Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как продължава делото за смъртта на Милен Цветков

2
Милен Цветков
Снимка: БГНЕС

С разпит на свидетели продължи делото за смъртта на Милен Цветков – журналистът и телевизионен водещ загина преди една година при тежка катастрофа, предизвикана от 23-годишния Кристиан Николов. Очевидци на инцидента и близките на Кристиян дадоха показания на 15 април.

Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Великова.

“Всъщност това беше третото заседание с разпит на свидетели. Може да се каже, че много голяма част от тях  вече са разпитани. Това са хората, които или са били очевидци на самия удар, или са били в обкръжението на Кристиан Николов, тъй като през такива хора прокуратурата се опитва да установи какво се е случило в деня преди катастрофата.

Това, което предстои на следващите заседания, е разпит на още малко свидетели, някои, от които са в чужбина. И един много важен свидетел, който вчера по някакъв начин беше част от заседанието, това е спътникът на Кристиан Николов в колата по време на катастрофата – Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ – Лъчезар Иванов, който избяга от местопрестъплението. Вчера негов приятел разказа, че му се е обадил да го извика, за да го вземе в близост до местопрестъплението. Той е важен, защото е бил на първата седалка и може да каже какво се е случило в секундите преди удара, тъй като има данни, че колата е ускорила малко преди светофара.

Силвия Великова

Може да каже също какво се е случвало в часовете преди катастрофата, тъй като откритите наркотични вещества в кръвта на Кристиан Николов трябва да бъдат обяснени – от кога са и откъде са.

Особеното при случая с Георги Иванов е, че той избяга от местопрестъплението. Може да звучи като пикантна подробност, но вчера беше казано в съдебната зала, че се е уплашил баща му да не разбере, че се е завърнал в България, затова се е скрил. Но неговите показания наистина са важни, защото дотук можем да кажем, че се очертаха две групи свидетелски показания за това, което се е случило на 19 април миналата година, между 17.30 и 18,00 часа.

Няма спор за това, че се е чул силен трясък, за тези, които са видели самата катастрофа, след като са чули, че имало кола в центъра на кръстовището, която е чакала на червен светофар, тази на Милен Цветков. И че колата на Кристиан Николов е продължила още малко до преградата в близост до входа на метрото.

От там нататък обаче има разминавания – какво е правил Кристиан Николов, помагал ли е, или не е помагал? Това е важно, защото той е с най-тежкото обвинение, което може да бъде повдигнато за причиняване на смърт на пътя –  за евентуален умисъл. Всяко доказателство, че той е съдействала на пострадалия, защото е ясно, че Милен Цветков е бил жив в първите минути след трагедията, т.е. може да се приеме, че има оказване на първа помощ, независимо от това, че после всичко е завършило фатално. Всички тези детайли ще са важни за окончателното решение на съда.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Панайот Денев

Излезе трети том от поредицата "125 години Българска телеграфна агенция"

Един от акцентите на тазгодишната "Аполония" в Созопол е представянето на третата част от книгата  за БТА "Събития от архивите" – 1898-2023.  Миналата година пак на Празниците на изкуствата бяха представени първите две части от поредицата "125 години Българска телеграфна агенция". Те вече са депозирани в Конгресната библиотека във Вашингтон...

публикувано на 29.08.24 в 12:45

Избрано: Извън учебния план: Николина Гурдева за истинската роля на педагога

През август в "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с Николина Гурдева , доскорошен учител, която споделя своите наблюдения върху непрекъснато променящата се роля на учителя в съвременната образователна система. С нарастващите изисквания и бързите промени в обществото, Гурдева..

публикувано на 29.08.24 в 10:33

Почитаме паметта на свети Йоан Кръстител

Сред пророците св. Църква най-високо почита св. Йоан Кръстител. Той е свързващото звено между Стария и Новия Завет – последният пророк, който подготвя евреите за идването на Месията. Неговата памет се чества  няколко пъти в църковната година , като на 24 юли се отбелязва неговото рождение, познато сред народа като Еньовден. На следващия ден след..

публикувано на 29.08.24 в 08:55
Гр. Баня, Карловско

Живите съкровища на град Баня, Карловско

"Обичам те, защото те познавам" – с тези думи жителите и гостите на Баня, Карловско, празнуват 22 години от обявяването на населеното място за град. За традициите на селото и на града, добрите спомени от миналото и обнадеждения поглед към бъдещето разговаряме в "Нашият ден" с Иванка Близнакова , художествен ръководител на баненската група за..

публикувано на 29.08.24 в 08:51
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35