Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Качаунова, БХК: Пандемията не беше изненада – трябваше да бъде предвидена

Снимка: БГНЕС

Коронавирусът отново победи изборите в новинарските емисии. Има обаче въпроси, които все още се нуждаят от предимство. Особено в деня, когато стават ясни окончателните резултати от парламентарните избори. Защо хора с изключително богата гражданска и политическа култура решават да не гласуват и можем ли да търсим равенство между гражданска, политическа и избирателна активност?

Адв. Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет говори в "Нашият ден" за случаите на хора, оказали се в невъзможност да гласуват, за усещането да си извън изборния процес и за възможните действия от тук нататък:

адв. Адела Качаунова, БХК"Разбрах, че някои хора са били неприятно изненадани от това, че не могат да гласуват само защото са заболели от вирусно заболяване. Пандемията не беше изненада – тя трябваше да бъде предвидена. Имаше повече от година пред управляващите да приемат такива правила, които максимално широко да позволят на гражданите да упражнят правото си на глас. 

Двете основни групи лица, които не можеха да гласуват, са: едната – хората, поставени под карантина след 31 март (последната дата за подаване на заявления), и хората, карантинирани на друг адрес, различен от постоянния.

"Има и трета група, които също не можеха да гласуват, защото имаше изискване заявленията за гласуване с подвижна избирателна кутия да са най-малко 10 на брой в един район, за да може да се организира такава кутия. Получаваме сигнали от такива хора, при които бройката не е била достатъчна и местните власти не са организирали кутия. Проблемът с постоянен и настоящ адрес е много често срещан, но той можеше да бъде избегнат лесно. Тук има не празнота в закона, а недоглеждане на правилата."

От Българския хелзинкси комитет призоваха тези хора да подават заявления за подвижна изборна кутия, дори и да попадат извън рамките на правилата. Какво предстои?

"Има хора, които са ни чули и са постъпили, както сме ги посъветвали. Това е с цел доказване на невъзможността да гласуват и на тяхното желание да гласуват. От тук нататък ние сме готови и вече работим с няколко души да заведем дела срещу държавата. Считаме, че има основание да говорим за дело пред Европейския съд по правата на човека."

От БХК са подали заявления до всички общински кметове до някои кметове на райони за достъп до обществена информация. Да кажат – колко броя заявления за гласуване с подвижни кутии са получили, те колко броя са организирали и колко отказа за гласуване са издали с такава кутия и на какво основание са били тези откази.

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53