зъбната хигиена е комбинацията с масла от анасон, канела, кардамон и къри. Тази смес изтребва навеки лошия дъх.

Индийското орехче е не само подправка, ами и лекарство против болки в стомаха.

Ако сте смукали напразно таблетки за отслабване с ананас, трябва да знаете, че вталяващо действие има единствено червеният ананас, който не става за ядене. Маслото от него, с добавки от лимоново, шафраново и грейпфрутово олио, намалява теглото.

Маслата от жасмин, лотос или франджипани ненапразно са честа съставка в разхубавяващите кремове за лице.

Капки от тях в слаб разтвор на спирт имат дезодориращо въздействие. Ако сложите съвсем мъничко в пералната машина, дрехите и спалното ви бельо ще благоухаят. А директната употреба върху кожата я овлажнява, прави тена искрящ и заглажда бръчките.

розов ананасСпец по подмладяване е и маслото от сандалово дърво. То не само заличава омразните мимически бръчки, ами унищожава акнето, помага на белезите да изчезнат, изсветлява сенките под очите и „прибира“ торбичките, стяга мускулите на лицето и подобрява овала. Маска със сандалово дърво подхранва косата и овлажнява скалпа.

Кардамоновото масло е доста полезно при разширени вени. Когато се намажат с него, ярко изразените сини линии изчезват за кратко време, когато олиото се нанася от долу нагоре с втриване.

Етеричното масло от грейпфрут има стягащата функция. То е лимфен стимулант и подпомага храносмилането. При бременни се препоръчва срещу сутрешно гадене. Олиото от мандарина е с успокояващ ефект, помага при безсъние.

Лавандулата е най-добрият антисептик, антибиотик и аналгетик, така че можете да постигнете чудесни резултати, ако го използвате при настинка. Признато е като добро средство при депресия, чувства на тревожност и стрес.

Евкалиптът е като роден брат на лавандуловото масло. Освен това подобрява циркулацията на кръвта. Олиото от лайка има въздействие подобно на това от чая, но по-силно. То е добро обезболяващо и противовъзпалително вещество, помага при главоболие или мускулни спазми, депресия и стрес.

Бергамотът не е само съставка на прочутия чай ърл грей, маслото от него има възстановителен и стимулиращ ефект.

Комбинацията от бадемово масло с други билкови екстракти е чудесна за различни оздравителни масажи. За ревматични болки, тонизиране на мускулите и обезболяване: тамян – 5 капки, евкалипт – 5 капки, розмарин – 15 капки, бадемово масло – 50 мл. За общо отпускане: индрише – 10 капки, лавандула – 10 капки, риган – 5 капки, бадемово масло – 50 мл. Афродизиак: розово масло – 13 капки, жасмин – 4 капки, иланг –иланг – 8 капки, бадемово масло – 50 мл.

канелаМаслото от кедрово дърво ускорява лимфния дренаж.

Затова е полезно при задържането на вода, характерно за целулита. Освен това стимулира топенето на мазнините. Кипарисът е друг полезен регулатор на течности, а здравецът ускорява кръвообращението. Няколко капки от тези екстракти във ваната или върху гъбата за масаж ще ви помогнат в неравната борба срещу целулита.

Омазняването на косата също може да се регулира с помощта на етерични масла от градински чай, лимон, чаено дърво ли и кипарис. Добавете капка от тях към малко основно масло за разреждане (например арганово или бадемово), втрийте го в косата и изплакнете. Овлажнете сухата коса с 1-2 капки извлеци от лайка, лавандула или розмарин, разредени в основното масло.

Втрийте сместа в косата, оставете да престои една нощ и на сутринта изплакнете.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45

Поредица кратки филми за опазването на българските гори

Гората е сложен организъм, който за жалост не е безгранично устойчив и вечен. Редица фактори – като изсичането на дървета и климатичните промени – влияят на горската екосистема.  Преди Седмицата на гората (1-7 април ) в "Нашият ден" разговаряме с Нели Дончева от WWF България за поредицата кратки филми, посветени на опазването на българските гори...

публикувано на 26.03.24 в 09:50