Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адв. Качаунова, БХК: Пандемията не беше изненада – трябваше да бъде предвидена

Снимка: БГНЕС

Коронавирусът отново победи изборите в новинарските емисии. Има обаче въпроси, които все още се нуждаят от предимство. Особено в деня, когато стават ясни окончателните резултати от парламентарните избори. Защо хора с изключително богата гражданска и политическа култура решават да не гласуват и можем ли да търсим равенство между гражданска, политическа и избирателна активност?

Адв. Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет говори в "Нашият ден" за случаите на хора, оказали се в невъзможност да гласуват, за усещането да си извън изборния процес и за възможните действия от тук нататък:

адв. Адела Качаунова, БХК"Разбрах, че някои хора са били неприятно изненадани от това, че не могат да гласуват само защото са заболели от вирусно заболяване. Пандемията не беше изненада – тя трябваше да бъде предвидена. Имаше повече от година пред управляващите да приемат такива правила, които максимално широко да позволят на гражданите да упражнят правото си на глас. 

Двете основни групи лица, които не можеха да гласуват, са: едната – хората, поставени под карантина след 31 март (последната дата за подаване на заявления), и хората, карантинирани на друг адрес, различен от постоянния.

"Има и трета група, които също не можеха да гласуват, защото имаше изискване заявленията за гласуване с подвижна избирателна кутия да са най-малко 10 на брой в един район, за да може да се организира такава кутия. Получаваме сигнали от такива хора, при които бройката не е била достатъчна и местните власти не са организирали кутия. Проблемът с постоянен и настоящ адрес е много често срещан, но той можеше да бъде избегнат лесно. Тук има не празнота в закона, а недоглеждане на правилата."

От Българския хелзинкси комитет призоваха тези хора да подават заявления за подвижна изборна кутия, дори и да попадат извън рамките на правилата. Какво предстои?

"Има хора, които са ни чули и са постъпили, както сме ги посъветвали. Това е с цел доказване на невъзможността да гласуват и на тяхното желание да гласуват. От тук нататък ние сме готови и вече работим с няколко души да заведем дела срещу държавата. Считаме, че има основание да говорим за дело пред Европейския съд по правата на човека."

От БХК са подали заявления до всички общински кметове до някои кметове на райони за достъп до обществена информация. Да кажат – колко броя заявления за гласуване с подвижни кутии са получили, те колко броя са организирали и колко отказа за гласуване са издали с такава кутия и на какво основание са били тези откази.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стенопис на благодарността за медиците на първа линия

“ПОдЛЕЗНО“ стартира през 2013 г. като инициатива на неформална група младежи, запознали се в рамките на форума "Идеите – това сме ние 2" и обединени в стремежа си да допринесат за една по-удобна и по-красива градска среда. Стартира поради осъзнатата важност на различните части от градската среда и виждането на голям потенциал в тях за..

публикувано на 16.04.21 в 13:00
д-р Десислава Каменова, адвокат

Медиацията и невербалната комуникация

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат,  е посветена  на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда.  Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при..

обновено на 16.04.21 в 12:46
инж. Богдан Милчев

Инж. Богдан Милчев: Пътната безопасност не е приоритет на нито една институция

Пътната обстановка в страната –  поглед към изминалата година. Инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира в “Нашият ден“ пътната ситуация в момента. Има ли спад на ПТП “Има почти незначителен спад в ПТП, но в същото време, това което ни показва статистиката, е – нечувано за всички времена на статистиката..

публикувано на 16.04.21 в 11:45
Милен Цветков

Как продължава делото за смъртта на Милен Цветков

С разпит на свидетели продължи делото за смъртта на Милен Цветков – журналистът и телевизионен водещ загина преди една година при тежка катастрофа, предизвикана от 23-годишния Кристиан Николов.  Очевидци на инцидента и близките на Кристиян дадоха показания на 15 април . Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Великова ...

публикувано на 16.04.21 в 09:43
Георги Киряков

Председател на НС с мнозинство от партиите на протеста е голямата новина

Коя беше новината от първото заседание на 45-ото Народно събрание? Как ще изглеждат следващите парламентарни месеци? Какво ни казва Борисов с подадената неприсъствено оставка? Темите коментира в “Нашият ден“ политологът Георги Киряков : “ Новината беше изборът за председател на Народното събрание с мнозинство от партиите на..

публикувано на 16.04.21 в 09:05