Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как продължава делото за смъртта на Милен Цветков

2
Милен Цветков
Снимка: БГНЕС

С разпит на свидетели продължи делото за смъртта на Милен Цветков – журналистът и телевизионен водещ загина преди една година при тежка катастрофа, предизвикана от 23-годишния Кристиан Николов. Очевидци на инцидента и близките на Кристиян дадоха показания на 15 април.

Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Великова.

“Всъщност това беше третото заседание с разпит на свидетели. Може да се каже, че много голяма част от тях  вече са разпитани. Това са хората, които или са били очевидци на самия удар, или са били в обкръжението на Кристиан Николов, тъй като през такива хора прокуратурата се опитва да установи какво се е случило в деня преди катастрофата.

Това, което предстои на следващите заседания, е разпит на още малко свидетели, някои, от които са в чужбина. И един много важен свидетел, който вчера по някакъв начин беше част от заседанието, това е спътникът на Кристиан Николов в колата по време на катастрофата – Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ – Лъчезар Иванов, който избяга от местопрестъплението. Вчера негов приятел разказа, че му се е обадил да го извика, за да го вземе в близост до местопрестъплението. Той е важен, защото е бил на първата седалка и може да каже какво се е случило в секундите преди удара, тъй като има данни, че колата е ускорила малко преди светофара.

Силвия Великова

Може да каже също какво се е случвало в часовете преди катастрофата, тъй като откритите наркотични вещества в кръвта на Кристиан Николов трябва да бъдат обяснени – от кога са и откъде са.

Особеното при случая с Георги Иванов е, че той избяга от местопрестъплението. Може да звучи като пикантна подробност, но вчера беше казано в съдебната зала, че се е уплашил баща му да не разбере, че се е завърнал в България, затова се е скрил. Но неговите показания наистина са важни, защото дотук можем да кажем, че се очертаха две групи свидетелски показания за това, което се е случило на 19 април миналата година, между 17.30 и 18,00 часа.

Няма спор за това, че се е чул силен трясък, за тези, които са видели самата катастрофа, след като са чули, че имало кола в центъра на кръстовището, която е чакала на червен светофар, тази на Милен Цветков. И че колата на Кристиан Николов е продължила още малко до преградата в близост до входа на метрото.

От там нататък обаче има разминавания – какво е правил Кристиан Николов, помагал ли е, или не е помагал? Това е важно, защото той е с най-тежкото обвинение, което може да бъде повдигнато за причиняване на смърт на пътя –  за евентуален умисъл. Всяко доказателство, че той е съдействала на пострадалия, защото е ясно, че Милен Цветков е бил жив в първите минути след трагедията, т.е. може да се приеме, че има оказване на първа помощ, независимо от това, че после всичко е завършило фатално. Всички тези детайли ще са важни за окончателното решение на съда.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Етно кът

На гости в село Ловец

Ако потърсите информация в интернет за село Ловец, ще откриете само, че то е село в Североизточна България и се намира в община Търговище. За неговата история има само две изречения – Първите българи се заселват в селото през 1925 година и години преди това е било населено само с турци. В раздела население ще откриете, че в Ловец живеят около 400 човека..

публикувано на 15.05.21 в 08:40

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези..

публикувано на 14.05.21 в 12:29
Националната астрономическа обсерватория “Рожен“

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до..

публикувано на 14.05.21 в 11:12

Израело-палестинският конфликт: Поредна ескалация на напрежението

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една страна, с ракетните нападения от Ивицата Газа, от друга, с размириците в израелските градове.  Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката “Хамас“ и обмислят провеждането на сухопътна операция...

публикувано на 14.05.21 в 10:09