Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хербариумът като пътешествие по света

В „Покана за пътуване“ кураторът Ирина Баткова разкрива как „затваря“ вдъхновението в кутии

7
Ирина Баткова
Снимка: личен архив

Като нямаме възможност да бродим по света, светът ни идва на крака. Засега само в областта на изкуството и под формата на „Хербариум“, но кой знае какво ни е подготвило бъдещето. Ако се чудите що за „Хербариум“ съхранява международни творби – това е проект с автор Ирина Баткова, чиято цел е да се създаде колекция, запечатала в кутии съзидателната енергия на различни поколения артисти по целия свят.

Съдържанието на всяка кутия е придружено от описание и звуков файл с гласа на автора, които са представени в изложбата и на уебсайта към проекта. Поканените от куратора на „Хербариум“ художници посочват двама нови участници, които да пресъздадат своите чувства в кутии. Така се проследяват креативните контакти в света на изкуството. Разговарях по телефона с Ирина Баткова не само за авангардната ѝ идея, а и за това как се работи като куратор на мащабни експозиции в толкова различни страни като Турция и Русия.

Тя разкрива как се променя съвременното изкуство в световен мащаб покрай пандемията.

Ирина Баткова е и създател на „Арт проджект депо“ – независима платформа за проекти, които изследват съвременния свят и неговите политически, икономически, културни и исторически параметри. Оказва се, че в наши дни световните галеристи се връщат към „аналоговите“ начини на общуване.

Изложбата „Хербариум“ ще бъде в Национална галерия „Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство“ до 31 май.

Снимките на произведенията са предоставени на „Покана за пътуване“ от Ирина Баткова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Още бургаски жаргон за познавачи и ценители

Може и да изглежда странно, но, когато някой спомене името на град Бургас, това, което си представям, не е морето, рибарските лодки и прочие типично морски работи, а красивите стари къщи от началото на ХХ век в центъра на града – леко занемарени, някои – повече, обрасли със зеленина, огромните дървета в градската градина и, разбира се, красивата..

публикувано на 12.07.24 в 10:17

Връчиха наградите от международния литературен конкурс "Изящно перо 2024"

Преди дни Салонът на българската култура и духовност в Чикаго официално връчи Грамотите и наградите от международния литературен конкурс "Изящно перо 2024".  Конкурсът "Изящно перо" е по идея на Снежана Галчева от Чикаго, председател на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и инициатор на Салона за българска култура и..

публикувано на 11.07.24 в 17:30

Предопределено ли е кой ще се огледа в "Огледалото на вярата"?

В 2004 г. генетикът Дийн Хеймер публикува книгата си "Генът на Бога", в която твърди, че съществува ген, който предопределя доколко човек ще е склонен да търси духовното, трансцедентното и вярата. Според него, при някои хора влечението към религията е вродено.   В "Огледалото на вярата" артистичното обединение УЛТРАФУТУРО (Боряна Росса и Олег..

публикувано на 11.07.24 в 16:04

Изкуството в градска среда и слоновете в стаята

С изразът "слонът в стаята" на английски наричат темите, които по някаква причина остават необговорени и мълчаливо доминират разговора. Такива теми невинаги могат да бъдат облечени в думи, но пък добре захранват изкуството с нужното вдъхновение, а и винаги има нужда точно те да бъдат адресирани. "Девет слона" е лятна програма за изкуство в..

публикувано на 11.07.24 в 15:30

"Заплаха от ракети" – а животът продължава да тече

Как се живее под постоянната "Загроза балiстики" в Украйна питат двама млади български артисти – художничката Лекси Фльор и режисьорът Лазар Въздухарев. За да си отговорят на този въпрос, те не разчитат на въображението си, а се качват в поочукан кабриолет и потеглят към страната, в която от повече от две години се сипят ракети. Резултатът,..

публикувано на 11.07.24 в 14:51