Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови учители от „Заедно в час“ вече за всички училища

Снимка: zaednovchas.bg

В десетата година от началото си, програмата се отваря към всички училища в страната. Това се налага в отговор на многобройни запитвания от директори, които досега нямаха възможност да наемат учители от „Заедно в час“, уточнява Гергана Ефремова, мениджър Институционални партньорства. С доста събран опит и укрепнала мрежа от съмишленици, програмата продължава да набира кандидати за учители, да ги обучава и да ги подкрепя в работата им. Показателно е, че дори без материалното подпомагане, което беше осигурявано в първите години, кандидати не липсват. Не са малко и новите учители, които остават в системата на средното образование и след втората година ангажимент към организацията.

От страна на приемащите училища най-важно се оказва как педагогическият екип посреща новите учители. Тук основна е ролята на ръководителя, който подготвя и организира наставничество, подкрепа и условия за добър професионален диалог между опитните педагози и младите учители, споделя Илка Стоименова, директорка на 159 ОУ в софийския квартал Челопечене. Училището е партньор на „Заедно в час“ от 2016 г., в него са работили и все още работят 10 учители, подготвени по програма „Нов път в преподаването“, като някои от тях продължават да преподават в училището и след завършването на програмата. В последната година, когато училищата преминаха към дистанционна работа, присъствието на млади кадри с много добра техническа подготовка се оказа особено полезно за организирането на учебния процес, добавя госпожа Стоименова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Индия махараджи превръщат дворците си в хотели

В Индия яйце да хвърлиш на махараджа ще падне. А ако пропусне, ще уцели я набаб, я малик, я махарао – все титли на владетели и велможи. Макар да нямат абсолютна власт от 1947 г., когато Индия обявява независимостта си от Британската империя, бившите местни монарси продължават да са на почит. Към тях се обръщат за помощ и съвета, за разрешаване на..

публикувано на 15.05.21 в 10:17

Какво е морската трева и защо трябва да я пазим

Морската трева е земно растение, което преди няколко хиляди години е решило да се върне обратно в дълбините. Не я бъркайте с водораслите, които напоследък все по-често се озовават в чиниите ни, заради полезните си хранителни свойства. Когато човешката дейност не ѝ пречи, морската трева избуява под водата и напомня тучна цъфтяща ливада, видима от..

публикувано на 14.05.21 в 13:18

Азбуката на живота и кутията на Пандора

Как се промениха разбиранията ни за гените? Какво се случва с разчитането на човешкия геном и шеметното развитие на технологията CRISPR, която позволява редактиране на гени. Това поражда колкото надежди, толкова и опасения. В съвсем обозримо бъдеще вероятно наистина ще можем да премахваме заплахата от развиване на вродени заболявания, но къде..

публикувано на 13.05.21 в 16:10

Приматоложката Джейн Гудол с участие в Софийския фестивал на науката

Джейн Гудол е истинска легенда в науката. В 2019 е обявена от списание "Тайм" за една от стоте най-влиятелни личности на нашето време. На 15 май от 20 ч. в зала „Космос“ на София Тех Парк световноизвестната изследователка на шимпанзетата Джейн Гудол ще се появи онлайн пред българска публика в рамките на Софийския фестивал на науката, организиран от..

публикувано на 13.05.21 в 12:19
Иван Михайлов

Премълчаната история на последния български комита

Наричат го още Воин на оскърбените българи, последния „цар“ на македонската организация ВМРО. Това е Иван (Ванчо, Ванко, Ванче) Михайлов. Роден на 26 август 1896 г. в Ново село, Щипско. Най-обичаният и най-обругаваният, най-противоречивият за някои историци, за други най-праволинеен дух на родолюбец. Защо го наричат велик българин, защо е обявен..

публикувано на 13.05.21 в 08:54