Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Хаджииванов: Увлякох се от химията и не съм имал колебания

проф. Константин Хаджииванов
Снимка: БАН

Константин Иванов Хаджииванов е български химик, член-кореспондент на Българската академия на науките. Научните му разработки са в областта на адсорбцията и катализ и значими научни приноси, свързани с инфрачервената спектроскопия на молекули-сонди за охарактеризиране на твърди повърхности.

Константин Хаджииванов е роден на 1 февруари 1958 година в София. Учи в Софийската математическа гимназия. През 1981 година завършва Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност химия. След дипломирането си работи в Стопанския химически комбинат „Девня“.

През 1984 година постъпва на работа в Института по обща и неорганична химия като научен сътрудник III степен. На 30 години става Хумболтов стипендиант. Последователно преминава през всички академични длъжности в Института, като през 1990 година защитава малка докторска дисертация, през 1996 година се хабилитираа през 2000 година – голяма докторска дисертация на тема „Адсорбция, коадсорбция и реактивоспособност на малки молекули върху оксидни повърхности“. През 2004 година Хаджииванов е избран за директор на Институтаи до 2012 година изпълнява длъжността.

На 15 октомври 2012 година е избран е за член-кореспондент на БАН. На 9 януари 2017 година е избран за заместник-председател на Академията.

Ръководител е на множество международни и национални проекти. Поддържа сътрудничество с учени от България, Франция, Германия, Италия, Испания, Гърция, Румъния, Литва, СССР/Русия, САЩ и Индия. Канен е за гост-професор в университети във Франция и Италия, както и в Американското химическо дружество. Член е на редица национални и международни научни организации, между които Американското химическо дружество и Academia Europeae.

Проф. Константин Хаджииванов е главен герой в “Нашият ден“:

“Случва се човек още от детските години да има някакви интереси. При мен се случи така, че дори преди да започна да изучавам в училище химия, ми беше интересна и се занимавах с химически опити. Успях да убедя родителите ми да ми купят от магазин “Млад техник“, там се продаваше в кутия минихимическа лаборатория. Може би не е хубаво да се казва, но правих бомбички, пожарогасители, подобни неща.

Постепенно се увлякох от химията и за мен просто никога не е седял въпросът – спомням си майка ми искаше да стана математик, защото ми се отдаваше математиката, но не е предизвиквала такъв вътрешен интерес и даже, когато разбра, че ще стана химик, беше много недоволна.“

На 24 години е научен сътрудник в БАН

“До известна степен целият живот на човек се състои от поредица и случайности, късмет и т.н. В 10 клас реших да се явя на олимпиада за 11 клас. И учителката по химия, след като мина първият кръг на олимпиадата в училище, каза – “Да, да, записан си за втория кръг“. Отидох в училището, по някаква причина бях изпаднал от списъците, някаква грешка беше станала. Повъртях се, повъртях се и тръгнах да си ходя. И на ъгъла срещнах моята учителка – “Къде отиваш“ – “Няма ме в списъците“ – “Дай ще го видим“ и така започнах след това втори, трети кръг и изведнъж се оказах приет в Химическия факултет.“

Опитът в чужбина

“Всъщност не съм прекарал чак толкова дълго време в чужбина. Имах късмета да попадна на три места. Първото беше Новосибирск в тогавашния СССР. Там попаднах при един много добър учен и човек. Там започна научната ми кариера с методите, с които се занимавам сега. Човекът успя да ми даде добър старт, независимо, че и там апаратурата не беше на световно ниво, но хората се справяха.

През 1990 г., когато пуснаха паспортите, бях защитил дисертация. Заминах в Париж за пост докторантура, където попаднах при един много известен професор, който е интересен не само от научна гледна точка, но е и много интересна личност. Десет години по-късно отидох в Мюнхен пак при един от най-известните химици-каталитици в Европа за една година, където имаше много хубава апаратура. Университетът в Кан също е оказал много голямо влияние върху кариерата ми.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54