Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Децата и войната

Снимка: @kiwipublishers

Може би романът „Хотел Тито“ не би се различавал особено от друг добър роман, разказващ за порастването и тийнейджърските години на едно момиче, но този казва много повече. Защото ни оставя безмълвни пред жестокостта на войната, жестокост, която не е само на фронтовата линия, не е само там, където се стреля и убива. Привидно лекият и ироничен на места разказ на младата героиня за житейските перипетии на семейството ѝ, прогонено от родния Вуковар по време на военните действия постепенно обрисува другото лице на войната.

Ивана БодрожичПоражението е върху всички засегнати, а най-вече върху децата. Както пишат издателите, „в хода на повествованието, както и в живота, главната героиня се променя и израства, променя се и цялото общество около нея и макар че това израстване е трудно и болезнено, редом с горчивото познание на помъдряването в него се съдържа и нещо от загубената невинност на детството.“ Детството, което децата от хотел „Тито“, в който са настанени бежанците, сякаш преминава набързо, за да ги превърне в големи.

Книгата разказва за Хърватия от годините след войната и съдържа автобиографичен елемент. Авторката Ивана Бодрожич (1982) също е родена във Вуковар, баща ѝ също е убит в Хърватската война за независимост през 1991 г., а съдбата ѝ е подобна на съдбата на нейната героиня. Това е първият ѝ роман, който излиза през 2010 г., веднага е забелязан от читателите и критиката, получава награда за най-добра прозаична творба на годината и е преведен на няколко езика.

Младата хърватска писателка дебютира с поезия, а след „Хотел Тито“ издава още две стихосбирки, сборник с разкази, политически трилър и още един роман „Синове, дъщери“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 10-16 май

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за последната седмица. Ето и някои от акцентите в предаването от 16 май. На 7 май в галерия "Казаков" в Трявна бе открита аудиовизуалната изложба “Призрачни села” на музиканта Мирян Колев. Проектът включва тридесет подбрани фотографии,..

публикувано на 17.05.21 в 12:37
Стоян Иванов, директор на ИМ-Клисура, в студиото на програма „Христо Ботев“

ИМ-Клисура под знака на знаменателния юбилей – 145 години от Априлското въстание

На 12 и 13 май в гр. Панагюрище – в Историческия музей – се проведе национална научна конференция на тема „Априлското въстание от 1876 година: Исторически и историографски аспекти“. Със свои теми, посветени на Априлската епопея, в конференцията се включиха редица учени и представители на музеите от цялата страна. В конференцията взе участие и Стоян..

публикувано на 17.05.21 в 10:56

„Хора и роли“, „Образи и пози“, „Интимно и публично“

„Хора и роли“, „Образи и пози“, „Интимно и публично“ – това са част от темите, които предаването "ФотоФабрика – факт и фикция" представя тази неделя след една наситена със събития майска седмица. Седмица, която започна с фотографската изложба „Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов” – част от осмия фестивал Фотофабрика; седмица, в която бе..

публикувано на 17.05.21 в 08:10
Михаил Белчев с „Икар“ - за изключителен принос към музиката. Наградата връчи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

„Икар“ 2021 и хиляди пъти „Благодаря!“

За 47-и път Съюзът на артистите в България връчи Националните награди за сценични изкуства „Икар“. Тазгодишното издание мина под знака на 100-годишния юбилей на съюза. За първи път от основаването му насам церемонията се проведе в Деня на Светите братя Кирил и Методий. Наградите се раздадоха на сцената на Народния театър. Там, за водеща мъжка..

публикувано на 14.05.21 в 18:55
Илко Димитров

Нова стихосбирка на Илко Димитров

„Късната поезия на Илко Димитров е изцяло заета с параметрите на вътрешното пространство, пише Иван Теофилов. Специфична поезия, съставена от афоризми, сентенции и философски размисли, действащи като своеобразни сеизмографи на духа. Като умствена вселена, в която състоянието на интелектуална превъзбуда. Обсебва толкова, колкото и трезвата прозорливост...

публикувано на 14.05.21 в 17:35