Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адв. Качаунова, БХК: Пандемията не беше изненада – трябваше да бъде предвидена

Снимка: БГНЕС

Коронавирусът отново победи изборите в новинарските емисии. Има обаче въпроси, които все още се нуждаят от предимство. Особено в деня, когато стават ясни окончателните резултати от парламентарните избори. Защо хора с изключително богата гражданска и политическа култура решават да не гласуват и можем ли да търсим равенство между гражданска, политическа и избирателна активност?

Адв. Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет говори в "Нашият ден" за случаите на хора, оказали се в невъзможност да гласуват, за усещането да си извън изборния процес и за възможните действия от тук нататък:

адв. Адела Качаунова, БХК"Разбрах, че някои хора са били неприятно изненадани от това, че не могат да гласуват само защото са заболели от вирусно заболяване. Пандемията не беше изненада – тя трябваше да бъде предвидена. Имаше повече от година пред управляващите да приемат такива правила, които максимално широко да позволят на гражданите да упражнят правото си на глас. 

Двете основни групи лица, които не можеха да гласуват, са: едната – хората, поставени под карантина след 31 март (последната дата за подаване на заявления), и хората, карантинирани на друг адрес, различен от постоянния.

"Има и трета група, които също не можеха да гласуват, защото имаше изискване заявленията за гласуване с подвижна избирателна кутия да са най-малко 10 на брой в един район, за да може да се организира такава кутия. Получаваме сигнали от такива хора, при които бройката не е била достатъчна и местните власти не са организирали кутия. Проблемът с постоянен и настоящ адрес е много често срещан, но той можеше да бъде избегнат лесно. Тук има не празнота в закона, а недоглеждане на правилата."

От Българския хелзинкси комитет призоваха тези хора да подават заявления за подвижна изборна кутия, дори и да попадат извън рамките на правилата. Какво предстои?

"Има хора, които са ни чули и са постъпили, както сме ги посъветвали. Това е с цел доказване на невъзможността да гласуват и на тяхното желание да гласуват. От тук нататък ние сме готови и вече работим с няколко души да заведем дела срещу държавата. Считаме, че има основание да говорим за дело пред Европейския съд по правата на човека."

От БХК са подали заявления до всички общински кметове до някои кметове на райони за достъп до обществена информация. Да кажат – колко броя заявления за гласуване с подвижни кутии са получили, те колко броя са организирали и колко отказа за гласуване са издали с такава кутия и на какво основание са били тези откази.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дамяна Велева, Михайлина Павлова и адв. Жулиета Мандажиева в студиото на

Разграденият двор, който наричахме "лично пространство"

Когато филмовият сценарий се настани нахално в живота ни – или какво се крие зад специализирания софтуер „Пегас“?  Разговор в „Мрежата“ с Дамяна Велева от „Свободна Европа“ и адв. Жулиета Мандажиева от „Цифрова република“ – сдружение, което се занимава с поощряването на отворения достъп до информация и защита на правата на гражданите онлайн. Как може..

публикувано на 24.07.21 в 08:10

Графа: Да се вслушваме повече в другия

Честитим на патерици рождения ден на Влади Ампов – Графа и му желаем здраве. Днес e вторият му концерт в София, на който ще може да се чуе програмата от лятното му турне. Мястото е Sofia Summer Fest . Концертът започва точно в 20.00 часа. Влади Ампов – Графа разказва в “Нашият ден“ за концерта и лятното си турне. “Турнето ми..

публикувано на 23.07.21 в 10:00
Мими Виткова

Мими Виткова: Възможно е скоро да влезем в четвъртата Covid вълна

Може би много скоро ще навлезем и в четвъртата вълна на епидемията от Covid-19, казва в “Нашият ден“ бившият здравен министър д-р Мими Виткова . “Мерките относно организацията на ваксинацията се затягат в почти всички европейски страни. В Гърция е видно, че ако не напредне във ваксинацията на местното население туристическият сезон може да..

публикувано на 23.07.21 в 09:59

Лили Маринкова: Коефициентът на интелигентност в НС е с няколко стъпала нагоре

С тържествено заседание започна работа 46-ото Народно събрание на 21 юли, сряда. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. След това прозвучаха и различните послания от парламентарно представените групи. Днес НС изслушва Бойко Рашков и Янаки Стоилов по предложение на “Изправи се БГ! Ние..

публикувано на 23.07.21 в 09:58

Откриват Олимпиадата в Токио

Официалният старт на 32-ите летни олимпийски игри в Токио ще бъде даден в 14.00 часа българско време с церемонията по Откриването. Япония е домакин на лятна Олимпиада за втори път в историята си след 1964-а година. Токио 2020 трябваше да се състои миналото лято, но за първи път в мирно време Игрите бяха отложени с година заради пандемията..

публикувано на 23.07.21 в 08:35