Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Професор Йордан Заимов – родолюбие, талант и всеотдайност

6
Проф. Заимов прави портрет на Симеон Радев
Снимка: архив на Рая Заимова

Роден е на 23 април преди 100 години, отива си твърде рано, но оставеното от него научно и духовно наследство продължава да „захранва“ няколко от най-основните клонове на познанието за езика и историята ни. Много от трудовете на учения излизат години след кончината му. Проф. Йордан Заимов създава Секцията по ономастика и Група за издаване на старобългарски писмени паметници в Института за български език към БАН. В години, когато българската ономастика, науката за собствените имена, е далеч след европейските, той инициира проучването на местни, селищни, географски имена, наименования на водни обекти чрез мрежа от сътрудници – краеведи и проучватели на традициите в различни краища на страната ни. Изследванията му обхващат българската езикова територия, далеч надхвърляща границите на съвременната ни държава. Събира и проучва личните имена на българите от VI век насам. Обучава, напътства и консултира млади изследователи, сътрудници и колеги без да пести време и енергия. С помощта на съпругата си проф. Василка Тъпкова-Заимова и колеги успява да направи копие на каменния надпис на цар Йоан Владислав, оцелял по чудо и потулен под стълбище в Битолския музей, в години, когато Македония е част от Федеративна република Югославия и „българската връзка“ е активно отричана и заличавана.

По-малко известно е, че проф. Заимов е бил силно изкушен от изкуствата. Скулптурата е негова голяма любов, творбите му се съхраняват от семейството. Писал е стихове и е бил почитател на класическата музика. Многостранна, високообразована и културна личност с обаянието и размаха на ренесансов творец – така определят професор Заимов неговите ученици и последователи.

Проф. Анна Чолева, ръководителка на Секцията по ономастика в Института за български език, първа докторантка на професора, си спомня с благодарност и уважение за ценните напътствия, дълбочината на знанията и размаха на учения. Проф. Рая Заимова, дъщеря на Йордан Заимов, разказва за малко известните факти от живота и заниманията му. Повече чуйте в записа от предаването, посветено на 100-годишнината на изключителния български учен, творец и родолюбец.

Смимките са предоставени от проф. Рая Заимова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Едно и също ли е свобода и независимост

Между две съдбовни дати в историята ни – Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември – и Деня на независимостта на държавата ни – 22 септември – и насред обърканото ни и несигурно „днес“ се откъсваме за малко от битките и грижите на всекидневието, за да потърсим мъдрост, опора и просветление в някои от големите и важни..

публикувано на 21.09.21 в 17:50

Махараджа в Гуджарат, богато хипи в Гоа

Ако мечтаете за почивка в странство, когато се разминат Ковид-проблемите, поемете към Индия. Но не по традиционния маршрут към Тадж Махал и Джайпур, където на „поклонение” са минали хиляди нашенци. Вашето място е не особено популярният като туристическа дестинация щат Гуджарат. Но там пък ще може да спите в двореца на истински махараджа. При това..

публикувано на 19.09.21 в 10:15

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25
Анна-Мария Етова, учител в ЧСУ „Св. Георги“, София

Обучението – не просто присъствено, а и смислено

В тревоги и притеснения как ще започне учебната година в условията на пандемия като че ли оставихме на заден план разговора за това, какво и как се преподава и учи в средното ни училище. А той е важен не само днес и за нас, но и за бъдещето на децата ни и на държавата, в която бихме искали те да живеят щастливи и реализирани. Дали ще е присъствено..

публикувано на 15.09.21 в 14:37