Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиопиесата „Болен“ – слушайте я на сайта на БНР по повод 10-годишнината ѝ

Автор на визията: Аглика Терзиева

„Нашата цел е високохуманна и дори – естетическа. Ние приемаме с отворени обятия всички, без дискриминация,  основана на пол, вероизповедание, раса, сексуална ориентация, възраст или образование. Ние сме готови да превърнем всяко човешко същество в наш подопечен. Болен значи човек. Болен значи равен. Хоспитализацията успокоява и възвръща психическия баланс. Хоспитализацията е препоръчителна във всякакви ситуации. Хоспитализацията е висше благо“…

С тези ведри приветствени слова на Медицинската сестра, ключов, неедноизмерим и съвсем нелесен за преглъщане персонаж от радиопиесата „Болен“ на Ани Васева, приветстваме и ние всички минали, настоящи и бъдещи слушатели. „Болен“ (наред с произведения от същия период като „Трансферату“ на Младен Алексиев и Станимир Панайотов) бележи един съвсем нов етап в богатата история на Радиотеатъра у нас.

Преведено на езика на „Аларма“, за която и двете радиопиеси винаги са били извор на вдъхновение,… това е все едно да организираш концерт на Лидия Ланч, на бандата на Кинг Аишоба от Северна Гана или на бележити камбоджански нойз-авангардисти от поколението на Chinabot в зала, в която досега е звучала приоритетно класическа музика (тук в ролята на Джон Пийл влиза редакторът Ина Вълчанова, на чийто тънък естетически усет и неконвенционално мислене дължим далеч не само тези две пиеси през годините). С горното сравнение, разбира се, не накърняваме ни най-малко статута на класиката, пред която благоговеем – само казваме, че през ХХI век съществуват… повече видове класика (и това е прекрасно)!

Освен пиесата „Болен“, която можете да слушате тук за вечни времена, предоставена ни любезно от Радиотеатъра, по желание и с разрешението на авторите на текста и музиката, чуйте и интервюто с Ани Васева, направено по повод 10-годишнината и което припомня ключови епизоди – и от 2011 (когато премиерата на „Болен“ за малко да се състои в мазето на радиото), и от Античността (когато също е имало радиотеатър, въпреки че не се е наричал точно така). А пандемията я оставете: да правим паралели с нея е по-скоро досадно, отколкото закономерно… Затова и изстрелваме този патрон тук, в това интервю, за да не се налага после. „Болен“ е далеч по-дълготрайно произведение.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетен артфестивал в градина „Вдъхновение“ в Божурище

На 15 май от 10 до 17 часа ще се проведе на открито първото издание на Пролетния благотворителен артфестивал в градина „Вдъхновение“ в Божурище . Събитието ще се състои в Центъра за защитена заетост, в който работят младежи със специални потребности. Организатори са сдружение „За децата – 2017“ и фондация „Be pART“. Мисията на фестивала е да..

публикувано на 14.05.21 в 10:58

30 години награди „Аскеер”

На 23 -ти  май – в навечерието на най-светлия ни празник, празника на българската писменост, духовност и култура, в Театър „Българска армия” фондация „А'Аскеер” ще връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. Наградите „Аскеер” са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. Отличията се..

публикувано на 14.05.21 в 10:42

Пловдив става новата столица на карнавала с уличния фестивал 6Fest

Пловдив да се превърне в новата столица на карнавала – такава е амбицията на фестивала за улични изкуства 6Fest, който предстои от 14 до 16 май. Това ще бъде и първото издание на 6Fest под тепетата с няколкодневна мултижанрова програма с цирк, театър, танци, музика, огън. От създаването си през 2017 г. 6Fest иска да вдъхне нов живот на карнавалните..

публикувано на 14.05.21 в 10:25

Видеографът Мартин Граховски или човекът-оркестър на малки продукции

Сценарист, режисьор, оператор, осветител, звукорежисьор – на терен и в постпродукция, монтажист, продуцент, но с камера. Видеографът обединява всички тези добре познати професии от миналото в едно, на базата на добри познания и умения. Той е човекът-оркестър във видеозаснемането на малки продукции. Не толкова заради липсата на средства, колкото..

публикувано на 14.05.21 в 08:25

Густав Малер, Алма и музиката

Това е четвъртата книга на австрийския писател Роберт Зееталер (1966) на български след „Цял един живот“, „Продавачът на вестници и цигари“ и „Полето“.  В „Част последна“ той разказва за живота на Густав Малер. Известният композитор е на палубата на презокеанския кораб, с който се връща от Америка в Европа. Лежи увит в одеяло и си припомня отминалите..

публикувано на 14.05.21 в 08:04