Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Димитров, ЦИК:

Разпределението на мандатите – имаше ли пропуски в изборния ден

Снимка: БГНЕС

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14.

Как се случва разпределението на мандатите и появяват ли се диспропорции на регионално ниво, коментира в “Нашият ден“ говорителят на ЦИК – Димитър Димитров:

“При всички разпределения, които трябва да хармонизират първия ред, първия ред на разпределението е всъщност броят на мандатите за всяка партия, когато се сумират всички числа, получим бюлетини от всички райони. То е съвършено пропорционално, такива са правилата в нашата избирателна система.

След което ще следва – определените на национално равнище мандати и трябва да бъдат върнати обратно в районите, за да се види в кой район коя партия колко получава. И тази процедура не е толкова проста. В някои сложни разпределения са необходими до – имали сме 61, 62, 63 стъпки на такова връщане на мандатите. Там се получават известни диспропорции. Те са свързани с това, че различните райони имат различна големина, съответно партиите имат малко по-различна тежест във всяко едно разпределение. И сме имали всякакви случаи, включително известният случай, т.нар. “бат Сали“, в който заради последното незаето място в Кюстендил, и едно място, което трябваше да получи ДПС, се получи принудително разпределение, в което мандатът беше зает от този кандидат. И след това има едно неразбиране, че той е получил малко гласове, а е бил избран.

Всички други варианти на разпределение, на хармонизиране на първия и на втория ред, ще водят до някакви изкривявания и преди сме имали изкривявания, в този случай също ще има.

Има и трети проблем, той е свързан с преференциите. Партиите са подредили едни преференции, т.е. една листа. След което избирателите подреждат крайния вариант на листата и е напълно възможно и двете – и изкривяването на регионално ниво, и преференциите да са създадат още по-труден за разбиране резултат на регионално ниво.“


ЦИК прие окончателно данни от проведените избори за народни представители на 4 април – какво гласят тези данни

Освен това мандатите са разпределени като брой и в отделните райони. Ако отворите една друга табличка, ще видите коя партия колко печели в кой многомандатен избирателен район. Това, кой точно ще бъде първи от тримата или четиримата, или петимата, които е получила една партия, между другото тези случаи не са много, някоя от партиите да печели четири мандата, само в много големите райони се случва. Ще се погледнат натрупванията по преференциите и ще се определи кой всъщност би трябвало да заеме мястото.“


Имаше ли пропуски в организацията на изборите

“Навсякъде имаше секционни комисии, навсякъде имаше подвижни избирателни урни, включително и за Covid болните. Категорично бих казал, че успяхме да обхванем всички, заявили желание да гласуват така. Ще направим крайна оценка, но трябва малко да изчакаме, не може всичко да се направи наведнъж.“

Кой ще поеме отговорност за случилото се в изборния ден в Добрич, във Велико Търново и изгасването на тока в Пловдив

“Само не обвинявайте ЦИК, че е изгасил тока в Пловдив! Ще трябва да се преценява във всеки отделен случай. Със сигурност отношение към проблема във Велико Търново има и доставчикът на машините, но това ще бъде различен спор.“

Сгрешените протоколи

Няма как в условия на пандемия, в преференция, в големи райони, с 30 листи, по 32-ма души в листа, всичко да бъде перфектно. Посочих ви пет причини. Аз не познавам такъв начин на гласуване, всъщност познавам, това е Холандия, в която резултатите се изчисляват три дни. Те най-напред се обявяват предварително, пък след това се уточняват. Не си мислете за този избор като за президентския, където избирате на втори тур между двама кандидати. Би трябвало да разбирате, че има огромна разлика – принципна."

Подготовката на членовете на СИК

"За моя изненада – се справиха. Не мога да правя пълен разбор по радиото – ще има такъв доклад на ЦИК – изчакайте го."

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези..

публикувано на 14.05.21 в 12:29
Националната астрономическа обсерватория “Рожен“

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до..

публикувано на 14.05.21 в 11:12

Израело-палестинският конфликт: Поредна ескалация на напрежението

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една страна, с ракетните нападения от Ивицата Газа, от друга, с размириците в израелските градове.  Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката “Хамас“ и обмислят провеждането на сухопътна операция...

публикувано на 14.05.21 в 10:09

Служебният кабинет – заявка за експертно управление

Отново имаме седмица, наситена със значими политически събития и рокади? Какво илюстрира служебният кабинет? Каква заявка дава селекцията на експертите в него? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Татяна Буруджиева , политолог и преподавател. "Ако съдим от състава на служебното правителство, опитът е да се сложат на постове хора,..

публикувано на 14.05.21 в 08:58