Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четвъртък, 6 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Градът разказва истории: За географията на библейската археология – за постулатите на вярата, но и за науката. Къде ни води тази наука и какви истории разказва от западното Средиземноморие до Индия, от южна Русия до Етиопия и Индийския океан.
• Маршрути: Как се поддържа един храм – за църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Бухово. За историята на манастирите „Св. Архангел Михаил“ и „Св. Мария Магдалина“, разговор с отец Венцислав Попиванов, свещеник в града.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Патриотични български песни

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Бойка Присадова, Георги Германов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Двойната Лотхен“ от Ерих Кестнер – 2 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
• Празникът Гергьовден в традиции и обичаи. Как празнуват сънародниците ни в различни краища на страната и извън нея? Какво не знаем за един от най-големите ни пролетни празници и как се променят честванията в Деня на храбростта през годините?
- Разкази със звукови картини от различни краища на страната.
- Мнението на слушателите по темата : „Какво е храбростта и къде я срещаме днес?“
• Честитим празника на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Разговор с адм. проф. Боян Медникаров и курсантката Алиса Янева.
• Главен герой: Георги Милков – журналист, международен репортер, военен кореспондент и телевизионен водещ
Минути на редактора: Как да говорим за християнските празници на децата: интервю с Цветелина Гергинова, автор на детски книжки и преподавател по вероучение.

от 10.00 до 11.00 часа
Радиотеатър
„Добродушните смокове“ от  Йордан Радичков

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Световни евъргрийни, джаз стандарти и романтични мелодии в изпълнение на Ричард Клайдерман.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей, представя монографията „Българските генерали 1878-1946. С достойнство и чест“ и празничната програма на музея по случай Деня на Българската армия
• Цветана Манева с първа автобиография – за книгата разказва авторът ѝ Георги Тошев
• Галерия „Леседра“ отбелязва 30 години – разговор с галериста Георги Колев
• Режисьорът Илиян Джевелеков за новия сериал на БНТ „Порталът“
• „Играта продължава“ – дебютният сборник с фантастични разкази на Алексадър Цонков - Lostov

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Нов музикален документален филм за легендарния български пианист , композитор и архитект Димитър Ненов- разговор с Венета Нейнска , пианистка и автор на филма „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Фолклор, приказка, фантазия: Пан, владетелят на горите
Като всеки персонаж от богатата антична митология, която извира от недрата на първоначално устно творчество, за произхода на Пан има множество версии. Той е покровител на горите, планините, овчарите, пчеларите, обитател на гори и пещери. Изкусен музикант и танцьор, той е и в свитата на веселия бог Дионис. Сам Аполон го е научил на това изкуство и Пан дори дръзва да се състезава с учителя си. Йохан Себастиан Бах използва сюжета на Овидий, свързан с това състезание, за кантатата си „Състезанието между Феб и Пан“.
Народната фантазия е създала необичайния външен вид на божеството и на римския му еквивалент – Фавн: човешко тяло с кози крака, конски уши и опашка. И с необичайна чувственост. В „Следобедът на един фавн“ Клод Дебюси използва знойния тембър на ниския регистър на флейтата, за да нарисува изумителна картина на антична красота и чувствена наслада.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
В Деня на воинската храброст се вглеждаме в спорта – онази дейност, която по легитимен начин замества военните конфликти и кървавите двубои.
Къде днес е мястото на храбростта в спорта и нужна ли е тя на спортиста?
Разговор с Боряна Ангелова-Игова, доктор по философия  и преподавател в НСА и автор на книгата „Изобретяването на човека машина. Тялото на спортиста“ и с Любомир Тодоров, спортен журналист и автор на три книги посветени на футбола, фигурното пързаляне и тениса.
• Зелени минути"

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Природни резервати в България: Резерват „Букака” и природен парк „Шуменско плато”
Високите светлозелени стволове на мизийския бук се люлеят под напора на силните ветрове в природния парк „Шуменско плато” - приказна картина, изпълнена с музика и свежест, зиме и лете в резерват „Букака”. Той е създаден, за да запази тези ценни гори, повечето от които са над сто години. Още много други дървета - габър, цер, благун, келяв габър, дива череша, зимен дъб растат на територията на природния парк, известен и със своите орхидеи.
Скалните венци привличат любителите на екстремните изживявания, катерачи и делтапланеристи. Те политат от най-високите точки и преди да се спускат до карстовите извори оглеждат отвисоко историко-археологически резерват „Шуменска крепост” на територията на природния парк.
Участници в предаването са Марин Николов, специалист от природен парк „Шуменско плато” и Светослав Станев, историк от историко-археологически резерват „Шуменска крепост”.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Недостижимото изкуство на оперната прима Юлия Винер

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Навръх Гергьовден екипът на „Жива вода“ представя певицата и глас от „Ева квартет“ – Гергана Димитрова и композитора, диригента и главен художествен ръководител на НАНПТ „Филип Кутев“ – Георги Андреев.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Мила Павлова представя нов фестивал „Музик Антисимо”.
• Мила Михова за концертите си „Славеят и розата”.
• Милена Николаева с репортаж за премиерата на „Баща ми бояджията”.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Малкият принц“ от Екзюпери – 4 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Премиера на пълнометражния дебют на Стефан Бъчваров „Тъмен Орфизъм“ и разговор с автора за съвременната електронна сцена у нас;
• Ася Чанева за свети Георги и Ламята… на Антарктида;
• Киноаларма
• Предпремиерно за първата самостоятелна изложба на Мирян Колев, когото познаваме предимно като композитор.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 21 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Когато светът си събуваше потурите“ от Николай Хайтов – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Младежка организация за независимо театрално и филмово изкуство. В студиото в откровен разговор за младежкото образование в сферата..

публикувано на 20.06.21 в 14:24

Неделя, 20 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Змейова сватба“ от Петко Юрданов Тодоров от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на група „Булгара“, Мартин Любенов, Лиса Джерард и хор..

публикувано на 19.06.21 в 08:45

Събота, 19 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Гости: Вокалистът на „Hellion Stone“ Иван Попов с подробности относно създаването, записите, издаването и посланията на техния втори студиен албум „Scapegoat“. Нов албум – „Mammoth WVH“ с дебютен, едноименен албум. На този ден през годините. Рожденици. от 2.00 до 3.00..

публикувано на 18.06.21 в 16:41

Петък, 18 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Пътуване във времето – връщаме се в началото на миналия век с помощта на много музика и танцьорите от Lindy Hop – училище за суинг танци и култура. С какво времената на Втората..

публикувано на 17.06.21 в 16:08

Четвъртък, 17 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 14 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада „Нощта е млада“ в разнопосочни стилове и сюжети: какво представлява и какво символизира Японската градина, случаят „Ериксен“ – между спорта и кардиологията, коктейлите и песните на..

публикувано на 16.06.21 в 14:24